tiistai 10. toukokuuta 2022

Secrets & Lies ─ Salaisuuksia ja valheita (1996)

Ohjannut Mike Leigh
Iso-Britannia & Ranska 1996, 136 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Brenda Blethyn, Marianne Jean-Baptiste, Timothy Spall

You gotta laugh, ain't ya sweetheart? Else you'd cry.

Nuori lontoolaisnainen Hortense Cumberbatch (Jean-Baptiste) päättää etsiä biologisen äitinsä. Etsinnät johtavat työväenluokkaisen, valkoisen Cynthia Purleyn (Blethyn) ovelle. Alun kauhistuksen ja epäuskon jälkeen Cynthia tunnustaa Hortensen olevan hänen lapsensa, vaikka ei tiennytkään hänen olevan musta. Uuden perheenjäsenen ilmaantuminen saa padot purkaantumaan ja Cynthian perheessä vellovat hiljaiset kaunat sanotaan viimein ääneen.

Riemukkaan elokuvan polveileva juoni vastaa monimutkaisuudessaan todellista elämää. Englantilaisen luokkayhteiskunnan kuva tarkastelee rotua ja perhesuhteita, ja suuret aiheet nivoutuvat realistisesti toistensa lomaan. Vaikka aiheet ovat sinällään varsin vakavia, läpi kerronnan kulkee hienovarainen, täydellisesti hallittu komedian sävy. Huumori syntyy ihmisten keskinäisistä asetelmista. Kenellekään ei kuitenkaan naureta rienaavasti, ainoastaan lämmöllä.

Salaisuuksia ja valheita on ainutlaatuinen perhedraama, johon kulminoituu Mike Leigh'n (1943─) 1990-luvun suosio. Elokuva palkittiin Kultaisella palmulla, se menestyi Baftoissa ja muutama Oscar-ehdokkuuskin tuli. Leigh on ollut useammankin kerran näyttävästi esillä edellä mainituissa elokuvajuhlallisuuksissa, mutta kehutun ohjaajan elokuvista vain Salaisuuksia ja valheita on nostettu 1001-listalle. Leigh'n ja tässäkin elokuvassa näyttelevän Timothy Spallin myöhempi yhteistyö Mr. Turner (2014) on ainakin katsomisen arvoinen; sekin kuvaa omalaatuisesti brittiläistä arkea, joskin hieman erilaisesta näkökulmasta ja toisesta aikakaudesta käsin.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti