torstai 14. tammikuuta 2021

Le dernier combat - Viimeinen taistelu (1983)

Ohjannut Luc Besson
Ranska 1983, 92 min.
Scifi
Pääosissa: Pierre Jolivet, Jean Bouise, Jean Reno

Bon... jour...

Postapokalyptiseen maailmaan sijoittuva Viimeinen taistelu (engl. The Last Battle) kohdistaa katseensa mieheen (Jolivet) ja tämän selviytymistaisteluun oudossa maailmassa. Katsojille tuntemattomasta syystä ihmiset ovat menettäneet puhekykynsä, eikä maailman tila saa sanallista selitystä. Ilmeisesti taustalla on jonkinlainen ympäristökriisi, sillä maailma hukkuu hiekkaan ja taivaalta sataa outoja asioita. Samalla maailma hukkuu tavaraan: on diakuvia, seksinukkeja, rautaromua ja viinaa, kaikki samanaikaisesti sekä käyttökelpoista että täysin turhaa.

Monenlaisiin tulkintoihin kannustava elokuva tuntuu kapitalismikriittiseltä, ja nykypäivänä teema on helppo liittää myös ilmastonmuutokseen. Luolamaalauksen kaltaisia luomuksia taiteileva tohtori (Bouise) edustaa tarinassa hoivaa ja kulttuurin säilymistä. Ilman kieltä kulttuuri on vaarassa kadota; maailma on pelkkää kauppatavaraa ja vaistonvaraista hengissä pysymistä. Vaikka Viimeisen taistelun tematiikka tuntuu vakavalta ja edelleen aika ajankohtaiselta, on elokuvassa mukana keventävää mustaa huumoria: apeassa maailmassa räpiköinti tuntuu hieman surkuhupaisaltakin.

Mad Maxin (1979) ja vastaavien dystopioiden toiminnantäyteisen vakavamielisyyden päälle Viimeinen taistelu on nokkela lisä. Elokuvassa lienee raikkautta siksikin, että Viimeinen taistelu on vasta ensimmäinen kokopitkä elokuva Luc Bessonilta (1959─). Sittemmin Besson on jatkanut scifin parissa (mm. The Fifth Element - puuttuva tekijä, 1997), mutta urakoinut myös muiden lajien kanssa. Jean Renon roolihahmo väläyttää jo mieleen Bessonin palkkamurhaajatrillerin Léon (1994), jossa Reno näyttelee pääosaa. Vaikka moni Bessonin työ on saanut mainetta ja menestystä, Viimeinen taistelu on silti ohjaajan elokuvista ainoa 1001-listalle nostettu teos, joskin poistettu vuonna 2013.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti