perjantai 15. maaliskuuta 2024

Star Wars: The Force Awakens (2015)

Ohjannut J. J. Abrams
USA 2015, 138 min.
Toiminta, Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Adam Driver

These are your first steps.

Alkuperäinen avaruusooppera Star Wars (1977) on hiljalleen kasvanut kokonaiseksi universumiksi. Ensimmäisen trilogian Imperiumin vastaisku (1980) ja Jedin paluu (1983) ovat vielä legendoja lajissaan, mutta 1990─2000-lukujen taitteessa syntyneet episodit I─III saivat nihkemmän vastaanoton vaikka rahaa takoivatkin. Star Wars: The Force Awakens aloittaa kolmannen trilogian, jonka tapahtumat sijoittuvat jokusia vuosikymmeniä Jedin paluun jälkeiseen aikaan. Uusi pahuus uhkaa galaksia ja kapinallisille riittää jälleen töitä.
 
The Force Awakens noudattelee tarinaltaan ensimmäisen elokuvan kaavaa, mutta kuitenkin riittävän omaäänisesti. Vanhat hahmot ovat odotetuissa sivurooleissa, mutta pääasiassa seikkailua vetävät uudet tuttavat kuten romunkerääjä Rey ja entinen stormtrooper-sotilas Finn (Bovega). Alkuperäiselokuvissa hyvän ja pahan asetelma on jopa herttaisen mustavalkoinen, mutta nyt tasapainoon tulee säröjä. Vanhaan nojautuminen on ainakin vielä trilogian avausosassa hyvä idea ja easter egg -bongailussa on oma hupinsa, vaikka välillä knoppailu korostuu liikaakin.

Suurella jännityksellä vastaanotettu The Force Awakens lunasti sille asetetut massiiviset odotukset. Elokuva oli paitsi ilmestymisvuotensa tuottoisin elokuva, se miellytti valtaosin kriitikoitakin. Sittemmin trilogia on jatkunut elokuvilla The Last Jedi (2017) ja The Rise of Skywalker (2019). Galaksin tarinaa ovat täydentäneet Rogue One (2016) sekä Solo: A Star Wars Story (2018), ja iso liuta uusia tarinoita on paraikaa työn alla. Jaksaako kaikkia katsoakaan, meneekö määrä laadun ohi? Viihdyttävä ja visuaalisesti näyttävä kolmostrilogia kestää sentään pari katselukertaa, vaikka näin toisella katselukierroksella huomaan tenhon jo aavistuksen verran hiipuneen. Ensimmäinen katselu puree Tähtien sota -nostalgiaan, toinen vielä kelpaa popcorn-viihteeksi.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti