torstai 28. tammikuuta 2021

Ghostbusters - Haamujengi (1984)

Ohjannut Ivan Reitman
USA 1984, 105 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Sigourney Weaver

I ain't afraid of no ghosts!

Parapsykologiaan erikoistuneet tiedemiehet Peter Venkman (Murray), Ray Stantz (Aykroyd) ja Egon Spengler (Ramis) ovat juuri purkittaneet ihka ensimmäisen aaveensa, kun yliopisto antaa heille kenkää. Aavekarkoitukseen erikoistuva liikeidea tarjoaa miekkosille toimeentulon, varsinkin, kun New York tuntuu jostain syystä kuhisevan kummituksia. Muinaisen tuhojumalan aiheuttamat ongelmat kenties ratkeaisivat tuota pikaa, jos vain ympäristöministeriö ei viskoisi kapuloita rattaisiin.

Kauhukomediaksikin lukeutuva Haamujengi yhdistelee sutjakasta huumoria ja hauskannäköisiä kummituksia, joita ei tarvitse pelätä. Hienoisen satiiriselta tuntuva komedia saa pontta varsinkin Bill Murrayn lakonisesta tyylistä, joka tosin voi välillä ärsyttääkin. Ylipäätään Ghostbusters-tiimin kemiat toimivat erinomaisesti ja elokuva on ennen kaikkea hyviin hahmoihin perustuva railakas hupailu. On hyvä, etteivät efektit ota tarinasta niskalenkkiä, vaikka ne sinänsä mainioita ovatkin.

Haamujengi oli vuoden 1984 toiseksi katsotuin elokuva maailmanlaajuisesti, mikä ei ole lainkaan huono saavutus. Elokuvan vaikutus populaarikulttuuriin on niin ikään ollut huomattava: korvamato-tunnari ja kummituslogo ovat varmasti tuttuja useimmille, vaikka filmiä ei olisi nähnytkään. Haamujengille on sittemmin tehty yksi jatko-osa (Ghostbusters II, 1989) ja yksi uusintaversio (Ghostbusters, 2016), joiden lisäksi uutukainen Ghostbusters: Afterlife on toivon mukaan saamassa monesti lykätyn ensi iltansa loppuvuodesta 2021.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti