lauantai 30. tammikuuta 2021

The Killing Fields - Kuoleman kentät (1984)

Ohjannut Roland Joffé
Iso-Britannia 1984, 141 min.
Biografia, Draama, Sota, Historia
Pääosissa: Sam Waterston, Haing S. Ngor, John Malkovich
 
The wind whispers of fear and hate.
 
Yhdysvaltalainen Sydney Schanberg (Waterston) toimii sotareportterina Kambodžan raunioilla. Eletään 1970-luvun alkua, jolloin Vietnamin sodan pommituksissa tuhoutunut maa on kriisissä ja luisumassa kohti kansanmurhaa. Schanbergin kollega ja tulkki Dith Pran (Ngor) katoaa kotimaansa loputtomille kuoleman kentille, ruumiskasojen päättymättömiin maisemiin. Yksi amerikkalainen toimittaja huomaa jäävänsä voimattomaksi diktaattori Pol Potin teurastuksen edessä, mutta hän aikoo silti tuoda ystävänsä takaisin helvetiksi muuttuneesta maasta hinnalla millä hyvänsä.
 
Kuoleman kentät on todellisten tapahtumen pohjalta dramatisoitu kertomus, jonka lähteenä on Kambodžan armottomuudessa oikeastikin työskennelleen Sydney Schanbergin Pulitzer-palkittu reportaasi. Toimittaja Dith Pranin selviytymistarina perustuu sekin todellisiin kokemuksiin ja kaiken lisäksi häntä näyttelevä Haing S. Ngor oli itsekin kokenut sodan kauhut. Hirveät sotakokemukset koskettavat ja kylmähermoisten toimittajien kohtaamat tilanteet kiristävät hetkittäin jännityksen äärimmilleen. Kerronnassa olisi silti hippunen tiivistämisen varaa ja välillä Schanbergin ja Pranin kotimaiden erilaisuutta alleviivataan liiankin tehokkaasti ─ pikkuvikoja nämä silti ovat.

Elokuvan ilmestyessä kuvatuista sotatapahtumista ei ollut kulunut kuin muutama vuosi ja Kambodža oli sotatilassa koko 1980-luvun. Muu maailma muisti edelleen tuoreeltaan Vietnamin sodan, jonka päättymisestä ei ollut vielä vuosikymmentäkään. Ajankohtaisuus ja koukuttava kerronta toivat Kuoleman kentille palkintoehdokkuuksia ja voittoja: seitsemästä Oscar-ehdokkuudesta kolme kääntyi voitoksi (kuvaus, leikkaus, Ngorin sivuosa). Vaikka Kambodžan tapahtumiin on nyt saatu ajallista etäisyyttä, eivät konfliktit ole maailmasta kadonneet. Sikäli ajankohtaisuus on säilynyt: Kuoleman kentät muistuttaa kylmäävästi diktatuurien vaarallisuudesta sekä sotien julmuudesta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti