tiistai 20. tammikuuta 2015

Joulukuun elokuvat 2014

Muumit Rivieralla
Ohjannut Xavier Picard &  Hanna Hemilä
Suomi & Ranska 2014, 80 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Maria Sid, Mats Långbacka, Kristofer Gummerus, Alma Pöysti
Tove Janssonin sarjakuviin perustuva Muumit Rivieralla vie muumit lähemmäs juuriaan. Muumiperheen matka Rivieralle onnistuu tavoitteessaan ainakin kivan ja persoonallisen animaation sekä soundtrackin osalta, mutta muutoin kokonaisuus on pettymys. Sarjakuvien dramatisointi ei ole helppo tehtävä: tässä tapauksessa lopputulos on sekava kokoelma erinäisten muumistrippien hauskoja sutkautuksia ilman kunnollista kontekstia. Janssonin nerokkaiden sarjakuvien yhteiskunnallisesta sanomasta jäljellä ovat vain rippeet. Ja kenelle tämä elokuva on edes tehty? Ääninäyttelijätkin ärsyttävät ja kaiken kruunaa täysin aivoton versio Pikku Myystä. AAARGH. Muiden hahmojen luonteita on sentään pyritty tuomaan esille, joskin puolitiehen sekin jää. Ehkä tämä filmi toimii paremmin, jos ei ole lukenut muumisarjakuvia tai -kirjoja. Muoto toimii, sisältö ei.

Pisteytys: 5/10

The Mask
Ohjannut Chuck Russell
USA 1994, 101 min.
Komedia, Rikos, Fantasia
Pääosissa: Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Greene
Ysäri-hittifilmissä Stanley Ipkiss (Carrey) löytää oudon naamion, jonka avulla hän muuttuu hyperaktiiviseksi supersankaririkolliseksi. Sarjakuvista hauskasti inspiroitunut fyysinen komedia ei onneksi yritä olla mitään muuta kuin aivotonta kohellusta - siksi tämä toimii. Pääosassa on tietenkin Jim Carreyn energinen elastisuus.

Pisteytys: 6/10

Tuntematon sotilas
Ohjannut Edvin Laine
Suomi 1955, 169 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Heikki Savolainen, Kosti Klemelä, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke LindmanEdvin Laineen Tuntematon sotilas on patrioottishenkinen versio Väinö Linnan samannimisestä klassikosta (1954). Jatkosotaan sijoittuvassa sotakertomuksessa tarkastellaan muun muassa vastakkainasettelua ylimystön ja tavallisen kansan välillä. Elokuvasovituksen suosio on kyllä ilmiönä kiinnostava, mutta elokuva itsessään on lähinnä tylsää pönötystä ja klassikkoteoksen latteaa toisintoa. Lisäksi Edvin Laineen luomassa sotatodellisuudessa pasifismin korvaa isämmmaallinen paatostelu. Aidosti loistava klassikkotulkinta sen sijaan on Kristian Smedsin teatteriversio vuodelta 2008. Sen televisiointi löytynee edelleen internetin syövereistä.

Pisteytys: 4/10

The Lego Movie - Lego Elokuva
Ohjannut Phil Lord & Christopher Miller
USA 2014, 100 min.
Animaatio, Komedia, Toiminta
Pääosissa: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Morgan FreemanTökerösti suomennettu Lego Elokuva (...Lego-elokuva!) kertoo aivan tavallisesta rakennusmiehestä, Emmetistä (Pratt), joka sattumalta päätyy pelastamaan maailman. Klassisinen asetelma rakentuu ironian ja toiminnantäyteisyyden ansiosta energiseksi viihteeksi, josta ei puutu mielikuvitusta. Huumori tosin tuntuu kaikessa runsaudessaan jokseenkin väkinäiseltä. Tarina sen sijaan toimii kaikessa älyttömyydessään yhtä nerokkaasti kuin leikki, ja juuri sen vuoksi elokuvan maailmaan samaistuminen on helppoa ja hauskaa. Ennakko-odotukset ylittävä animaatio on kaiken kaikkiaan yllättävän awesome, vaikka tokihan tämä kaikki on vain yhtä suurta legomainosta. Markkinointi kyllä toimii: hirveästi tekisi mieli nyt leikkiä legoilla.

Pisteytys: 7/10

Dallas Buyers Club
Ohjannut Jean-Mark Vallée
USA 2013, 117 min.
Draama
Pääosissa: Matthew McConaghey, Jared Leto, Jennifer GarnerVuonna 1985 HIV-tartunnat lietsoivat pelkoa ja ennakkoluuloja. Tositapahtumiin perustuva Dallas Buyers Club kertoo teksasilaisesta Ron Woodroofista (McConaghey), jonka asema punaniskayhteisössä kokee kovan kolauksen tappavan HIV-diagnoosin myötä. Woodroof ryhtyy yksinäiseen taisteluun lääkefirmoja vastaan salakuljettaen lääkkeitä Meksikosta ja myyden niitä muille sairastuneille. Elokuva on aihepiiriltään mielenkiintoinen, mutta yhtenäinen linja on hukassa. Aluksi tarkastellaan yhteisön arvoja moniulotteisiin hahmoihin keskittyen, mutta loppua kohden byrokratiataistelut ja oikeussalikuvaukset ovatkin yllättäen keskeisemmässä roolissa. Dallas Buyers Club on erityisesti Matthew McConagheyn upea show. Hienon roolisuorituksen vuoksi onkin sääli, että elokuva tuntuu hieman unohtavan päähenkilönsä. Ja eihän nyt jumalauta tätä trans-misogyniaa...

Pisteytys: 7/10

Gremlins 2 - Riiviöt - uusi pesue
Ohjannut Joe Dante
USA 1990, 106 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Zach Galligan, Phoebe Cates
Riiviöiden (1984) anarkistisessa jatko-osassa Gizmo kohtaa jälleen Billyn (Galligan), ja tuota pikaa vanha kunnon vedenläikkymisonnettomuus aiheuttaa pilvenpiirtäjän kokoisen katastrofin. Riiviöt - uusi pesue on kaoottinen yhdistelmä itseironiaa, yhteiskuntakritiikkiä ja ihan vain puhdasta ilottelua!

7/10

The Polar Express - Napapiirin pikajuna
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 2004, 100 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Tom Hanks, Nona Gaye
Mahtipontisessa animaatiossa on runsaasti panostusta, mutta valitettavasti vain vähän sisältöä. Tarina on kökkö ja juonenkäänteet väkinäisiä: joulupukkiin uskonsa menettänyt poika pääsee junalla Pohjoisnavalle ja kohtaa matkalla läjän kliseitä ja karmivia hyypiötonttuja. Animaatioon on panostettu, mutta valitettavasti sekin on lähinnä jähmeää. Elokuvan ns. joulutunnelma on sekoitus ällöttävää sentimentaalisuutta ja kaupallista jenkkijoulua, yäk.

Pisteytys: 2/10

The Muppet Christmas Carol - Muppettien joulu
Ohjannut Brian Henson
USA 1993, 85 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Dave Goelz, Michael Caine, Steve Whitmire
Muppettien joulu on hauska ja eläväinen versio Charles Dickensin joulusadusta, jossa itara Scrooge (Caine) joutuu etsimään joulumieltä henkien ja aaveiden avustuksella. Elokuva on myös Muppetien leffaversioiden parhaimmistoa: toimiva yhdistelmä lämminhenkistä joulutunnelmaa ja hieman piikittelevääkin huumoria.

Pisteytys: 7/10

Joulupukki ja noitarumpu
Ohjannut Mauri Kunnas & Pekka Lehtosaari
Suomi 1996, 51 min.
Animaatio
Pääosissa:  Esa Saario, Ulla Tapaninen, Aarre Karén
Korvatunturilla valmistellaan joulua, mutta Joulupukki (Saario) vilustuu ja kaikenlaiset pienet kommellukset aiheuttavat päänvaivaa koko tonttukaartille. Leppoisa animaatio on mukavaa vastapainoa lukuisille Hollywoodin pohjoisnapasekoiluille! Mauri Kunnaksen viehättävä kerronta toimii hyvin myös valkokankaalla.

Pisteytys: 7/10

Before Sunrise - Rakkautta ennen aamua
Ohjannut Richard Linklater
USA, Itävalta & Sveitsi 1995, 105 min.
Romantiikka, Draama
Pääosissa: Ethan Hawke, Julie Delpy

Jesse (Hawke) ja Celine (Delpy) tapaavat junamatkalla, ja päättävät hetken mielijohteesta viettää yhteisen päivän Wienissä. Pariskunnan dialogia seuraava elokuva on valloittavan mukaansatempaava ja ihailtavan realistinen kuvaus kahden nuoren lomaromanssista. Taitavasti rakennettu dialogi vie tarinaa eteenpäin kepeästi, mutta myös hahmoja syventäen.

Pisteytys: 9/10

Before Sunrise - Rakkautta ennen auringonlaskua
Ohjannut Richard Linklater
USA 2004, 80 min.
Romantiikka, Draama
Pääosissa: Ethan Hawke, Julien Delpy
Kun Jessen (Hawke) ja Celinen (Delpy) taianomaisesta tapaamisesta on kulunut yhdeksän vuotta, pari kohtaa sattumalta Pariisissa. Rakkautta ennen auringonlaskua ei ole aivan yhtä maaginen, kuin rakkaussarjan ensimmäinen osa, mutta silti se on samalla tavoin aito ja mukaansatempaava. Elokuva tuntuu hieman jatko-osalta, eikä toimisi vain omana teoksenaan. Jatko-osana tämä on toki kiinnostava: nuoruuden kiihkon ja idealismin tilalle on tullut kyyninen aikuisuus, sillä eletty elämä ei ole vastannut haaveita. Mutta kuten loppu antaa olettaa, toivoa on vielä jäljellä.

Pisteytys: 8/10


The Boat that Rocked - Merirosvoradio
Ohjannut Richard Curtis
Iso-Britannia 2009, 135 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Tom Sturridge, Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy1960-luvulla rokki herätti vielä kauhistusta, mutta onneksi piraattiradiot levittivät musiikin ilosanomaa. Tosipohjaiseen nuorisomusiikkivillitykseen perustuva Merirosvoradio kertookin erään rokkiradion dj-poppoon elämästä ja seksiseikkailuista svengin ja grooven vuosikymmenellä. Hyväntuulisessa komediassa parasta on musiikki, vaikka kaikki biisit nyt eivät ihan osukaan oikealle vuodelle.

Pisteytys: 7/10

2 kommenttia:

  1. Mites tuo Mollbergin Tuntematon kolahtaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen katselemisesta on kulunut aikaa reippaat kymmenen vuotta, joten ei nyt irtoa kovin syvällistä arviota. :D Mutta kyllä Mollbergin versiosta muistan pitäneeni enemmän, on se jotenkin aidompi ja mukaansatempaavampi.

      Poista