tiistai 26. maaliskuuta 2024

Ah-ga-ssi - The Handmaiden (2016)

Ohjannut Park Chan-wook
Etelä-Korea 2016, 145 min.
Draama, Romantiikka, Trilleri
Pääosissa: Kim Tae-ri, Kim Min-hee, Ha Jung-woo

Where I come from, it's illegal to be naive.

Menestyvä huijari kreivi Fujiwara (Jung-woo) mielii avioliittoon rikkaan perijättären lady Hidekon (Min-hee) kanssa. Jotta naima-aikeet onnistuisivat, Fujiwara usuttaa taitavan rosvokollegansa Sook-heen (Tae-ri) ladyn palvelijaksi, kuiskuttelemaan vihjeitä kreivin ihanuudesta. The Handmaidenin juoni osoittautuu kuitenkin monen mutkan verran polveilevammaksi. Kuka lopulta huijaa ja ketä?

The Handmaidenin salaperäinen tarina on herkullista seurattavaa, eikä täydellistä juonikuvausta kannata onkia tietoonsa ennakkoon. Tarinassa vastaan tuleva sateenkaareva romanssi ilahduttaa, vaikka parissa pienessä hetkessä mielessä häilähtää sama mieskatse-vaivaannus kuin Adelen elämän (2013) kohdalla. Kuitenkin se jää häivähdykseksi, sillä tarina kyllä antaa naisten puhua. Jatkuvalla eroottisella jännitteellä on sitä paitsi tärkeä osansa suuressa huijauksessa, haavekuvissa ja illuusioissa. Välillä se kääntyy jopa pikimustaksi huumoriksi.

Kriitikoiden ylistämä The Handmaiden on loistavasti käsikirjoitettu, mutta siinä riittää paljon muutakin kehuttavaa. Näyttelijät ovat hyvässä terässä, kameratyöskentely on upeaa ja ylipäätään 1930-luvun miljöökuvaus on ihastuttavan tyylikästä. Elokuva pääsi kisaamaan Kultaisesta palmusta, mutta merkittävä tunnustus jäi saamatta. Edellisen kerran Park Chan-wook kärkkyi Cannes-voittoa Oldboyn (2003) myötä, silloin käteen kuitenkin jäi Grand Prix. Jo pelkät ehdokkuudetkin ovat silti meriitti. The Handmaidenin jälkeen uutta elokuvaa on saatu odotella hartaasti. Lopulta ilmestyi Decision to Leave (2022), sekin omaleimainen trilleri, jolta Kultainen palmu jäi saamatta!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti