tiistai 2. joulukuuta 2014

The Bank Dick - Taaloja ja tuuria (1940)

Ohjannut Edward F. Cline
USA 1940, 72 min.
Komedia
Pääosissa: W.C. Fields,  Cora Witherspoon, Franklin Pangborn, Shemp Howard, Grady Sutton

Ever done any boondoggling?
Egbert Sousè (Fields) on laiskanpulskea tyhjäntoimittaja, joka pakenee melskaavaa perhettään kantakapakan rauhaan. Maailma ei kuitenkaan päästä Sousèa vähällä, sillä hän onnistuu sattuman oikusta pysäyttämään pankkirosvon ja päätyy keskelle kohua. Laiskottelijasta tehdään pankinvartija ja lukuisia kommelluksia on tietenkin edessä.

Taaloja ja tuuria muistuttaa hieman W.C. Fieldsin aiempaa elokuvaa Sehän käy kuin leikiten (1934): rauhaa kaipaavan päähenkilön kiusana ovat alati niin perhe kuin velvollisuudetkin, lisäksi molempien elokuvien huumori on yhdistelmä slapstick-toilailua ja oivaltavaa sanailua. Taaloja ja tuuria on monissa yhteyksissä tituleerattu Fieldsin parhaimmaksi teokseksi, mutta Sehän käy kuin leikiten oli minusta hieman viihdyttävämpi.

Toki myös Taaloja ja tuuria on monestakin syystä katsomisen arvoinen komedia. Elokuvan ehdottomasti mielenkiintoisinta antia on sensuurisäädösten rajamailla uhkarohkeasti liikuskeleva huumori! Osansa satiirista saa niin aikansa elokuvamaailma kuin keskiluokkainen perhe-elämäkin, puhumattakaan pikkukaupunki-idyllistä ja pankkitoiminnasta. Ja tietenkin kaiken kruunaa lopun huima takaa-ajokohtaus!

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti