tiistai 31. lokakuuta 2017

Rebel Without a Cause - Nuori kapinallinen (1955)

Ohjannut Nicholas Ray
USA 1955, 111 min.
Draama
Pääosissa: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus

Stand up!
Legendaarinen nuorisoelokuva kertoo nimensä mukaisesti lakia ja auktoriteetteja vastaan kapinoivista nuorista, jotka etsivät paikkaansa maailmassa. Päähenkilö Jim Stark (Dean) on juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle, jossa hän joutuu heti vastakkain paikallisen jengin kanssa. Yhden päivän aikana koetaan välinpitämättömyyden verhoon kietoutuvia suuria tunnemyrskyjä ja äärilaitoja aina tylsyydestä kiihkeään jännitykseen ja suurista menetyksistä rakkaudentunnustusten herkkiin hetkiin.

Kapinoivan nuorison käsittely ja ylipäätään nuorisokulttuurin vyöry tuli elokuvissakin ajankohtaiseksi 1950-luvulla. Nuori kapinallinen on aikakauden nuorisoelokuvista ikonisin, mutta ei ensimmäinen. Samannimisestä kirjasta (1944) innoituksensa saanut elokuva oli itse asiassa määrä filmatisoida jo 1940-luvun puolella ja pääosaan kaavailtiin Marlon Brandoa. Valinta ei varmastikaan olisi ollut huono, mutta James Deanista (1931─1955) tuli suorastaan nuorisokapinan symboli. Sekä elokuvan että Deanin ikonisuuden sinetöi nuoren näyttelijätähden tragedia: kaahailua harrastanut Dean menehtyi auto-onnettomuudessa ennen Nuoren kapinallisen ensi-iltaa. Dean oli juuri tehnyt läpimurtonsa niin ikään nuoruuden epävarmuutta kuvaavassa elokuvassa Edenistä itään (1955). Nuoren kapinallisen jälkeen ensi-iltansa sai vielä Jättiläinen (1956), joka jäi Deanin viimeiseksi elokuvaksi.

Itse nuoruuden kuvaamisen lisäksi Nuori kapinallinen käsittelee tietenkin myös sukupolvien välistä kuilua, vaikka näkökulma jääkin hieman itse nuorisokuvauksen varjoon. Uuden nuorison eriskummallisuus tulee ilmi jo elokuvajulisteessa, jossa todetaan: "And they both came from good families!" Elokuvan nimikin kertoo kyvyttömyydestä ymmärtää teinien mielenmaisemaa; kaikenhan pitäisi olla hyvin! Päähenkilöillä on katto päänsä päällä, vaurautta ja elämä edessä. Silti he tekevät älyttömyyksiä ilman "järkevää" syytä. Nuori kapinallinen ei kuitenkaan asetu äimistelemään nuorison törttöilyä, vaan pyrkii ymmärtämään uuden sukupolven levottomuutta. Kuvaus osuu ytimekkäästi aikakauteensa, mutta se on tehnyt vaikutuksen myöhempiinkin nuorisosukupolviin ─ niihinkin, joiden vanhempina Nuoren kapinallisen kuvaamat teini-ikäiset ovat sittemmin saaneet harmaita hiuksia.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti