torstai 1. joulukuuta 2022

1. luukku: Joulukokoelma

How about a kiss, Santy Claus?
 
On vuotuisen jouluperinteen aika! Tuttuun tapaan joulukalenterin elokuva-aikakone huristelee aina 1920-luvulta tähän päivään, ja joka luukusta paljastuu jokin tasavuosia täyttävä elokuva 1001-listan ulkopuolelta. Matka alkaa tänään muutamalla tunnelmaan virittävällä jouluaiheisella filmillä.

Tämän paketin ohella blogiarkistosta löytyy lisääkin pyöreitä vuosia täyttäviä joulutunnelmointeja. Perinteiseen brittijouluun vie hilpeä nukketeos Muppettien joulu (1992), joka lämmittelee Charles Dickensin klassikkoa (1843). Jos mieluummin luotat modernin New Yorkin loistoon, Yksin kotona 2 (1992) sopii sesonkiin mitä parhaimmin. Romantillisiin hetkiin saattelee laulavainen juhlakavalkadi Ravintola Vapaa-aika (1942), jossa Bing Crosby kajauttaa ensi kertaa sävelmän White Christmas. Näiden ja seuraavien filmien avulla päässee jokainen halajamaansa joulutunnelmaan.


Mickey's Good Deed
Ohjannut Burt Gillett
USA 1932, 8 min.
Animaatio, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Walt Disney, Pinto Colvig




Mikin (Disney) ja Pluton (Colvig) joulunvietto vaikuttaa kovin synkältä ja rahattomalta. Vielä heitäkin köyhempi kurjalisto valaa kaksikkoon tarmoa ja Mikki pääsee pukkipuuhiin. Tarina kiinnittyy surkeaan aikalaistodellisuuteen, jolloin suuri lama runteli monien perheiden arkea ja ankeutti joulunviettoa. Dickensiläinen hyvien tekojen tarina on omiaan nostattamaan joulumieltä!

Pisteytys: 8/10

Santa's Workshop
Ohjannut Wilfred Jackson
USA 1932, 7 min.
Animaatio, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Pinto Colvig, Walt Disney




Silly Symphony -sarjaan kuuluva lyhytanimaatio sijoittuu Joulupukin pajalle. Muutamien minuuttien aikana uppoudutaan rytmikkäästi tanssahtelevaan työhön ja erikoisiin tapoihin, joilla lelut syntyvät. Suhtaudun tähän pieneen filmiin mitä suurimmalla nostalgialla, sillä lapsuudessani se kuului useiden joulunalusten vakio-ohjelmistoon. Taattu joulutunnelman herättelijä kaikille lapsenmielisille.

Pisteytys: 8/10

The Holly and the Ivy
Ohjannut George More O'Ferrall
Iso-Britannia 1952, 80 min.
Draama
Pääosissa: Ralph Richardson, Celia Johnson, Margaret Leighton



Gregoryiden perhe kokoontuu perinteiseen joulunviettoonsa Norfolkin maaseudulle. Toisistaan etäytyneiden perheenjäsenten yhdistyminen vaatii aikaa, kyyneleitä ja toisen asemaan asettumista. Kuinka ankara pappi-isä suhtautuu tyttärensä aviottomaan lapseen? Muutkaan lapset eivät vastaa isäpapan toiveita, mutta kaunis yhteisymmärrys syntyy silti. Perhedraama on lopulta hieman pintapuolinen, mutta joulutunnelma lämmittää kuin leppeästi leimahteleva takkatuli.

Pisteytys: 7/10

Silent Night, Bloody Night
Ohjannut Theodore Gershuny
USA 1972, 81 min.
Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Patrick O'Neal, Mary Woronov, James Patterson



John Carter (O'Neal) muuttaa entiseen mielisairaalaan, jolla on verinen menneisyys. Silent Night, Bloody Night on varhainen slasher-elokuva, joka on saanut hienoisen kulttimaineen painajaismaisen tunnelmansa ansiosta. Osa maineesta johtuu siitä, että elokuva on kömpelö ja sietämättömän hidastempoinen. Tuskinpa tunnelma olisi näin omaperäinen, jos kerronta noudattaisi konventioita. Ainakin outoilun odotukset tulevat lunastetuiksi. Silent Night, Bloody Night on kokeilun väärti slasherin ystäville ja heille, jotka eivät joulunakaan malta luopua Halloweenista.

Pisteytys: 4/10

Batman Returns Batman - paluu
Ohjannut Tim Burton
USA & Iso-Britannia 1992, 126 min.
Toiminta, Rikos, Fantasia
Pääosissa: Michael Keaton, Michelle Pfeiffer, Danny DeVito




Joulukausi avataan Gothamissa värivaloin, mutta kuonan koittelema suurkaupunki ei pääse vieläkään eroon rikollisistaan. Viemäreiden syvyyksistä kohoaa Pingviini (De Vito) ja kattojen yltä laskeutuu Kissanainen (Pfeiffer), joiden kanssa Batmanilla (Keaton) riittää töitä. Erinomaisen Batmanin (1989) jatko-osa on edeltäjänsä tapaan tummasävyinen, joskin vielä hitusen sarjakuvamaisempi. Pidän tyylistä, mutta tarina ei ole yhtä nokkela kuin edeltäjänsä. Lippukassoilla kovia tuloksia takonut filmi on silti edelleen mukavaa supersankari- ja sarjisviihdettä, eritoten joulusesongissa katsottavaksi.

Pisteytys: 7/10

Falling for Christmas - Unohtumaton joulu
Ohjannut Janeen Damian
USA 2022, 93 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Lindsay Lohan, Chord Overstreet, George Young



Rikas heitukka Sierra Belmont (Lohan) menettää muistinsa lasketteluonnettomuudessa ja päätyy opettelemaan uutta maanläheistä elämää herttaisessa hotellissa. Unohtumaton joulu on Lindsay Lohanin paluu pääroolien pariin monien vaikeiden vuosien jälkeen. Filmi on turvallinen comeback, sillä Unohtumaton joulu on täydellisen yllätyksetön liukuhihnatuote. Mutta eikös joskus tee mieli katsella juuri jotain sellaista? Moisiin hetkiin filmi on täysosuma. Tosin jo pienelläkin panostuksella käsikirjoituksesta olisi voinut tulla melko tavalla oivaltavampi ja esimerkiksi hauska.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti