sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Tammikuun elokuvat 2020

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
Ohjannut J.J. Abrams
USA 2019, 142 min.
Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac



Kolmannen Star Wars -trilogian viimeisessä osassa Reyn (Ridley), Kylon (Driver) ja kumppaneiden satu saa päätöksensä ─ toivottavasti. Elokuvassa ei oteta kovin suuria riskejä, minkä vuoksi lopputulos on vähän tylsä ja pöljä. Galaksien takaisesta maailmasta puuttuu alkuperäisen trilogian taika ja syke, huumorikin on auttamattoman vaivaannuttavaa ja päälleliimattua. Filmi välttää kyllä ajantappoviihteenä ja sen efektit ovat näyttäviä.

Pisteytys: 4/10

1917 ─ Taistelulähetit - 1917
Ohjannut Sam Mendes
USA & Iso-Britannia 2019, 119 min.
Sota, Draama, Historia
Pääosissa: George MacKay, Dean-Charles Chapman




Ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin sijoittuva 1917 seuraa herkeämättömästi kahden brittisotilaan mahdotonta tehtävää. Roger Deakins on kuvannut filmin tyylikkäästi siten, että elokuva saadaan näyttämään vain yhdeltä otolta (vrt. Köysi, 1948 tai Birdman, 2014). Kuvaustapa muistuttaa suorastaan avoimen maailman videopeliä. Oivaa jännitystä liennytellään välillä unenomaisissa kohtauksissa (elokuva perustuu sotamuistoihin, joten sinänsä sopivaa!), joista siviilien kohtaaminen lilluu kyllä jo vähän imelyyden rajamailla. Pienet horjahdukset on helppo antaa anteeksi, kun koskettava ja jännittävä kokonaisuus toimii hyvin. Oscar-ehdokkuuksia sateli 10 kappaletta.

Pisteytys: 8/10

The Two Popes - Kaksi paavia
Ohjannut Fernando Meirelles
Iso-Britannia & Italia 2019, 125 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins




Katolinen kirkko on myllerryksessä. Kaksi paavia, tuleva liberaali (Pryce) ja nykyinen konservatiivi (Hopkins), ovat sangen eri mieltä tulevaisuuden suunnasta, mutta jaksavat silti keskustella toistensa kanssa. Fernando Meirellesin kantaaottava draama tempaa mukaansa ajoittain. Anthony Hopkins nappasi rutiinisuorituksestaan Oscar-ehdokkuuden ja pehmeästi esiintyvä Jonathan Pryce samaten.

Pisteytys: 6/10

Once Upon a Time... in Hollywood
Ohjannut Quentin Tarantino
USA, Iso-Britannia & Kiina 2019, 161 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie




Once Upon a Time... in Hollywood on parasta Quentin Tarantinoa aikoihin. Elokuva kertoo muutoksen vuodesta 1969 sekä uuden ja vanhan Hollywoodin yhteentörmäyksestä. Tarinan vetonaulaksi nousee unholaan uppoamaisillaan oleva länkkäritähti Rick Dalton (DiCaprio). Aikakausi on taltioitu ihailtavan tarkasti! Tarantinolle tuttuun tyyliin eri tasoja piisaa eikä ideoiden runsaus ota loppuakseen. Tutusta paskanjauhamisesta ja ajoittaisesta (hilpeästä) sekoilusta huolimatta tarina rullaa varmalla otteella. Filmi on syystäkin 10 Oscarin ehdokas ja puolestani voisi vaikkapa voittaakin muutaman.

Pisteytys: 8/10

Gisaengchung - Parasite
Ohjannut Bong Joon-ho
Etelä-Korea 2019, 132 min.
Komedia, Rikos, Draama
Pääosissa: Kang-ho Song, Woo-sik Choi, Soo-dam Park, Hye-jin Jang



Kultaisella palmulla palkittu Parasite kertoo köyhästä korealaisperheestä, jonka jäsenet ujuttavat itsensä loisimaan itseään parempiosaisten palvelusväeksi. Perheenjäsenillä on urastaan suunnitelma, joka syntyy fiilispohjalta ja nopeasti googlaillen. Loppua kohden käsikirjoitus tuntuu seuraavan samaa logiikkaa ─ liekö tuo nyt ärsyttävää vai nerokasta? Komedia, trilleri ja yhteiskunnallinen draama sekoittuvat joka tapauksessa hauskasti ja yllättävästi, tarinakin on valtavan runsas ja monitahoinen. Keskeistä luokkaerojen teemaa ohjaaja Bong Joon-hon käsitteli jo scifitrillerissä Snowpiercer (2013), mutta nyt ote on parantunut. Heti katselun jälkeen tunnelma oli hämmentynyt, mutta parin päivän pohdiskelun jälkeen tekee sittenkin mieli julistaa Parasite vuoden 2019 parhaaksi filmiksi.

Pisteytys: 9/10

Us
Ohjannut Jordan Peele
USA, Kiina & Japani 2019, 116 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss




Perheloman leppoisa tunnelma päättyy, kun odottamattomina kuokkavieraina loma-asunnolle marssivat perheenjäsenten pelottavat kaksoisolennot. Us on melko puhdasveristä kauhua, mutta mukana on myös sopiva annos komediaa. Eriarvoisuutta ja ihmisen pimeitä puolia käsittelevä elokuva ei ole aivan yhtä onnistunut kuin Jordan Peelen edellinen Get Out (2017), mutta ihan mainio tämäkin. Sanoma on ehkä hitusen sekavampi. Lupita Nyong'o on tuplaroolissaan huikea.

Pisteytys: 7/10

J'ai perdu mon corps - Hukkasin kehoni
Ohjannut Jérémy Clapin
Ranska 2019, 81 min.
Animaatio, Draama, Fantasia
Pääosissa: Hakim Faris, Victoire Du Bois




Irti leikattu käsi seikkailee Pariisissa etsimässä kehoaan, johon kiinnittyvät niin lapsuusmuistot kuin ensirakkauskin. Nuoren Naoufelin (Faris) tarina ei olisi kovin erikoinen ilman irtoraajan edesottamuksia ─ idea on kyllä ihan onnistunutta arjen fantasiaa. Pohdiskeleva animaatio on kerännyt hyvän liudan palkintoja ja pääsi parhaan animaation Oscar-ehdokkaaksikin.

Pisteytys: 7/10

American Factory
Ohjannut Steven Bognar & Julia Reichert
USA 2019, 110 min.
Dokumentti





Upporikas kiinalainen perustaa tehtaan amerikkalaiskaupunkiin ja työtä vailla olevat asukkaat ottavat paikan ilolla vastaan. Uudet työkulttuurit luovat kuitenkin haasteita ja odottamattomia vastoinkäymisiä. Työntekijöihin keskittyvä dokumentti kertoo ajankohtaisesti kulttuurieroista ja maailmanmarkkinoiden uusista tuulista, mutta ennen kaikkea fokus on työelämän muutoksessa. American Factory on Barack ja Michelle Obaman tuotantoyhtiön ensimmäinen filmi.

Pisteytys: 7/10

Life Overtakes Me - Maailmaa paossa: pakolaislasten oireyhtymä
Ohjannut John Haptas & Kristine Samuelson
Ruotsi & USA 2019, 39 min.
Dokumentti, Lyhytelokuva




Parhaan lyhytdokumentin Oscar-ehdokas Maailmaa paossa kertoo oudosta stressin ja epävarmuuden aiheuttamasta syndroomasta, joka vaivaa pakolaislapsia. Dokumentissa tarkastellaan muutamaa Ruotsiin paennutta perhettä, joiden kokemuksia on vaikea kuunnella kuivin silmin. Hienoa, että tärkeä aihe on saanut näkyvyyttä! Filmi on sitä paitsi tehty kauniisti ja herkkävaistoisesti.

Pisteytys: 8/10

Chasing Coral - Katoavaa korallia kuvaamassa
Ohjannut Jeff Orlowski
USA 2017,  93 min.
Dokumentti





Ilmastonmuutosta käsittelevä Netflix-dokumentti sukeltaa upeiden koralliriuttojen äärelle, sillä filmin tarkoituksena on paljastaa vedenalaisten satumaailmoiden pelottavan nopea tuhoutumisprosessi. Kyseessä ei ole mikään pikkujuttu vaan kokonaisen ekosysteemin kuolema, jolla on häkellyttävän suuri vaikutus ihmistenkin elämään. Voisimmeko elää ilman metsiä, jos ne tuhoutuisivat seuraavaksi? Aihe on piinallisen tärkeä ja dokumentin soisi saavan vielä lisääkin näkyvyyttä.

Pisteytys: 8/10

Battling Butler - Rakkaus ja romahdus
Ohjannut Buster Keaton
USA 1926, 77 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Buster Keaton,  Snitz Edwards, Sally O'Neil




Miljonääri (Keaton) lähtee miehistymislomalle ja joutuu hieman kovempaan kouluun kuin uskoikaan. Motivaattorina on tietenkin nuori lempi! Buster Keatonin vähemmän tunnetussa komediassa huumori löytyy väärinkäsityksistä. Keatonin kuuluisia stunttejakin on mukana, sillä pari hurjaa autotemppuakin leffassa nähdään.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti