keskiviikko 26. marraskuuta 2014

The Mortal Storm - Näin se alkoi (1940)

Ohjannut Frank Borzage
USA 1940, 100 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: James Stewart, Margaret Sullavan, Robert Young, Frank Morgan

I should say 'Heil Hiter', but I won't...
Baijerilaisessa pikkukaupungissa vietetään arvostetun professori Rothin (Morgan) syntymäpäiväjuhlia. Saman päivän iltana radio julistaa Adolf Hitlerin nousua valtakunnankansleriksi. Osa perhepiiristä ottaa uutisen vastaan riemuiten, toisten pelätessä vainoja ja sodan syttymistä. Rakastavaiset eroavat, ystävykset riitaantuvat ja lopulta koko perhe hajoaa erimielisyyksien vuoksi.

Elokuvan valmistuessa Yhdysvallat pysytteli vielä erossa sodan tuoksinnoista, mutta Euroopan karmiva tilanne enteili jo taisteluihin osallistumista. Sotaa enteilevänä aikana syntynyt Näin se alkoi heijastelee pasifismin henkeä natsivastaisella sanomallaan. Esille puskevat jopa propagandistiset sävyt: esimerkiksi syitä natsiksi ryhtymiselle ei avata millään tavoin. Natsius näyttäytyy vain hulluna joukkohysteriana tai jopa epäilyttävänä luonteenominaisuutena. Todellisuudessa syyt toki olivat aika tavalla monimutkaisemmat. Aikalaiskontekstissa tietty näköalattomuus on kuitenkin ymmärrettävää.

Liioitteluun taipuva dramaattisuus, liikuttava rakkaustarina ja päähenkilöiden (Stewart & Sullavan) puhtoinen hyveellisyys alleviivaavat sodanvastaista sanomaa tehokkaasti. Myös kauniit lumiset maisemat ja idyllinen kylämiljöö kontrastinaan sotaisat natsit ja näiden toteuttamat joukkovainot korostavat ajatusta sodan mielettömyydestä. Elokuva päättyy surullisiin kuviin ja tyhjiin huoneisiin - todellisessa maailmassa pahin oli vielä edessä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti