maanantai 2. huhtikuuta 2018

Maaliskuun elokuvat 2018

Mudbound
Ohjannut Dee Rees
USA 2017, 134 min.
Draama, Historia, Sota
Pääosissa: Carey Mulligan, Jason Clarke, Garrett Hedlund, Jason Mitchell



Sodasta palaavat Ronsel Jackson (Mitchell) ja Jamie McAllen (Hedlund) yrittävät sopeutua arkeen Missisippin mutaisilla maatiloilla, mutta Yhdysvalloissa vellova rasismi ja maailmalla hankitut sotatraumat eivät päästä otteestaan. Mudbound jatkaa esimerkiksi Jättiläisen (1956) viitoittamalla sukupolvidraaman tiellä, mutta rikkaiden unelmaelämän sijaan katse on oivallisesti tavallisessa kansassa ja likaisen työn tekijöissä. Arjen kurjuuden ja rasismin kuvaus on avointa ja raakuudessaan ahdistavaa. Elokuva jätti jälkensä Oscar-historiaan useammallakin tavalla, mainittakoon nyt ainakin se, että kuvaaja Rachel Morrison sai ensimmäisenä naisena ehdokkuuden kategoriassaan. Suoratoistopalveluiden aikakaudella Mudbound edustaa myös kiinnostavasti Netflix-leffojen nousua mukaan akatemiakisailuihin.

Pisteytys: 7/10

The Shape of Water
Ohjannut Guillermo del Toro
USA 2017, 123 min.
Fantasia, Romantiikka, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Sally Hawkins, Doug Jones, Rickhard Jenkins, Michael Shannon



Mykkä siivooja Elisa (Hawkins) kiintyy Etelä-Amerikan kätköistä pyydystettyyn kalaihmiseen (Jones). The Shape of Water on omanlaisensa hyväsydäminen Frankensteinin hirviö, joka on koottu täysin kursailematta erinäisistä elokuvaklassikoista aina Mustan laguunin hirviöstä (1954) Amélieen (2001), unohtamatta lukuisia 1950-luvun musikaaleja saati Guillermo del Toron omaa Hellboyta (2004). Koska tavoitteena on selkeästi kertoa satu, tarinan laiskuuksia voi hieman painaa villaisella. Näyttelijät ovat osissaan mainioita ja neuvostovakoojalle on kirjoitettu tavallista parempi osa. The Shape of Water on ihan kiva kertaviihdyke, mutta parhaan elokuvan Oscar on sulaa liioittelua.

Pisteytys: 6/10

War for the Planet of the Apes -
Sota apinoiden planeetasta
Ohjannut Matt Reeves
USA, Kanada & Uusi-Seelanti 2017, 140 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Andy Serkis, Woody Harrelson, Karin Konoval



Sota apinoiden planeetasta jatkaa tarinaa Apinoiden planeetan vallankumouksen (2014) konfliktien jälkeen. Ihmiskunta kärsii oudon viruksen vaikutuksista ja aseelliset konfliktit yltyvät, vaikka Caesar (Serkis) yrittää tarjota ihmisille rauhanpiippua. Jääräpäinen eversti (Harrelson) ei kuitenkaan suostu tarjoukseen, vaan lahtaa apinoita armotta. Tästä alkaa Caesarin kostoretki, joka nousee suorastaan Ben-Hurin (1959) eeppisiin sävyihin. Kosto, viha ja muut matkan varrella heräävät suuret tunteet saavat rinnalleen hyvää pohdintaa "inhimillisyydestä". Millaiset asiat erottavat ihmiset eläimistä tai apinat ihmisistä, ja missä määrin noita eroja on edes mielekästä korostaa ─ voiko ylemmyydentunto johtaa mihinkään hyvään?

Pisteytys: 7/10

X-Men: Apocalypse
Ohjannut Bryan Singer
USA 2016, 144 min.
Scifi, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: James McAvoy, Oscar Isaac, Jennifer Lawrence




Eletään 1980-lukua, kun muinaisen Egyptin raunioista kohoaa maailman kauhuksi kaikkien aikojen ensimmäinen mutantti, tuhovoimainen Apocalypse (Isaac). Samalla seuraamme klassiseen Ryhmä-X:n kuuluvien hahmojen nuoruutta ja haparoivia ensiaskelia voimiensa hallitsijoina. Tarina tietenkin nivotaan laiskasti aikakautensa suurvaltataisteluun. Turha väliosa ei onnistu kunnolla oikein millään osa-alueella, vaikka pyristeleekin jatkuvasti siedettävän ja ärsyttävän rajamailla. Hohhoijaa mitä menoa. Yhtä huono kuin vuoden 2009 Wolverine.

Pisteytys: 4/10

Independence Day: Resurgence -
Independence Day: Uusi uhka
Ohjannut: Roland Emmerich
USA 2016, 120 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Jessie T. Usher



Alienit päihitettiin 20 vuotta sitten, mutta nytpä ne palaavat isompien paukkujen kera. Independence Day: Uusi uhka on tehty isolla rahalla, ja toki se on näyttävä, mutta siltikin suunnilleen kaikki on pielessä aina kässäristä äänimiksaukseen. Independence Day (1996) on ehkäpä ainoa Emmerichin katsomisen arvoinen tekele, mutta jatko-osa vain masentaa. En häpeä myöntää, että torkahdin hyväksi toviksi kesken elokuvan ─ tuskin menetin mitään olennaista.

Pisteytys: 2/10

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas
Ohjannut Mel Gibson
USA 2016, 139 min.
Sota, Draama, Biografia, Historia
Pääosissa: Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington



Toisen maailmansodan tuoksintoihin sijoittuva Hacksaw Ridge on suurella tunnelatauksella kerrottu sankaritarina Desmond Dossista (Garfield), joka halusi auttaa aseveljiään, mutta ei suostunut murhaamaan vastapuolen sotilaita. Katharsista loppua petaava kerrontatapa on aika geneeristä ja tunnekylläisyydessään yllätyksetöntä, mutta pasifistinen sankariasetelma on toimiva idea, toteutusta vain olisi voinut hioa. Kiinnostavuutta toki lisää se, että elokuva perustuu todelliseen henkilöön. Hacksaw Ridgen uskonnollisista viitteistä löytää häivähdyksen tuttua Mel Gibsonia, mutta onneksi nuo ideat eivät saa tarinasta liian suurta otetta.

Pisteytys: 7/10

Swiss Army Man
Ohjannut Dan Kwan & Daniel Scheinert
USA & Ruotsi 2016, 97 min.
Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Paul Dano, Daniel Radcliffe




Säälittävä nuorukainen Hank (Dano) on ajautunut autiolle saarelle, mutta pakenee apunaan piereskelevä ruumis Manny (Radcliffe). Sukupolvemme Robinson Crusoe naurattaa avuttomuudessaan, vaikka tarina ei aivan jaksa pysyä kasassa loppuun asti. Toteutus on kuitenkin ainakin jossain määrin nerokas, sillä pääasiassa pieru- ja genitaalivitseihin keskittyvä komedia on varsin raikas tuulahdus (heh heh) kuluneessa genressään. Daniel Radcliffe tekee mainion roolityön!

Pisteytys: 6/10

Bridget Jones's Baby
Ohjannut Sharon Maguire
USA, Ranska, Kiina & Iso-Britannia 2016, 118 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey




Komediasarjan kolmas osa palaa Bridgetin tarinaan vuosikymmenen edellisosan (2004) jälkeen. Sankarimme Bridget Jones (Zellweger) on yhä sinkku, mutta randomin festariseksin ja "Mr. Darcyn" (Firth) lemmekkään kohtaamisen jäljiltä hän on raskaana ─ mutta kuka on isä? Vitsit ovat kulahtaneita, juonenkäänteet eivät yllätä ja hahmojen karismakin tuntuu etäiseltä, mutta kertakatseluna sarjan (toivottavasti) päätösosa kuitenkin menettelee juuri ja juuri.

Pisteytys: 5/10

Florence Foster Jenkins
Ohjannut Stephen Frears
Iso-Britannia 2016, 111 min.
Komedia, Biografia, Draama
Pääosissa: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg




Florence Foster Jenkins (1868─1944) oli musiikkielämän tukija ja innokas laulaja, joka tosin muistetaan parhaiten laulutaidottomuudestaan. Jenkinsin suosio perustui (mahdollisesti hänen itsensä tietämättä) pitkälti huumoriin, mutta lämminhenkinen Florence ei kuitenkaan ole rienaava elokuva. Tarina osoittaa, että miksipä musiikki ei voisi kuulua myös sävelkorvattomille. Meryl Streep sopii tietenkin mainiosti nimikkohenkilö Florencen rooliin ja Hugh Grant samaten tämän kumppaniksi.

Pisteytys: 7/10

Ma vie de Courgette - Elämäni Kesäkurpitsana
Ohjannut Claude Barras & Michael Sinterniklaas
Sveitsi & Ranska 2016, 70 min.
Animaatio, Draama, Komedia
Pääosissa: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Michel Vuillermoz



Sympaattinen animaatio Elämäni Kesäkurpitsana kertoo orpokodin lapsista. Elokuvan tarina on mieluisan lämminhenkinen kuvaus välittämisestä ja ystävyyden merkityksestä vaikeina aikoina. Kivasti toteutettu nukkeanimaatiokin viehättää enemmän kuin nykypäivän tyypilliset tietokoneanimoinnit. Elokuva oli ilmestyttyään festivaalimenestys ja pääsi myös kisaamaan animaatio-Oscarista.

Pisteytys: 8/10

Varjoja paratiisissa
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi 1986, 76 min.
Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen



Aki Kaurismäen työläistrilogian aloittava teos Varjoja paratiisissa kertoo roskakuski Nikanderin (Pellonpää) ja myyjä Ilonan (Outinen) arkisesta romanssista 1980-luvun Helsingissä. Elämän kolhuja käsitellään myös huumorin keinoin. Matti Pellonpää ja Kati Outinen ovat ilmiömäisiä näyttelijöitä molemmat, tässä tapauksessa Pellonpää vie tosin vielä pidemmän korren.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti