tiistai 8. marraskuuta 2022

Yi yi ─ 1 + 2 (2000)

Ohjannut Edward Yang
Taiwan & Japani 2000, 173 min.
Draama
Pääosissa: Nien-Jen Wu, Elaine Jin, Issei Ogata
 
Why are we afraid of the first time?
 
1 + 2 kertoo keskiluokkaisesta taiwanilaisperheestä ja sen kolmesta sukupolvesta, jotka jakavat saman kodin. Perheen isä NJ (Wu) kamppailee tukahdutettujen tunteiden aallokossa: entisen heilan kohtaaminen ja firman ahdinko ajavat miehen pohtimaan tekemiään valintoja. Helpompaa ei ole muillakaan perheenjäsenillä, joista jokainen kokee tahoillaan yksinäisyyttä ja epävarmuutta.

Rauhallinen ja pohdiskeleva perhedraama antaa tilaa ajatuksille. Kukapa ei joskus olisi pysähtynyt tuumimaan tekemiään valintoja ja sitä polkua, jota on tullut kulkeneeksi. 1 + 2 avartaa hellän ymmärtäväisesti inhimillisiä pohdintoja, joita suurkaupunkien tuhannet ja miljoonat yksityiset elämät kätkevät sydämiinsä. Arjen on jatkuttava, vaikka suljettujen ovien takana kuohuu. Kaupunkimiljöön tyylikäs kuvaus korostaa kiehtovalla tavalla yleisinhimillisiä tunteita, niiden yksityisyyttä ja toisaalta samaistuttavuutta; yksin jäämistä ja vieraantuneisuutta.
 
1 + 2 sai ensi-iltansa Cannesissa, jossa Edward Yang palkittiin ohjauksestaan ja filmi oli ehdolla Kultaisen palmun saajaksi. Yangin pysti oli ansaittu, sillä monien päähenkilöiden ja juonilankojen elokuva on taidolla hallittu kokonaisuus. Näin jälkeen päin palkinnon arvo korostuu siksikin, että elokuva jäi harmillisesti Yangin viimeiseksi kokopitkäksi ohjaustyöksi. Teoksessa on samaa filosofista henkeä, melankoliaa ja ylisukupolvisia aineksia kuin Yangin läpimurtoteoksessa Kirkkaampi kesäpäivä (1991). Molemmat ovat suuria elokuvia ohikiitävästä arjesta. Mikäpä sen tutumpaa ja kauniimpaa!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti