perjantai 19. joulukuuta 2014

The Lady Vanishes - Nainen katoaa (1938)

Ohjannut Alfred Hitchcock
Iso-Britannia 1938, 96 min.
Trilleri, Komedia
Pääosissa: Margaret Lockwood, Michael Redgrave, Paul Lukas, May Whitty

Scotch tweeds or oatmeal tweeds?
Alfred Hitchcockin brittikauden huipentuma Nainen katoaa sijoittuu Euroopan halki kiitävään junaan, jossa tapahtuu salaperäisiä asioita. Neiti Henderson (Lockwood) ystävystyy matkan alussa ystävälliseen rouvaan (Whitty), joka kuitenkin katoaa mystisesti. Tapaukselle ei löydy silminnäkijöitä, sillä erinäisistä syistä kaikki matkustajat kieltävät koskaan nähneensäkään tuota tweed-asuista vanhaa ladya.

Nainen katoaa on kutkuttavan jännittävä, kuten Hitchcockin trillerit aina, mutta myös erinomaisen hauska! Brittihuumori ja mainio piikittely yhdistyvät sulavasti erikoiseen jännitysnäytelmään, joka voisi ilman komiikkaa tuntua jopa hieman tönköltä. Tällaisenaan tarina kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuvan kiehtovaa ideaa on hyödynnetty myöhemminkin: tunnetuin sovitus lienee Jodie Fosterin tähdittämä Flightplan (2005).

Elokuva oli yksi vuoden 1938 hittifilmeistä, mikä myös osin avitti Hitchcockin siirtymistä Hollywood-uralle. Sittemminkin tämä trilleri on useissa yhteyksissä nostettu Hitchcockin parhaimpien filmien joukkoon. Ohjaajamestarin lisäksi täytyy myös huomioida muita elokuvan ansioita: näyttelijät ovat loistavia ja erityisesti Margaret Lockwoodin ja Michael Redgraven kemiat soljuvat yhteen täydellisesti.

Pisteytys:
9/10

2 kommenttia: