torstai 24. marraskuuta 2022

Y tu mamá también ─ Ja äitiäs kans (2001)

Ohjannut Alfonso Cuarón
Meksiko 2001, 106 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Gael García Bernal, Diego Luna, Maribel Verdú

Life is like the surf, so give yourself away like the sea.
 
Teini-ikäiset ystävykset Julio (Bernal) ja Tenoch (Luna) hyvästelevät kesälomareissulle lähtevät tyttöystävänsä. Edessä on tylsä kesä kaksin, vaikka bileitä ja uima-altaita riittää. Pojatkin pääsevät kokemaan oman road tripinsä, kun heitä vanhempi Luisa (Verdú) innostuu yhteisestä reissusta salaiselle rannalle. Edessä on viimeinen nuoruuden, lapsuuden ja aikuisuuden rajalla keinuva kesä.

Ja äitiäs kans kuvaa eläväisesti hölmöä, keskenkasvuista nuoruutta. Poikien keskinäinen nujuaminen on vielä täyttä leikkiä, vaikka elämää määrittävätkin bileet, päihteet ja seksi. Tavallaan koko tarina on tuon tunnistettavan elämänvaiheen tapaan vähän hölmö fantasia, mutta elokuva on paljon pintaansa syvällisempi. Road trip -lajille tyypillisesti jotain opitaan ja maailma lavenee. Aikuisuus näyttää ensimmäiset merkkinsä ja huolettoman kujeilun ajan on jäätävä taakse.

Alfonso Cuarónin (1961─) kontroversiaaliksikin kutsuttu draamakomedia oli kansainvälinen menestys. Ja äitiäs kans on kerännyt kehuja varsinkin tasapainoisesta käsikirjoituksestaan, jonka ansiosta filmille siunaantui yksi Oscar-ehdokkuuskin. Cuarón oli päässyt kokeilemaan siipiään Yhdysvaltojen puolella jo 1990-luvulla (mm. Loistava tulevaisuus, 1998), mutta viimeistään Ja äitiäs kans nosti ohjaajan suosioon ja suurempien projektien pariin. Sittemmin Cuarónilta on tullut ohjaustöitä yhä harvenevaan tahtiin, mutta ainakaan niiden laadusta ei ole tingitty.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti