maanantai 2. lokakuuta 2017

Syyskuun elokuvat 2017

Dunkirk
Ohjannut Christopher Nolan
Iso-Britannia, Alankomaat, Ranska & USA 2017, 106 min.
Sota, Draama, Historia
Pääosissa: Fionn Whitehead, Aneurin Barnard, Mark RylanceDunkerquen (engl. Dunkirk) kaupungissa Pohjois-Ranskassa käytiin ankaraa taistelua alkukesästä 1940. Englanti koki karvaan tappion, ja saksalaisten piirittämästä kaupungista pakeni tuhansia sotilaita kohti rannikkoa. Tilanne oli niin vakava, että avuksi tarvittiin jopa brittiläisiä siviileitä paatteineen. Christopher Nolanin elokuva on näyttävä paon kuvaus, joka ajankohtaisesti huomioi pelokkaat ja moraalinsa rajoilla häilyvät traumatisoituneet sotilaat. Kuten niin usein Nolanin elokuvissa, idea on loistava, mutta mielenkiintoisen alun jälkeen kertomus lässähtää puuduttavaksi toistoksi ja alleviivailuksi. Monipuolisemman Dunkirk-elämyksen tarjoaa vaikkapa Rouva Miniver (1942).

Pisteytys: 7/10

Rogue One
Ohjannut Gareth Edwards
USA 2016, 133 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk
Star Wars -saaga laajenee kuin Marvel-universumi konsanaan, mutta Rogue Onen perusteella se ei ole lainkaan haitaksi. Prequel-elokuva (tai sequel...) sijoittuu aikaan ennen ensimmäistä Tähtien sotaa (1977). Elokuvassa seurataan kapinallisten yrityksiä varastaa Kuolemantähden piirustukset. Loppuratkaisuhan on tietenkin selvä, sillä siitä se episodi IV alkaa, mutta seikkailua katsoo silti varsin mielellään. Juonikuviossa on hivenen kliseisyyttä, mutta elokuva tuo kuitenkin kaukaiseen galaksiin uudenlaista syvyyttä. Eritoten imperiumi vs. kapinalliset -asetelma saa aivan uusia värisävyjä. Komeita taisteluita katselee myös kernaasti.

Pisteytys: 8/10

Kubo and the Two Strings - Kubo ja samuraiseikkailu
Ohjannut Travis Knight
USA 2016, 101 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Art Parkinson, Charlize Theron, Matthew McConaugheyOrigamien taikavoimat hallitseva Kubo-poika (Parkinson) pakenee pahoja henkiä ja etsii kadonnutta samurai-isäänsä. Tarina on ilahduttavan monisäikeinen, mutta ei kuitenkaan lainkaan sekava. Laika-animaatiostudio on jo useita kertoja ollut ehdolla animaatio-Oscarin saajaksi, mutta voittoa ei ole tullut (koska paikka on näemmä kiintiönä varattu Disneylle tai Pixarille). Tämä elokuva sai myös täysin ansaitusti ehdokkuuden erikoistehosteiden kategoriassa. Kubon visuaalinen maailma on kiehtova ja täydentää kivaa tarinaa kauniisti.

Pisteytys: 8/10

Another Earth
Ohjannut Mike Cahill
USA 2011, 92 min.
Draama, Romantiikka, Scifi
Pääosissa: Brit Marling, William Mapother
Scifi-draama pohtii, olisiko elämänsä voinut elää toisin. Päähenkilö Rhoda (Marling) ajaa kolarin, jossa raskaana oleva nainen ja tämän lapsi menehtyvät. Vuosien jälkeen Rhoda yrittää löytää tilaisuuksia pyytää tekoaan anteeksi leskeksi jääneeltä mieheltä Johnilta (Mapother), mutta pahoittelun sijaan lankeaa tämän kanssa romanttiseen suhteeseen. Samaan aikaan maapalloa lähestyy toinen maa, joka on lähes identtinen kopio omasta planeetastamme. Olemmeko eläneet siellä elämäämme lainkaan toisin? Klassikkoaihetta ihmisen valinnoista on viisaasti pohtinut myös Elias Lönnrot: "Vaikea on ihmisen luopua luonnostansa ja usein luovuttuammekin palajamme siihen, mihin luonto vaatii.” Mutta mikä merkitys onkaan noilla kieroilla sattuman oikuilla? Kiehtovaa ajatusleikkiä!

Pisteytys: 7/10

Höstsonaten - Syyssonaatti
Ohjannut Ingmar Bergman
Ruotsi 1978, 99 min.
Draama
Pääosissa: Liv Ullman, Ingrid Bergman, Halvar Björk
Äiti (Bergman) ja tytär (Ullman) tapaavat vuosien jälkeen, ja menneisyyden kipeät haavat repiytyvät auki. Ingmar Bergmanin pieni ja intiimi draama tutkii intensiivisesti äiti-lapsi-suhdetta sekä tunteiden käsittelyn ja anteeksiannon vaikeutta. Liv Ullman ja Ingrid Bergman ovat päärooleissaan upeita. Sivumennen huomauttaen myös vastikään kantaesitetty oopperaversio Syyssonaatista on loistava.

Pisteytys: 9/10

The Killing - Peli on menetetty
Ohjannut Stanley Kubrick
USA 1956, 85 min.
Rikos, Trilleri
Pääosissa: Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards
Rikollisjoukko suunnittelee raviradan ryöstön, täydellisen rikoksen, mutta tietenkään kaikki ei voi mennä täysin putkeen. Pienellä budjetilla ja lyhyessä ajassa tehdyssä elokuvassa piisaa ikimuistoisia hetkiä ja Stanley Kubrickille tyypillisiä elementtejä, vaikka se ei vielä olekaan aivan kokeellisimmasta päästä omalaatuisen ohjaajan tuotantoa. Film noirin lopun aikojen teos on samalla Kubrickin pääsylippu isojen produktioiden pariin. Elokuva oli Kubrickin kolmas ja sitä seurasi sotaleffojen merkkiteos Kunnian polut (1957).

Pisteytys: 8/10

Nuoruuteni savotat
Ohjannut Mikko Niskanen
Suomi 1988, 165 min.
Draama, Historia, Biografia
Pääosissa: Ari-Kyösti Seppo, Pirjo Leppänen, Martti KainulainenKalle Päätalon Iijoki-sarjan osiin 3-5 perustuva filmatisointi vie katsojat seuraamaan Kallen 1930-luvun koettelemuksia. Nuoruuteni savotat jäi sekä viimeiseksi Iijoki-elokuvaksi että myös Mikko Niskasen viimeiseksi työksi. Rauhallinen kuvaus toimii kuin slow tv -sarja, vaikka tiivistämisenkin varaa olisi. Elokuva henkii kirjojen tunnelmaa ja kokonaisuus on ehkäpä paremmin kasassa kuin Elämän vonkamiehessä (1986). Pari pikkuvikaa pistää silmään: pohjoisen veäntymisen sijaan murre viäntyy välillä savoksi, Kallesta on tullut terviisipoika ja onpa Ari-Kyösti Seppo myös hippaisen liian iäkäs ollakseen teini-Kalle. Kehuttakoon kuitenkin, että Seppo tekee muutoin moitteettoman roolityön.

Pisteytys: 7/10

Päätalo
Ohjannut Hannu Kahakorpi
Suomi 2008, 107 min.
Draama, Historia, Biografia
Pääosissa: Kai Lehtinen, Susanna Mikkonen, Nina JääskeläinenKalle Päätalosta (1919─2000) kertova elämäkerrallinen elokuva rajautuu tarkastelemaan kirjailijanuran alkua vuosina 1951─1958. Rajaus on hyvä, mutta biografiaksi Päätalo on lähes vaivaannuttavan kliseinen. Elokuvassa on kuitenkin myös paljon hyvää, parhaimpana Kai Lehtisen roolityö Kallena ja kiehtova 1950-luvun ajankuva, jota olisi voinut nivoa tarinaan lisääkin. Hannu Kahakorven suunnitelmissa oli ohjata myös Päätalon sotavuosia käsittelevä elokuva, mutta se on tiettävästi jäänyt tekemättä.

Pisteytys: 6/10

The Hateful Eight
Ohjannut Quentin Tarantino
USA 2015,  187 min.
Toiminta, Rikos, Mysteeri
Pääosissa: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Walton GogginsQuentin Tarantinon kahdeksas elokuva sijoittuu lumiseen Wyomingiin, hieman Yhdysvaltain sisällissodan jälkeiseen aikaan. Yhdeksän omalaatuista kulkijaa suojautuu lumimyrskyltä samassa mökissä, jossa tietenkin tapahtuu murha jos toinenkin. Tarantino-kliseitä piisaa ihan kiusalle asti ja pituudesta olisi helposti voinut vähentää tunnin. Muutoin keskinkertaiseen elokuvaan iloa tuovat sekä upeasti sommiteltu kuvaus että ennen kaikkea Ennio Morriconen kaunis, Oscar-palkittu musiikki.

Pisteytys: 5/10

Ghostbusters
Ohjannut Paul Feig
USA 2016, 116 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Kirsten Wiig, Leslie JonesHaamujengin (1984) uusintaversio aiheutti käsittämättömän naisvihan ja rasismin ryöpyn jo hyvän aikaa ennen ensi-iltaansa. Vihapuheidioottien vuoksi moni varmasti ehti toivoa, että Ghostbusters olisi karmeasta trailerista huolimatta edes jotenkin kelvollinen kokonaisuus. Harmi kuitenkin, että käsikirjoitus on toden totta aivan uskomattoman surkea ja elokuvan niin kutsuttu huumori ainoastaan vaivaannuttaa. Visuaalinen puoli sentään toimii moitteetta ja kummitukset ovat aika mainioita.

Pisteytys: 3/10

It - Se
Ohjannut Tommy Lee Wallace
USA 1990, 192 min.
Kauhu
Pääosissa: Richard Thomas, Jonathan Brandis, Tim Curry
Kauhuklassikko Se kertoo Derryn kaupunkia piinaavista murha-aalloista, joiden näkyvin muoto on lapsia pelotteleva pelle Pennywise (Curry). Joukko mukuloita onnistuu kukistamaan hirviön, mutta kolme vuosikymmentä myöhemmin ystävykset joutuvat kohtaaman Pennywisen uudelleen. Stephen Kingin samannimiseen romaaniin (1986) perustuva elokuva, tai itse asiassa kaksiosainen tv-sarja, tiivistää tuhatsivuisen järkäleen onnistuneesti. Se on monessa käänteessä (kirjan tapaan) hieman korni, mutta ihan mukiinmenevä kauhu. Elokuvassa parasta on Tim Curryn loistava pellepelottelu.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti