lauantai 19. marraskuuta 2022

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain ─ Amélie (2001)

Ohjannut Jean-Pierre Jeunet
Ranska & Saksa 2001, 122 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz

These are hard times for dreamers.

Pariisin ylle laskeutuvat fantasiamaailman vaaleanpunaiset pilvet! Unelmoijaksi osoittautuva nuori nainen Amélie Poulain (Tautou) työskentelee kahvilassa ja elää omassa haavemaailmassaan. Elokuisena iltana kaikki muuttuu, kun Amélie löytää kotoaan vuosikymmenten takaisen lapsen aarrekätkön. Voisiko sen palauttaa? Yksinäisyyteen tottunut Amélie ryhtyy määrätietoisesti levittämään onnellisuutta ympäristöönsä, mutta kuinka hän itse pääsisi osalliseksi yhteiseen iloon?

Jean-Pierre Jeunetin menestyselokuva on taattua mielihyvää, jos suinkin on valmis ottamaan elokuvan lämmön vastaan. Tunnelmallisen punavihreä maailma tuikkii seikkailua, jossa kaikki on mahdollista. Ihmeiden imelyys maittaa, koska huumori on sopivan absurdia. Välillä groteskiakin! Kerronnallisesti elokuva lainaa vaikutteita klassikoista, eritoten esikuvana on kertojaäänellä ja erilaisilla kuvakikoilla täydennetty Jules ja Jim (1962), joka vilahtaa Améliessakin valkokankaalla.
 
Amélie on taatusti yksi ilmestymisvuotensa rakastetuimpia elokuvia. Romantillinen satumaailma riemastutti kriitikoita, keräsi ehdokkuuksia ja pystejä palkintogaaloissa sekä veti suuret yleisöt teattereihin. Filmistä tuli vuotensa menestynein ranskalaiselokuva; Suomessakin Amélie nousi helposti kymmenen katsotuimman elokuvan joukkoon. Maaginen Pariisi viehättää edelleen, mutta 1001-listalta Amélie on siirretty sivuun uudempien unelmien tieltä jo vuonna 2010.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti