tiistai 22. marraskuuta 2022

O Brother, Where Art Thou? ─ Voi veljet, missä lienet? (2000)

Ohjannut Joel Coen
Iso-Britannia, Ranska & USA 2000, 107 min.
Komedia, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: George Clooney, John Turturro, Tim Blake Nelson
 
Damn! We're in a tight spot!
 
Kolme vainottua kahlekarkuria on pakomatkalla. Joukon johtajan aseman on itsevaltaisesti ottanut keikarimainen Ulysses Everett McGill (Clooney), joka höpöttää pakokavereilleen kätkemästään aarteesta. Hölmöläiset Pete (Turturro) ja Delmar (Nelson) roikkuvat mukana rikkaudet tai pelastus mielessään, vaikka tosiasiassa Ulysses Everettin määränpäänä on ainoastaan löytää vaimonsa.

Odysseyksen harharetkiin perustuva Voi veljet, missä lienet? on  viihdyttävä elokuva, vaikka tarina ei olekaan kovin erikoinen. Antiikin maisemien sijaan kertomus sijoittuu 1930-luvun lama-ajan Mississippin osavaltioon. Aika ja paikka rakentuvat kiehtovasti todellisten ilmiöiden ja estetiikan pohjalle, mutta vielä vahvemman sävyn saavat aikakaudesta jäljelle jääneet voimakkaat mielikuvat. Eräänlaista kurjuuden nostalgisointia? Kiinnostavan maailman lisäksi tunnelmaa luo loistavan menevä soundtrack, joka palkittiin peräti viidellä Grammylla.

Joel ja Ethan Coenin käsikirjoittama veijaritarina sai ilmestyessään maltillisesti mutta mukavasti mainetta ja kunniaa. Elokuva oli ehdolla muun muassa Kultaiseen palmuun sekä Oscarin saajaksi käsikirjoituksensa ja kuvauksensa ansiosta, mutta suurimmat pystisaaliit jäivät Grammyihin. Voi veljet, missä lienet? viittaa hauskasti Preston Sturgesin klassikkokomediaan Nauru kahleitten talossa (1941), jossa elokuvaohjaaja yrittää omaperäisin keinoin laatia filmiä lama-ajan Yhdysvalloista. Elokuvalle ilmoitetaan jo nimikin, "Voi veljet, missä lienet?", mutta vasta Coenin veljekset taikoivat sen nimisen seikkailun valkokankaalle.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti