keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

Scream (1996)

Ohjannut Wes Craven
USA 1996, 111 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Neve Campbell, Skeet Ulrich, Courteney Cox

What's your favorite scary movie?
 
Pikkukaupungissa surmataan julmasti kaksi teiniä. Pian salaperäiseen kummituskaapuun sonnustautuva murhaaja jahtaa Sidney Prescottia (Campbell), jonka äiti surmattiin vuosi sitten. Sidneyn elämä täyttyy pelolla, eivätkä kauhuelokuvia ahkerasti siteeraavat kaverit helpota oloa, seksiä vonkaavasta poikaystävästä puhumattakaan. Kaiken lisäksi Sidneyn kannoilla kärkkyy sinnikäs toimittaja Gale Weathers (Cox). Ovatko murhat lopulta kaikille pelkkää viihdettä ja hupia?
 
Wes Andersonin teinislasher jatkaa lajityypin perinteitä tutuilla otteilla, mutta myös elokuvia riemukkaasti uudistaen. Elokuva ei ole ihan tyylipuhdas kauhukomedia, vaikka tarinassa on runsain määrin genren kliseille ja virstanpylväille naureskelevaa huumoria. Satiirin huomaa, jos on katsellut kauhua ja slashereita joskus aikaisemminkin. Hauskuus ei jäänyt tähän, sillä elokuvasta revittiin liiankin ilmiselvää alapäähuumoria suosituksi nousseessa parodiaelokuvassa Scary Movie (2000).
 
Screamin juoni on tarkoituksellisen pöljä, mutta erinomaisen viihdyttävä. Tarina pohtii yhtäältä väkivallan viihteellisyyttä ja toisaalta teinielokuvien klassikkoelementtiä seksiä. Kaikki miehet maskuliinisine väkivaltapatoutumineen ja testosteronipöllyineen joutuvat vuorotellen epäillyiksi: kuka lopulta on salaperäinen murhaajakummitus? Mysteeri säilyy taitavasti loppuun asti. Kovaan suosioon noussut Scream poiki pian jatko-osikseen elokuvat Scream 2 (1997) ja Scream 3 (2000). Seuraavia filmejä saatiin odottaa hieman pidempään: Scream 4 (2011) ohjasi vielä Wes Craven, mutta hänen kuolemansa (2015) jälkeen jatkoa saatiin odotella pidempään. Tänä vuonna ensi-iltansa sai jatko-osaa ja sarjan uudelleenkäynnistystä yhdistelevä Scream (2022), jolle odotellaan jo jatkoa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti