keskiviikko 26. marraskuuta 2014

The Mortal Storm - Näin se alkoi (1940)

Ohjannut Frank Borzage
USA 1940, 100 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: James Stewart, Margaret Sullavan, Robert Young, Frank Morgan

I should say 'Heil Hiter', but I won't...
Baijerilaisessa pikkukaupungissa vietetään arvostetun professori Rothin (Morgan) syntymäpäiväjuhlia. Saman päivän iltana radio julistaa Adolf Hitlerin nousua valtakunnankansleriksi. Osa perhepiiristä ottaa uutisen vastaan riemuiten, toisten pelätessä vainoja ja sodan syttymistä. Rakastavaiset eroavat, ystävykset riitaantuvat ja lopulta koko perhe hajoaa erimielisyyksien vuoksi.

Vuonna 1940 Yhdysvallat pysytteli vielä erossa sodasta, mutta Euroopan karmiva tilanne enteili jo taisteluihin osallistumista. Sotaa enteilevänä aikana syntynyt Näin se alkoi heijastelee pasifismin henkeä natsivastaisella sanomallaan. Esille puskevat jopa propagandistiset sävyt, sillä syitä natsiksi ryhtymiselle ei avata millään tavoin. Valinta näyttäytyy vain hulluna joukkohysteriana tai epäilyttävänä luonteenominaisuutena. Todellisuudessa syyt toki olivat (ja ovat) aika tavalla monimutkaisemmat, ja juuri näiden merkitysten ymmärtäminen olisi tärkeää kauhujen ehkäisemisen kannalta. Aikalaiskontekstissa tietty näköalattomuus on kuitenkin ymmärrettävää.

Liioitteluun taipuva dramaattisuus, liikuttava rakkaustarina ja päähenkilöiden (Stewart & Sullavan) puhtoinen hyveellisyys alleviivaavat sodanvastaista sanomaa tehokkaasti. Kauniit lumiset maisemat ja idyllinen kylämiljöö saavat kontrastikseen sodan hirmutyöt. Eritoten natsien toteuttamat joukkovainot korostavat ajatusta sodan mielettömyydestä. Elokuva päättyy surullisiin kuviin ja tyhjiin huoneisiin - on kylmäävää ajatella, että todellisessa maailmassa pahin oli vielä edessä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti