tiistai 2. elokuuta 2022

Heinäkuun elokuvat 2022

Utvandrarna - Maastamuuttajat 
Ohjannut Erik Poppe
Ruotsi, Uusi-Seelanti, Tanska & Norja 2021, 148 min.
Draama
Pääosissa: Lisa Carlehed, Gustaf Skarsgård, Tove Lo




Vilhelm Mobergin romaanisarjaan (1949─1959) perustuva elokuva kertoo ruotsalaisen siirtolaisperheen elämästä Yhdysvaltain Minnesotassa 1800-luvun jälkipuolella. Samoista kirjoista on tehty jo kaksi erinomaista sovitusta (Maastamuuttajat, 1971 ja Raivaajat, 1972), joille tämä filmi ei vedä vertoja millään osa-alueella. Erik Poppen Maastamuuttajat (engl. The Emigrants) on sinänsä hyvin rajattu elokuva, vaikka muuten toteutus jättää toivomisen varaa. Keskipisteenä on kiinnostavasti Kristina-äiti (Carlehed), mutta tarinankerronta haparoi ja levotonta kuvausta on raskasta seurata.

Pisteytys: 5/10
 
Deux - Yhdessä
Ohjannut Filippo Meneghetti
Ranska, Luxemburg & Belgia 2019, 99 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Martine Chevallier, Barbara Sukowa




Nina (Sukowa) ja Madeleine (Chevallier) ovat yhdessä, mutta suhteesta eivät tiedä edes Madeleinen aikuiset lapset. Pariskunnan on viimeinkin määrä julistaa suhteensa, mutta ennen sitä tapahtuu jotain odottamatonta. Erinomaisesti käsikirjoitettu draama salaisesta rakkaudesta muistuttaa, miten paljon maailma on muuttunut muutamassa vuosikymmenessä. Kiinnostavan aiheensa ohella Yhdessä (engl. Two of Us) on kuvattu todella kauniisti.

Pisteytys: 8/10

Great Expectations - Loistava tulevaisuus
Ohjannut Alfonso Cuarón
USA 1998, 111 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow




Charles Dickensin samanniminen klassikkoteos (1861) on versioitu romanssiksi, joka tapahtuu 1900-luvun jälkipuolen Yhdysvalloissa. Nuori taiteilijanalku Finn (Hawke) rakastuu kylmäsydämiseen Estellaan (Paltrow) ja intohimoinen rakkaus ottaa koville. Loistava tulevaisuus on kömpelö ja epätasapainoinen elokuva, vaikka yksittäisiin hetkiin onkin saatu ladattua omaperäistä tunnelmaa.

Pisteytys: 3/10

The Scarecrow - Variksenpelätin
Ohjannut Edward F. Cline & Buster Keaton
USA 1920, 19 min.
Mykkäelokuva, Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Buster Keaton, Edward F. Cline, Sybil Seely




Buster Keaton esittää vauhdikkaassa lyhytkomediassaan farmityöläistä, joka joutuu juoksemaan takaa-ajosta toiseen. Toinen nimisuomennos Tulisessa kiireessä kuvaa tarinaa osuvasti! Monien juoksukilometrien lisäksi elokuvassa on mittava määrä hauskoja pieniä keksintöjä. Mukava pieni viihdyke slapstickin ja pakoelokuvien ystäville.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti