sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Maaliskuun elokuvat 2022

Belfast
Ohjannut Kenneth Branagh
Iso-Britannia 2021, 98 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Jude Hill, Caitriona Balfe, Jamie Dornan




Belfastilaisen Kenneth Branaghin draamaelokuva sijoittuu 1960-luvun loppuun. Pohjois-Irlannin levottomuuksia seurataan nuoren Buddy-pojan (Hill) silmin: mellakat ovat pelottavia, mutta perhe tuo turvaa. Lapsen näkökulma konfliktitilanteissa on tuttu aihio, mutta se on toteutettu hyvin. Tarinaan on löydetty todellisuuspohjaa Branaghin omista lapsuusmuistoista. Juonen kulkua tahdittavat television lännenklassikot (esim. Seriffi, 1952), jotka vertautuvat irlantilaisisien vaikeisiin valintoihin. Sydämellinen kertomus voitti Oscarin mainiosta käsikirjoituksestaan.

Pisteytys: 8/10

Nightmare Alley
Ohjannut Guillermo del Toro
USA, Meksiko & Kanada 2021, 150 min.
Draama, Trilleri, Rikos
Pääosissa: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara




Nightmare Alley kertoo juonikkaasta Stanton Carlislesta (Cooper), joka ryhtyy mestarihuijariksi. Alun sirkusjakso on juonellisesti elokuvan kiinnostavinta antia, mutta loppupuoli väljähtyy. Trilleri perustuu William Lindsay Greshamin romaaniin Painajaiskuja (1946), joka on filmatisoitu kerran aiemminkin (Painajaiskuja, 1947). Aiempi elokuva on ehtaa film noiria, tämä versio puolestaan on hieman pastissimaista neo-noiria. Nightmare Alley ei ole muuten erikoisen mieleenjäävä, mutta kertomus sijoittuu verrattoman tyylikkääseen maailmaan. Elokuva olisi ansainnut näyttävyydestään lavastus-Oscarin, joka jäi saamatta.

Pisteytys: 6/10

West Side Story
Ohjannut Steven Spielberg
USA 2021, 156 min.
Musikaali, Romantiikka, Rikos
Pääosissa: Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose




Steven Spielbergin West Side Story on tehty alkuperäisen Broadway-musikaalin (1957) pohjalta. Edelliseen valkokankaalla nähtyyn West Side Storyyn (1961) verraten uusinta tuntuu pääasiassa turhalta, vaikka tämä elokuva onkin miellyttävällä tavalla realistisempi: esimerkiksi latinorooleissa on tällä kertaa latinonäyttelijöitä. Jengien välistä kahinaa käsittelevä musikaali tarjoaisi alustan vielä rohkeammallekin kerronnalle. Siksi on harmi, että yhteiskunnalliset teemat hukkuvat haukotuttavan lattean romanssin pyörteisiin. Musiikki- ja joukkokohtauksissa onneksi on voimaa. Seitsemästä Oscar-ehdokkuudesta voitto tuli ainoastaan Ariana DeBoselle sivuosastaan.

Pisteytys: 6/10

The Courier - Kuriiri
Ohjannut Dominic Cooke
Iso-Britannia & USA 2020, 112 min.
Trilleri, Historia
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan



Kuuban ohjuskriisistä tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Tapahtumaan kiinnittyvä agenttijännäri pohjautuu tositapahtumiin ja kertoo brittiläisestä liikemiehestä (Cumberbatch), joka suostuu vakoiluoperaation kuriiriksi. Elokuva on klassisen tyylikkäästi toteutettu ja Benedict Cumberbatch onnistuu vakavaksi muuttuvassa roolissaan. Lainasin elokuvan kirjastosta, enkä vielä levyä varatessani osannut aavistaa, miten kylmäävän ajankohtaiseksi tarina ehtisi parin viikon laina-ajan puitteissa muuttua.

Pisteytys: 8/10

Katyn
Ohjannut Andrzej Wajda
Puola 2007, 121 min.
Sota, Historia, Draama
Pääosissa: Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Zmijewski



Andrzej Wajdan sotadraama kertoo Puolan kohtalosta Hitlerin ja Stalinin pelinappulana. Elokuva pohjaa todellisiin tapahtumiin, ja Wajdan oma isä kuoli Katynin metsissä neuvostosotilaiden suorittamassa puolalaisupseerien joukkosurmassa. Kenties oman perheen taakan vuoksi elokuva on osin jopa dokumentaarinen. Sodan traagisuus kerrotaan koskettavasti, vaikka tarina onkin turhan hajanainen ja hahmot jäävät pinnallisiksi.

Pisteytys: 6/10

The Fifth Element - puuttuva tekijä
Ohjannut Luc Besson
Ranska, Iso-Britannia & USA 1997, 126 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman




Tulevaisuuden taksikuski Korben Dallas (Willis) joutuu elämänsä seikkailuun, kun hänen kaaraansa rysähtää maailmanpelastaja Leeloo (Jovovich). Hilpeän rönsyilevä scifielokuva parodisoi lajityyppiään nokkelasti. Elokuvassa tuuletetaan esimerkiksi sukupuoli- ja sankarirooleja, vaikka nykypäivän näkökulmasta pöllytys voisi olla vielä räväkämpääkin. Vauhdikas leffa oli ilmestymisvuotensa suurimpia kassamagneetteja, mutta osa kriitikoista suhtautui hupailuun varauksella.

Pisteytys: 8/10

Blue
Ohjannut Derek Jarman
Iso-Britannia 1993, 79 min.
Biografia, Avantgarde
Pääosissa: Derek Jarman, Tilda Swinton




Aidsiin menehtynyt Derek Jarman ehti ohjata sairauskokemuksestaan avantgarde-elokuvan, joka sai ensi-iltansa vain hieman ennen Jarmanin kuolemaa. Teosta voisi miltei vain kuunnella, sillä kuvaa ei ole ─ vain sininen muuttumaton väri. Jarman oli elokuvaa tehdessään jo lähes sokeutunut ja näki vain sinisen sävyjä. Huh, miten henkilökohtaista, kipeää ja kaunista.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti