perjantai 27. lokakuuta 2017

8 x Halloween: osa VIII (Get Out, 2017)

Now you're in the sunken place.
Kauhujen kuukauden huipentuma on kuluneen vuoden ehdoton kauhuhitti, satiiriin vivahtava Get Out (2017). Vuoden aikana näkyvästi esillä on ollut myös Stephen Kingin romaaniin Se (1986) perustuva samanniminen filmatisointi, joka tosin ei ole saanut osakseen aivan ennakkomarkkinointinsa veroisia arvioita. Jatko-osia on tehtailtu muun muassa riivattujen nukkejen Chuckyn (1988) ja Annabellen (2014) tarinoihin, samaten Saw- ja Ring-sarjat ovat saaneet jatkoa. Yksi odotetuimmista kauhun ensi-illoista lienee kuitenkin juuri tänään julkaistu Stranger Things tv-sarjan toinen kausi, jonka katselu kuuluu ehdottomasti omiin viikonloppusuunnitelmiini.


Get Out
Ohjannut Jordan Peele
USA 2017, 104 min.
Kauhu, Trilleri, Komedia
Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley WhitfordChris Washington (Kaluuya) ja Rose Armitage (Williams) ovat nuoripari, joiden raskaana tehtävänä on vierailla ensimmäistä kertaa Rosen vanhempien luona. Chris jännittää appivanhempiensa suhtautumista omaan ihonväriinsä, mutta Rose vakuuttaa kaiken olevan kunnossa. Armitagen perhe osoittautuu kuitenkin erikoislaatuiseksi ja visiitti muuttuu yhä oudommaksi, painostavammaksi ja pelottavammaksi.

1960-luvulla tunteikkaassa draamassa Arvaa kuka tulee päivälliselle (1967) käsiteltiin vanhempien vaikeutta kohdata lapsensa puoliso, jonka ihonväri ei vastaa ennakko-odotuksia. Arvaa kuka tulee päivälliselle päättyi vielä toiveikkaan onnellisesti ja pyrki sanomaan, että maailma muuttuu kyllä. Ehkäpä muuttuukin, mutta muutos ei aina tapahdu itsestään. Rasistinen paska se vaan jatkuu yhä, puoli vuosisataa myöhemmin. Siksipä Get Outin ironisen äimistyttävä sävy todella onnistunut.

Nerokkaassa kauhutrillerissä on myös aimo ripaus komediaa. Jo pelkän juonikuvauksen lukemalla voi päätellä, että tarina on aivan täydellisen järjetön ja absurdi. Kertomus osuu silti tosielämän ytimeen. Sitähän se rasismikin on: täysin absurdia, mutta sitä tapahtuu. Tämän vuoksi elokuva myös vetää väkisinkin vakavaksi, vaikka se naurattaakin. Get Out ei ole tosiaan suotta saanut ylistäviä arvioita. Ehdottomasti vuoden 2017 kiinnostavimpia ensi-iltoja.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti