sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Huhtikuun elokuvat 2022

Flugt - Pako
Ohjannut Jonas Poher Rasmussen
Tanska 2021, 89 min.
Dokumentti, Animaatio, Biografia
Pääosissa: Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh

Amin (Karimyar/Mijdzadeh) on lähtenyt 1990-luvun alussa pakolaiseksi ja päätynyt Venäjän kautta Tanskaan. Animaationa kerrottu ajankohtainen tarina kuvittaa loistavasti laajan tunneskaalan sekä kipeät muistot ja unohdukset. Tositarinaan perustuva Pako (engl. Flee) oli ehdolla Oscar-gaalassa erikoisella yhdistelmällä parhaan animaation, dokumentin ja kansainvälisen elokuvan pystin saajaksi.

Pisteytys: 9/10

Gunda
Ohjannut Viktor Kossakovsky
Norja, USA & Iso-Britannia 2020, 93 min.
Dokumentti

Gunda on kokeellinen dokumentti, joka kulkee eläinten ehdoilla. Elokuvassa seurataan pienen tilan possujen ja kanojen päivää ilman selittäviä ihmisääniä. Aidat ja rakennukset muistuttavat kuitenkin siitä, miten näihin eläimiin suhtaudutaan ihmisen omaisuutena. Kerronnan orgaaninen rytmi rauhoittaa, mutta syntyy elokuvassa itsestään pientä draamaakin.

Pisteytys: 8/10

Arctic
Ohjannut Joe Penna
Islanti 2018, 98 min.
Seikkailu, Draama
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir
Arktiselle alueelle sijoittuva selviytymiskamppailu kertoo lento-onnettomuuteen joutuneesta miehestä (Mikkelsen), jonka on joko odotettava pelastajiaan jääkarhunsyöttinä tai taivallettava vaarallinen matka lähimpään tukikohtaan. Arctic on realistiselta tuntuva taisto elämästä ja kuolemasta luonnon armoilla. Dialogia ei juuri ole, mutta Mads Mikkelsenin fysiikka ja elekieli riittävät osoittamaan ahdinkoa ilman täytesanojakin.

Pisteytys: 7/10

Io sono l'amore - Rakkautta italialaisittain
Ohjannut Luca Guadagnino
Italia 2009, 120 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Tilda Swinton, Edoardo Babbriellini, Flavio ParentiVauraan milanolaisperheen rouva Emma Recchi (Swinton) on turtunut perinteisiin ja tapakulttuuriin, mutta yllättävä ihastuminen nuoreen kokkiin (Babbriellini) murentaa kulissit. Niin Emma löytää rakkauden, kiihkon, elämänhalun ja itsensä. Kauniisti ja kiinnostavasti kuvattu elokuva, joka sulautuu oivasti vieraantuneisuutta kuvaavien italialaisfilmien perinteeseen (esim. Michelangelo Antonioni).

Pisteytys: 7/10

Chicken Run - Kananlento
Ohjannut Peter Lord & Nick Park
Iso-Britannia, Ranska & USA 2000, 84 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Julia Sawalha, Mel Gibson
Kanalan väki touhottaa pakoaikeissa ja avuksi saapuu lentävä sirkuskukko (Gibson). Hauska elokuva on yhä kaikkien aikojen katsotuin stop motion -animaatio, jota seurasi esimerkiksi erinomaisesti menestynyt Wallace & Gromit: Kanin kirous (2005). Pian nähdään, saadaanko menestys toistettua. Tirppojen tarinan jatko-osa on saamassa ensi-iltansa Netflixissä näillä näkymin vuonna 2023.

Pisteytys: 7/10

Scream 3
Ohjannut Wes Craven
USA 2000, 116 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Courteney Cox, David Arquette, Neve Campbell
Kauhusaaga jatkuu samojen hahmojen voimin, mutta pääroolin vie journalisti Gale Weathers (Cox). Tällä kertaa aiempien elokuvien koulumaailma on jo jäänyt taakse ja elokuva keskittyy puukkomurhista kertoviin elokuvakuvauksiin. Scream 3 on paikoittain ihan hupaisa ja ainakin loppuratkaisu pysyy melko hyvin yllärinä, mutta tarina ei tunnu enää omaperäiseltä saati oivaltavalta.

Pisteytys: 5/10

Scream 2
Ohjannut Wes Craven
USA 1997, 120 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Neve Campbell, Courteney Cox, David ArquetteWoodsboron murhat ovat taaksejäänyttä elämää, kunnes tapahtumista kertovan Stab-elokuvan näytöksessä puukkokummitus iskee jälleen. Screamin (1996) jatko-osa parodisoi kauhuelokuvien jatko-osia. Ihme kyllä, elokuva onnistuu tehtävässään hyvin ja hupia riittää. Filmi on lähes yhtä viihdyttävä kuin ensimmäinenkin osa, vaikka hitunen uutuudenviehätystä onkin karissut. Toisinaan elokuvaa on jopa kehuttu kaksikosta paremmaksi.

Pisteytys: 7/10

Conan the Barbarian - Conan - barbaari
Ohjannut John Milius
USA 1982, 129 min.
Seikkailu, Toiminta, Fantasia
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones
Arskan läpimurtoelokuvassa Conan kostaa! Fantasiaseikkailuiden klassikko on tarinaltaan hellyyttävän hölmöä muskeliuhoa, mutta elokuva viihdyttää silti. Hitusen uskottavuutta tarinalle antavat komeat maisemat ja musiikit, ja ovatpa efektitkin aikaansa nähden aivan onnistuneita. Pulp-lehdissä syntynyt barbaarihahmo on esiintynyt muun muassa sarjakuvissa ja videopeleissä, mutta tämä elokuva lienee kaikista lukemattomista adaptaatioista tunnetuin.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti