Täs kuuluis taputtaa. |
Itsenäisyyspäivän riemuksi juhlistetaan kotimaista elokuvahistoriaa. Päivän luukusta löytyy skaalaa sadalta vuodelta, ja sen lisäksi blogiarkistosta kurkkii iso liuta tasavuosikkaita. Mikäli mielit lähteä dokumentaariselle matkalle Suomen historiaan, alkupalaksi suosittelen satavuotiasta Finlandiaa (1922). Tämän vuosituhannen tunnelmiin taasen johdattavat Sinivalkoinen valhe (2012) ja Kovasikajuttu (2012). Fiktion ja faktan rajamaille puolestaan viettelee omaperäinen Aleksis Kiven elämä (2002), mutta vaihtoehtohistorian ystäville maittanee parhaiten Iron Sky (2012).
Suomalainen elokuvataide ei ole maailmanlaajuisesti sitä kaikkein nimekkäintä, mutta huomiota herättäneitä teoksia tulee täältä pohjolastakin. Muutamana esimerkkinä mainittakoot maaginen Valkoinen peura (1952), Aki Kaurismäen kaksikko Boheemielämää (1992) ja Mies vailla menneisyyttä (2002), Oscar-ehdokas Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012) sekä kauhufilmi Pahanhautoja (2022). Ellei näistä vielä löydy vuosijuhliin sopivaa katsottavaa, tässäpä seuraa kokonainen aikamatka pyöreitä vuosia täyttävien filmien parissa.
Ohjannut Teuvo Puro & Jussi Snellman
Suomi 1922, 70 min.
Mykkäelokuva, Draama
Pääosissa: Helmi Lindelöf, Hemmo Kallio, Einar Rinne
Melodramaattinen Anna-Liisa perustuu Minna Canthin samannimiseen näytelmään (1895). Suomalaisten hyvin tuntema tarina kertoo Anna-Liisasta (Lindelöf), jonka kohtaloksi koituu aviottoman lapsen surma. Elokuva on väkevän tarinan vanhin säilynyt filmatisointi, ja sittemmin näytelmä on päässyt valkokankaalle vielä kahdesti (1945, 1988). Elokuva on melko uskollinen näytelmälle ja naisen aseman teema on kiinnostavasti esillä. Paikoin turha teatraalisuus heikentää kerronnan tenhoa, mutta siitä huolimatta Anna-Liisa on pääpiirteissään laadukkaasti toteutettu.
Pisteytys: 7/10
Pisteytys: 7/10
Ohjannut Theodor Luts
Suomi & Viro 1932, 47 min.
Romantiikka, Draama
Pääosissa: Nadezda Peedi-Hoffman, Elfi Lepp-Stroobel, Ants Eskola
Suomalais-virolaisena yhteistuotantona tehty romanttinen draama sijoittuu ihastuttavan kukkeaan kesäparatiisiin. Elokuva kertoo kolmiodraamasta taiteilija Arnon (Eskola) ja kahden naisen välillä. Tarina ei ole kummoinen, mutta kuvaus on kaunista ja tunneilmaisussa hyödynnetään kekseliäästi tanssia. Auringon lapset on naapurimaamme ensimmäinen äänielokuva, joka on ajan tavan mukaan kuvattu mykkänä. Jälkiäänitykset on tehty Suomessa, mutta jostain syystä suomenkielistä raitaa ei koskaan tehty. Tätä nykyä elokuvan kuitenkin löytää katsottavakseen suomiteksteillä Elonetistä.
Pisteytys: 6/10
Pisteytys: 6/10
Ohjannut Orvo Saarikivi
Suomi 1942, 91 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Lasse Pöysti, Maire Suvanto, Kalevi Hartti, Yrjö Tuominen, Siiri Angerkoski
Olli Suominen (Pöysti) on vekkuli poika, joka lähtee karkumatkalle uuden ystävänsä Jaskan (Hartti) kanssa. Elokuva on jatkoa suositulle Suomisen perheelle (1941). Välirauhan kesänä ja jatkosodan alkuvaiheissa syntyneessä elokuvassa on vahva yhtenäisyyden sanoma. Erilaisista yhteiskuntaryhmistä tulevat perheet ystävystyvät vailla ennakkoluuloja ja onhan molempien sukunimikin Suominen ─ samaa kansaahan tässä ollaan! Sotaan viitataan, mutta murheista varotaan puhumasta suoraan. Kerronnan sävy on alleviivaavan lämminhenkinen ja hauska, ja herttaiset lapsinäyttelijät viimeistelevät tarkkaan mietityn kokonaisuuden. Tarina ei silti ole laisinkaan väkinäinen vaan mukavan lupsakka kesälomarilluttelu.
Pisteytys: 7/10
Pisteytys: 7/10
Ohjannut Edvin Laine
Suomi 1952, 95 min.
Draama
Pääosissa: Rauni Luoma, Kaarlo Halttunen, Mirjam Novero
Hella Wuolijoen samannimiseen näytelmään (1950) perustuva elokuva kertoo kohtalokkaasta avioliitosta. Niskavuoren kopea mamselli Heta (Luoma) on raskaana, mutta vauras isä ei ota vastuuta lapsestaan. Niinpä Heta naitetaan työteliäälle Aukusti-rengille (Halttunen), jonka hyvyyden Heta ymmärtää liian myöhään. Tasapainoinen draama oli aikansa yleisö- ja Jussi-menestys.
Pisteytys: 7/10
Pisteytys: 7/10
Ohjannut Mikko Niskanen
Suomi 1962, 106 min.
Draama, Komedia, Sota
Pääosissa: Pentti Tarkiainen, Uti Saurio, Vesa-Matti Loiri
Mikko Niskasen realismia henkivä esikoisohjaus Pojat sijoittuu jatkosodan aikaiseen Ouluun. Joukko koulupoikia ottaa saksalaissotilaat vastaan riemulla, mutta sotavuosien edetessä asenteet muuttuvat ja mustavalkoinen maailma paljastaa värisävynsä. Sopivalla komedialla kevennetty varttumiskertomus palkittiin kahdella Jussilla ja Niskasen ohjausta kehuttiin Moskovan elokuvajuhlilla saakka. Pojat muistetaan nuoren Vesa-Matti Loirin (1945─2022) debyyttiroolista, joka on loistavan rehellinen ja antaumuksellinen.
Pisteytys: 8/10
Pisteytys: 8/10
Ohjannut Seppo Huunonen
Suomi 1972, 96 min.
Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Leo Lastumäki, Heikki Kinnunen
Toverukset lähtevät kesälomallaan pohjoiseen varastelemaan lampaita ja kokkailemaan rosvopaistia luonnon helmaan. Viinaa kuluu ja juttu luistaa. Veikko Huovisen samannimiseen romaaniin (1970) perustuva Lampaansyöjät oli vuotensa kotimainen hittielokuva. Nykypäivänä tämä miehuullinen vapaustarina lähinnä osoittaa, miten rajusti maailma on muuttunut ─ ja hyvä niin. Äijien höpinät ovat pahimmillaan tuskaisen ummehtuneita, mutta aihettaan kevyesti parodisoiva elokuva on hetkittäin kovin viihdyttäväkin. Jazzmuusikko Paroni Paakkunaisen musat ovat loistavia.
Pisteytys: 6/10
Pisteytys: 6/10
Ohjannut Mika Kaurismäki
Suomi 1982, 105 min.
Draama, Rikos, Komedia
Pääosissa: Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen, Juuso Hirvikangas
Pikkurikollinen Manne (Pellonpää) joutuu pakomatkalle halki Suomen. Arvottomat taltioi rosoisen kauniisti nuhjuisen ja tupakansavuisen takahuoneiden 1980-luvun. Suomalaiset pajatsot ja ryijyt kuvittavat persoonallisesti rikostarinaa, joka muokkaa amerikkalaisista lajityypeistä aivan omanlaisensa. Mitä yksityiskohtien ja kokonaisuuksien tajua! Musiikkikin on loistavaa ja yhtenä kohokohtana kuullaan Rauli Somerjoen livekeikkaa.
Pisteytys: 9/10
Pisteytys: 9/10
Ohjannut Veikko Aaltonen
Suomi 1992, 97 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Hannu Kivioja, Esko Salminen
Esa (Kivioja) vapautuu vankilasta ja ajautuu mukiloimaan ihmisiä rahasta. Sadistinen psykiatri Lindström (Salminen) vainuaa veren ja houkuttelee epävarman Esan valtaansa. Pakkomielteiden, halujen ja valtasuhteiden sävyttämässä draamassa on täyteläinen mustan huumorin sivumaku. Karun tyylikäs elokuva palkittiin ansaitusti neljällä Jussilla (mm. paras elokuva).
Pisteytys: 8/10
Pisteytys: 8/10
Ohjannut Hannu Tuomainen
Suomi 2002, 88 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Antti Tarvainen, Joonas Saartamo, Johanna Rönnlöf
Syöpäsairaat teinipojat Pete (Tarvainen) ja Jusa (Saartamo) lähtevät osastolta karkumatkalle. On aika elää! Jusan haaveena ovat Mombasan rannat ja naiset, mutta ensin on ajettava Lappiin Peten heilaa (Rönnlöf) etsimään. Finnhitsien ryydittämä Menolippu Mombasaan on avartavaa ajankuvaa, hyvässä ja pahassa. Nykyajasta käsin tarina tuntuu tunkkaisen mieskeskeiseltä, eikä edes blackface-vitsejä vielä parikymmentä vuotta sitten nähty ongelmallisina. Ajat muuttuvat, joten näitä seikkoja voi yrittää painaa villaisella. Silti jäljelle jää vain hieman kliseinen teinikertomus, jota nuoret päähenkilöt sentään kannattelevat taitavalla energialla.
Pisteytys: 4/10
Pisteytys: 4/10
Ohjannut Gilbert K. Lukalia
Suomi, Viro & Kenia 2012, 50 min.
Draama
Pääosissa: Telley Savalas Otieno, Beatrice Wangui
Suomalais-kenialainen lyhytelokuva kertoo marsalkka Mannerheimin (Otieno) elämäntarinan kenialaisen tarinaperinteen keinoin. Rooleihin on valittu amatöörejä, mikä korostaa osuvasti nimenomaan tarinan näyttelemistä. Elokuva ei pyri tuottamaan realistista biografiaa, vaan tutkimaan vieraan elämäkerran tulkinnan muotoja eri maailmankolkissa. Elokuvan idea ja toteutustapa ovat kiinnostavia, mutta jotenkin filmi jää liian auki. Vai onko Suomen marsalkka vain keskustelunavaus? Puhetta elokuvasta on kyllä riittänyt, sillä ilmestymisaikanaan filmi aiheutti melkoisen kohun.
Pisteytys: 6/10
Pisteytys: 6/10
Ohjannut Alli Haapasalo
Suomi 2022, 100 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Aamu Milonoff, Eleonoora Kauhanen, Linnea Leino
Alli Haapasalon Sundance-menestys ja Suomen seuraava Oscar-ehdokas Tytöt tytöt tytöt seuraa kolmen täysi-ikäistymisen kynnyksellä olevan tytön arkea. Elokuvan draaman kaaressa on tuttuja ylä- ja alamäkiä, mutta hahmojen aitous ja moniulotteisuus innostaa aidosti. Nuoret näyttelijät ovat rooleissaan kuin kotonaan. Erityispisteet siitä, ettei kenestäkään hahmosta tehdä negatiivista esimerkkiä tai moraalista esikuvaa. Tytöt tekee ihan mitä lystää!
Pisteytys: 9/10
Pisteytys: 9/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti