sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Marty - Poikamiesilta (1955)

Ohjannut Delbert Mann
USA 1955, 90 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Ernest Borgnine, Betsy Blair, Joe Mantell

We ain't such dogs as we think we are.
Poikamies Marty (Borgnine) asuu yhdessä äitinsä kanssa ja työskentelee lihakaupassa. Hyväsydäminen Marty tahtoisi avioitua, mutta hän ei aina osaa olla tarpeeksi tahdikas, eikä hänen ulkomuotonsa saati ammattinsa ole kaikkein pinnallisimpien naisten mieleen. Eräänä iltana Marty kuitenkin tapaa Claran (Blair), joka kenties voisi olla hänen suuri rakkautensa. Äitimuori järkyttyy mahdollisesta elämänmuutoksesta, eivätkä Martyn ystävätkään osaa iloita toverinsa puolesta.

Poikamiesilta on valtavan sympaattinen ja lämminhenkinen pieni draama, joka yrittää ymmärtää myös hankalia anoppeja. Elokuvan arkisen samaistuttavien henkilöiden tunneskaala vetää mukaansa: välillä katsoja saa velloa surumielisessä myötätunnossa, mutta vastapainoksi toisinaan tekisi mieli tirauttaa pari onnenkyyneltä ilahduttavien käänteiden ansiosta. Tapahtumat on rajattu noin parin vuorokauden sisälle, mutta jo tuossa ajassa kertomuksen henkilöt ehtivät tulla rakkaiksi.

Tunteikas romanssinkaipuu oli yksi vuoden 1955 menestystarinoita ja se myös palkittiin melko merkittävin palkinnoin. Parhaan elokuvan Oscarin ja kolmen muun akatemiapalkinnon ohella elokuva sai Cannesin Kultaisen palmun. Poikamiesilta on muuten yksi erinomainen esimerkki siitä, ettei onnistuneen elokuvan tekoon vaadita suurta budjettia. Parhaan elokuvan Oscarin voittaneista tämä filmi lienee pienibudjettisimpien kärkeä, ellei jopa ykkössijalla.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti