perjantai 6. toukokuuta 2022

The Usual Suspects ─ Epäillyt (1995)

Ohjannut Bryan Singer
USA & Saksa 1996, 106 min.
Rikos, Mysteeri
Pääosissa: Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri

Who is Keyser Söze?
 
Los Angelesin satama-alueelle ankkuroitu rahtilaiva räjähtää ja tapauksesta jää henkiin vain kaksi miestä. Kovaan kuulusteluun päätyy huijaririkollinen Roger "Verbal" Kint (Spacey), jonka vastentahtoinen, värikäs kertomus alkaa eräästä aiemmasta kohtaamisesta poliisiasemalla. Verbalin kertomuksen mukaan sekalainen rikollisjoukko solmi diilin mehevästä keikasta, jolla kaikki ei mennyt putkeen. Mitä kummaa satamassa tapahtui ja kuka ihme on Keyser Söze?

Epäillyt on takaumarakennetta hyödyntävä rikoselokuva, jota katsoessa joutuu herkästi huijatuksi. Rakenteeltaan filmi on mainio ja ensikatselulla yllättävä, ehkä hieman turhan sekavakin. Vasta toinen katselukerta avartaa tarinan kunnolla. Rähjäinen rosvojoukko on hahmokaartina niin ikään aivan kelpo, vaikka koko kööri jääkin Verbalin verbaliikan varjoon. Tarinassa on sopiva ripaus mustaa huumoria ja jopa satiirista otetta: Reservoir Dogsin (1992) vaikutteet häilyvät ilmassa kutkuttavasti.

Omalaatuinen rikoselokuva jakoi ilmestyessään mielipiteitä, mutta mainetta on karttunut hiljalleen vuosien varrella. Oivaltava käsikirjoitus palkittiin Oscarilla jo aikanaan. Samoin pystin sai erikoisessa roolissaan taituroiva Kevin Spacey (1959─), mutta sittemmin kulisseista kantautuneet tiedot ovat lisänneet voittoon kitkerän maun. Spacey tuomittiin taannoin alaikäisen seksuaalisesta ahdistelusta ja kummia kahinoita tapahtui tämänkin filmin kuvauksissa. Tuntuu niljakkaalta, että Epäillyt toimi Spaceylle lopullisena läpimurtona. Vastaavia ahdistelusyytteitä on viime vuosina nostettu myös ohjaaja Bryan Singeria (1965─) vastaan, joka samaten sai elokuvasta hyvän buustin uralleen. Sittemmin Singer on kunnostautunut erityisesti X-Men-filmien parissa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti