keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Lokakuun elokuvat 2014

Dawn of the Dead - Kuolleiden aamunkoitto
Ohjannut Zack Snyder
USA 2004, 105 min.
Kauhu, Toiminta
Pääosissa: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake WeberRaivokkaat zombit valtaavat maailman, mutta joukko selviytyjiä onnistuu lukittautumaan ostoskeskukseen. Uusintaversio George A. Romeron samannimisestä zombileffasta (1978) on sisällöllisesti edeltäjäänsä tyhjempi ja painottuu lähinnä adrenaliininosteeseen. Eri genreissä hämmentävästi liikuskeleva remake on lähinnä typerä, joskin sen vuoksi myös paikoittain ihan hauska. Dorkana mättöviihteenä leffa kyllä kelpaa, sellaiseksi tämä lienee tehtykin.

Pisteytys: 5/10

Rise of the Planet of the Apes -
Apinoiden planeetan synty
Ohjannut Rupert Wyatt
USA 2011, 105 min.
Scifi, Draama
Pääosissa: Andy Serkis, James Franco, John Lithgow, Freida PintoApinoiden planeetta -klassikolle (1968) tehdyssä esiosassa eläinkokeiden kanssa käy hullusti. Elokuva sisältää hienoja efektejä ja hyvää draamaa, mutta yhteiskuntakritiikkiä olisi filmiin voinut upottaa enemmänkin. Myös hahmot jäävät aika latteiksi tai ainakin turhan kaavamaisiksi. Puutteistaan huolimatta Apinoiden planeetan nousu on yllättävänkin hyvä esiosa, eritoten Tim Burtonin karmean remake-räpellyksen (2001) jälkeen.

Pisteytys: 7/10

The Hunchback of Notre Dame
Notre Damen kellonsoittaja
Ohjannut Gary Trousdale & Kirk Wise
USA 1996, 91 min.
Animaatio, Draama
Pääosissa: Tom Hulce, Demi Moore, Tony Jay, Kevin KlineViktor Hugon Pariisin Notre-Dame -romaani (1831) nosti Notre Damen katedraalin yhdeksi Pariisin symboleista ja toimi innoituksen lähteenä vielä seuraavalla vuosisadallakin. Kirjan pohjalta on ohjattu muun muassa lukuisia elokuvia, joista tämä animaatio on taatusti tunnetuimpia. Synkkäsävyinen elokuva toisintaa kirjan teemoja, mutta toki Disney-versio on sävytetty huumorilla ja varustettu onnellisella lopulla. Draama hieman kärsii, mutta kokonaisuus pysyy silti kasassa. Musiikki on paikoin upeaa, mutta musikaalirallattelua on minun makuuni aivan liikaa.

Pisteytys: 7/10

The Lost World - Jurassic Park
Kadonnut maailma - Jurassic Park
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1997, 129 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite


Jurassic Parkin kakkososa on varmaan kamalinta, mitä Steven Spielberg on kuunaan ohjannut. Ohjaaja tosin on itsekin myöntänyt tehneensä elokuvan vain rahasta. Kadonneen maailman tapahtumat jatkuvat tökerösti suunnilleen siitä, mihin ensimmäinen loistava osa jäi. Elokuvassa rymistellään pari tuntia saarella, jossa yllättäen onkin vielä dinosauruksia. Kehnoa käsikirjoitusta tämä tosin ei pelasta, joten lopulta kadonnut maailma viedään Yhdysvaltoihin saakka. Tehosteet ovat kyllä ihan hyviä ja dinosaurukset hienoja - ja niitä on runsaasti. Muutoin tähän ei oikein jaksaisi keskittyä.

Pisteytys: 3/10

The Silence of the Lambs - Uhrilampaat
Ohjannut Jonathan Demme
USA 1991, 118 min.
Trilleri, Rikos, Draama
Pääosissa: Jodie Foster, Anthony HopkinsJonathan Demmen nerokas, teemoiltaan moniulotteinen trilleri tutkiskelee ihmismieltä. Elokuvassa nuori agentti Clarice Starling (Foster) jäljittää sarjamurhaajaa turvautuen vankilassa olevan tohtori Hannibal Lecterin (Hopkins) apuun. Jännittävä tarina kantaa vankasti läpi elokuvan ja tunnelmaa luodaan suorastaan nerokkaasti. Tähän elokuvaan ei kyllästy.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 9/10

To Rome with Love
Ohjannut Woody Allen
Italia & USA 2012, 112 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Ellen Page, Woody Allen, Penelope Cruz
Woody Allenin Roomaan sijoittuva turistielokuva nivoo yhteen joukon tarinoita rakkaudesta, pettämisestä ja vaikka mistä sekalaisesta. To Rome with Love on kaikin tavoin pettymys: ihana Rooma jää tylsäksi taustaksi ja tarinat tuntuvat keskeneräisiltä. Ihan hauskoja vitsejä ja oivalluksia kuitenkin löytyy juuri sen verran, että elokuvan viitsii katsoa kertaalleen.

Pisteytys: 5/10

Le Week-End
Ohjannut Roger Mitchell
Iso-Britannia 2013, 93 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Lindsay Duncan, Jim Broadbent, Jeff Goldblum
Brittipariskunta palaa Pariisiin elämään häämatkaansa uudelleen, mutta kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Päähenkilöt luovat pienillä teoilla eläväisen kuvan pitkästä parisuhteesta: lopputulos on kaikin puolin hellyyttävä ja hetkittäin myös hauska. Valitettavasti kokonaisuus tuntuu lähinnä hajanaiselta haahuilulta.

Pisteytys: 6/10

Inception
Ohjannut Christoper Nolan
USA & Iso-Britannia 2010, 148 min.
Trilleri, Toiminta, Scifi
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-LevittInception on valtavan mielenkiintoinen ajatusleikki unien maailmassa seikkailusta. Elokuvaa täytyy seurata ajatuksen kanssa, ja silti toisellekin katselukerralle riittää ihmeteltävää. Sanoma sinällään ei ole mitään kovin diippiä filosofiaa, mutta ainakin tämä jännitysnäytelmä on rakennettu ajatuksen kanssa. Vähempikin toimintaräiskintä tosin riittäisi.

Pisteytys: 8/10

Fucking Åmål
Ohjannut Lukas Moodysson
Ruotsi & Tanska 1998, 89 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg
Ihailtavan realistinen draama sukeltaa teinien maailmaan, joka on täynnä itsensä etsimistä, epävarmuutta ja tunnekuohuja. Ruotsalaisessa tuppukylässä yksinäinen Agnes (Liljeberg) rakastuu suosittuun Eliniin (Dahlström), mutta rakkaustarina tuntuu mahdottomalta. Jokaisella elokuvan henkilöllä on omat unelmansa: stereotypioiden toteuttaminen ja lokeroihin mahtuminen on vaikeaa. Fucking Åmål herättää yllättävän paljon nuoruusmuistoja: tuollaistako se oli - ja on!

Pisteytys: 9/10

The Nightmare Before Christmas
Painajainen ennen joulua
Ohjannut Henry Selick
USA 1993, 76 min.
Animaatio, Fantasia, Musikaali
Pääosissa: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara


Tim Burtonin tarinaan pohjautuvassa mielikuvituksellisessa animaatiossa Halloweeniin kyllästynyt Skeleton Jack (Sarandon/Elfman) löytää joulumaan ja elämänilonsa. Hahmot on käsikirjoitettu hyvin, tarina kekseliäs ja kaiken kruunaa upean yksityiskohtainen animaatio. Pitkäveteisiltä tuntuvista musikaalikohtauksista en vain jaksa innostua sitten yhtään.

Pisteytys: 7/10

Django Unchained
Ohjannut Quentin Tarantino
USA 2012, 165 min.
Toiminta, Western
Pääosissa: Jamie Foxx, Christop Waltz, Leonardo DiCaprio
Jälleen yksi Quentin Tarantinon kostoraina sijoittuu tällä kertaa 1800-luvun Yhdysvaltojen orjaplantaaseille. Saksalaisen palkkionmetsästäjän Dr. King Schultzin (Waltz) avustuksella entinen orja Django (Foxx) pyrkii vapauttamaan vaimonsa ja matkan varrella kostamaan yhdelle jos toisellekin ruoskaa heiluttaneelle valkonaamalle. Tarantinomaiseen tyyliin viittauksia populaarikulttuuriin on runsaasti ja elokuvan maailma on tietoisen kaukana autenttisesta orjuuden ajasta. Django Unchained on koko pituutensa täydeltä ihan kelvollista viihdettä, mutta Tarantinolta sietäisi irrota jo jotain uusiakin oivalluksia.

Pisteytys: 6/10

2 kommenttia: