keskiviikko 4. toukokuuta 2022

Independence Day ─ Maailmojen sota (1996)

Ohjannut Roland Emmerich
USA 1996, 145 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Bill Pullman, Will Smith, Jeff Goldblum

This was supposed to be my weekend off!

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän kynnyksellä maailma vastaanottaa järisyttävän uutisen. Avaruudessa on elämää, joka vyöryy kohti planeettaamme valtavien, tuhoutumattomien alusten voimin. Vihamielisten muukalaisten voittamiseksi vaaditaan Yhdysvaltain presidentti (Pullman), yksi nero (Goldblum) sekä rohkeita ilmavoimien lentäjiä (mm. Smith). Taistelu maailman itsenäisyydestä on alkanut!

Independence Day on huvittavan patrioottista scifitoimintaa, mutta silti hirveän viihdyttävä elokuva. Vaikka valtavat avaruusalukset uhkaavat koko maailmaa, vain tähtilipun maasta löytyy taitoa ja kykyä pelastustehtäviin: neljäs heinäkuuta on pian maailmanlaajuinen juhlapäivä, sillä USA huolehtii armollisesti myös takapihastaan. Elokuvan tarina on hölmö, mutta suosiolle on perusteensakin. Tarina etenee sopivalla jännitteellä ja vanhoihin scifileffoihin viitataan hauskasti. Efektit ovat näyttäviä ja niistä filmi voitti ainoan Oscarinsa. Yksi ehdokkuus kyllä tuli Razzieistakin.

Roland Emmerichin (1955─) ohjausura on ollut täynnä toinen toistaan älyttömämpiä mutta näyttävämpiä katastrofielokuvia. Independence Day oli ilmestyessään niin massiivinen menestys, että vielä aluillaan olleen ohjausuran jatko oli väistämättä varmistettu. Elokuvasta tuli vuotensa suurin katsojamenestys, eivätkä perässä tulevat filmit yltäneet lähellekään sen tuottoja. Independence Day avasi tien scifielokuvien uudelle nousulle. Leffan surkea jatko-osa Independence Day: Uusi uhka (2016) ei kuitenkaan enää uusinut alkuperäisteoksen menestystä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti