tiistai 15. marraskuuta 2022

Moulin Rouge! (2001)

Ohjannut Baz Luhrmann
Australia & USA 2001, 127 min.
Romantiikka, Musikaali, Draama
Pääosissa: Ewan McGregor, Nicole Kidman

Come what may, I will love you until my dying day!
 
Nuori ja kirkasotsainen Christian (McGregor) saapuu boheemiin Pariisiin ja lyöttäytyy osaksi näyttelijärenttujen kokoonpanoa. Tuoretta näytelmää kaupitellessaan Christian rakastuu ensisilmäyksellä Moulin Rougen kirkkaimpaan tähteen Satineen (Kidman) ─ joka on jo kohtalokkaasti luvattu toiselle miehelle. Kabareen kulisseissa leiskuu lempi ja luovuus!

Moulin Rouge! on taattua Baz Luhrmannin postmodernia tyyliä. Elokuvan perustarina on klassisen traaginen romanssi, mutta energiset hypervärit ja kiihkeä vauhti turvottavat visuaalisen ähkyn äärimmäisyyksiin. Tarina sijoittuu vuoteen 1899 ja lavalle on tuotu koko tuleva vuosisata: musat, popkulttuurin viittaukset ja elokuvat Hollywoodista Bollywoodiin... mikä karnevaali! Kokonaisuus ei kuitenkaan missään vaiheessa ole vaarassa romahtaa, vaan osaset sointuvat toisiinsa.

Cannesissa ensi-iltansa saanut show otettiin vastaan pääasiassa myönteisesti ja lippuluukuilla satoi menestystä. Kahdeksasta Oscar-ehdokkuudesta käteen tosin jäivät vain voitot lavasteista ja puvustuksesta, sinänsä aivan ansaitusti. Suuren spektaakkelin jälkeen Baz Luhrmann siirtyi työstämään toisenlaisia tarinoita: Moulin Rouge! sinetöi teatteriteeman yhdistämän trilogian, jonka avaa camp-henkinen Stricktly Ballroom (1992) ja keskelle asettuu erikoinen Romeo + Juliet (1996). Moulin Rouge! on melkoinen päätösilotulitus omaperäiselle elokuvakolmikolle. Pirskahtelevan sekamelskan hallintaa täytyy arvostaa, vaikka filmin faniksi ei tunnustautuisikaan.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti