perjantai 27. toukokuuta 2022

Chun gwong cha sit ─ Happy Together (1997)

Ohjannut Wong Kar-wai
Hongkong, Japani & Etelä-Korea 1997,  96 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Leslie Cheung, Tony Chiu-Wai Leung

Turns out that lonely people are all the same.

Pariskunta Ho (Cheung) ja Lai (Leung) lähtevät Argentiinaan pelastamaan suhteensa. Lai kaipaa elämäänsä pysyvyyttä ja tahtoisi vakiintua, mutta Ho nauttii vauhdista ja irtosuhteista. Lomamatkan aikana loppuvat rahat ja into yrittää. Ho ja Lai eroavat, mutta eivät pääse täysin irti toisistaan. On-off-suhteen kipu syntyy epäilystä, kateudesta ja erilaisista odotuksista.

Happy Together vie romanssin vieraalle maalle, mutta lomafantasian sijaan matka paljastaakin arjen realismin. Väkeviin tangoihin heijastuu koko kipeä rakkaustarina: intohimo ja vetovoima, samassa tunnevyöryssä viha, kaipuu ja rakkaus. Suurten tunteiden skaala kulminoituu valtavaan vesiputoukseen, jonka voimaa ei voi padota. Monimutkaiset tunteet ovat realistisia ja hahmot moniulotteisia. Siksi Happy Together on erinomaisen hyvä LGBT-elokuvaksi, jossa homous ilmenee normaalina, vaivattomana asiana, eikä varsinaisena ongelmien kulminaatiopisteenä.

Wong Kar-wain tyylikkään haikea draama edustaa jo ohjaajan vakiintunutta esteettistä tyyliä. Samanlaista visuaalisuutta ilmensi jo aiempi menestys Chunking Express (1994). Lisäksi elokuvia yhdistää kaihoisa tunnelma sekä yksinäisyyden ja rakkaudenkaipuun teema, jotka väreilevät muissakin Kar-wain teoksissa. Vangitsevan tunnelmallinen Happy Together poiki Kar-waille parhaan ohjauksen palkinnon Cannesissa ja elokuva oli ehdolla Kultaisen palmun saajaksi.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti