sunnuntai 8. toukokuuta 2022

The English Patient ─ Englantilainen potilas (1996)

Ohjannut Anthony Minghella
USA & Iso-Britannia 1996, 162 min.
Draama, Romantiikka, Sota
Pääosissa: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, Willem Dafoe, Naveen Andrews

I'm not missing you yet.

Toisen maailmansodan viimeiset taistelut ovat käsillä, kun erääseen italialaiseen sotasairaalaan tuodaan vakavista palovammoista kärsivä mies (Fiennes). Muistinsa menettäneestä potilaasta ei tiedetä nimeä tai kansallisuutta, mutta vähitellen muistot tulvivat esiin ja surullinen todellisuus valkenee. Mies paljastuu unkarilaiseksi arkeologiksi László de Almásyksi, joka tahtomattaan joutui osaksi suurvaltojen sotatannerta tuhoontuomitun rakkauden tähden.

Michael Ondaatjen samannimiseen romaaniin (1992) perustuva Englantilainen potilas kertoo kaksi rakkaustarinaa kahdessa eri aikatasossa. Elokuvan nykyhetkessä eli sodan loppuvaiheilla viritellään lempeä sairaanhoitaja Hanan (Binoche) ja miinoja purkavan brittipioneeri Kipin (Andrews) välille. Kaksi hankalaa romanssia peilautuvat toisiinsa, mutta Hanan ja Kipin suhteessa on sentään toivonkipinä. Juonilangat punotaan yhteen taitavasti ja kertomus tempaa mukaansa, vaikka välillä sentimentaalisuuden upottava suo onkin lähellä.

Englantilainen potilas oli suurmenestys, joka vetosi eritoten elokuva-akatemiaan: kahdellatoista ehdokkuudellaan ja yhdeksällä voitollaan (mm. paras elokuva) filmi lunasti paikkansa vuoden 1996 näyttävimpänä gaalamenestyjänä. Kauniissa aavikkomaisemissa kuvattu Englantilainen potilas tuo mieleen vielä komeamman sotafilmin Arabian Lawrence (1962), jonka spektaakkelimaisuudelle elokuva ei vedä vertoja. Traaginen rakkaustarina toimisi ehkä hieman paremmin tiiviimmässä muodossa, vaikka tällä liki kolmituntisella kestollakaan aika ei ehdi käydä pitkäksi.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti