torstai 25. elokuuta 2022

Magnolia (1999)

Ohjannut Paul Thomas Anderson
USA 1999, 188 min.
Draama
Pääosissa: Philip Baker Hall, John C. Reilly, William H. Macy, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Tom Cruise

These strange things happen all the time.

Yhdeksän ihmisen kohtalot kietoutuvat toisiinsa Los Angelesissa. Tavalla tai toisella päähenkilöt kytkeytyvät television tietovisailuun: on entinen ja nykyinen lapsinero rakkautta vailla, kuolemansairaita ohjelman tekijöitä rikki revittyine perheineen ja yksinäisten yllättäviä kohtaamisia surun äärellä. Menneisyytensä riivaamia ihmisiä yhdistää muutos, joka on edessä juuri nyt: taivaat avautuvat eikä rankkasadetta voi pysäyttää. Arpa on heitetty!

Paul Thomas Andersonin hidastempoinen, pitkien otosten draama etenee verkkaan, mutta pakottaa silti jokaisen hahmonsa tienristeykseen. Elokuvan alkujakso lupaa, että kohtalolla ja sattumalla tulee olemaan näppinsä pelissä. Loppukohtauksessa alleviivataan, että elämällä on aina takataskussaan muutama yllätys, jota kukaan ei osannut odottaa. Taidolla hallitussa tarinassa on lupauksia paremmasta, mutta sävy pysyy melankolisena. Päähenkilöt eivät taida odottaa onnellisia loppuja?
 
Kultaisella karhulla palkittu Magnolia miellytti kriitikoita ja menestyi lippukassoilla Andersonin edellisen filmin Boogie Nightsin (1997) veroisesti. Muutama Oscar-ehdokkuuskin lankesi: yksi niistä tuli niljakkaan hyvän roolin vetävälle Tom Cruiselle, vaikka hänen suorituksensa ei kenties edes ole näyttelijäkaartin paras. Ihmiselon epätäydellisyyden ja sattumanvaraisuuden kauneuteen kauniisti pureutuva elokuva on pitkä, mutta kestonsa arvoinen. Hieman sääli, että filmi on ansioistaan huolimatta poistettu 1001-listalta vuonna 2019.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti