lauantai 2. toukokuuta 2020

Huhtikuun elokuvat 2020

Stan & Ollie
Ohjannut Jon S. Baird
Iso-Britannia, Kanada & USA 2018, 98 min.
Biografia, Draama, Komedia
Pääosissa: Steve Coogan, John C. Reilly



Stan & Ollie kuvaa legendaarisen koomikkokaksikon Stan Laurelin (Coogan) ja Oliver Hardyn (Reilly) uran loppuvaiheita. Kaiken vääjäämätön päättyminen vetää mielen haikeaksi, mutta sentään duon elämäntyönään tehtailemat hulvattomat vitsit jäävät elämään. Surullisenkauniissa tarinassa ei olla tietenkään unohdettu keventävää huumoria. Sen suhteen turvaudutaan onneksi Laurelin ja Hardyn omaan ääneen, eikä nykyelokuville tyypillisiin tusinavitseihin. Steve Coogan ja John C. Reilly sopivat rooleihinsa erinomaisesti!

Pisteytys: 8/10

Varda par Agnès - Varda, Agnèsin silmin
Ohjannut Agnès Varda
Ranska 2019, 115 min.
Dokumentti, Biografia





Agnès Vardan (1928─2019) viimeiseksi elokuvaksi jäänyt dokumentti kertoo Vardan omasta pirskahtelevasta ja luovasta elokuvaurasta. Osansa saavat myös Vardan taideteokset, installaatiot ja valokuvat. Varda osoittautuu jälleen kerran loistavaksi tarinankertojaksi, sympaattiseksi persoonaksi ja ihailtavaksi visionääriksi! Upea joutsenlaulu.

Pisteytys: 8/10

At Eternity's Gate ─ Van Gogh - Ikuisuuden porteilla
Ohjannut Julian Schnabel
Irlanti, Sveitsi, Iso-Britannia, Ranska & USA 2018, 111 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac




Vincent van Goghista (1853─1890) on tehty lukuisia elokuvia, mutta myös Ikuisuuden porteilla on tervetullut lisä biografioiden joukkoon. Elokuvan tavoitteena on eri tavoin eläytyä luomisen kuumetta ja elämisen tuskaa poteneen taiteilijan asemaan, ja filmi onnistuukin tehtävässään hyvin. Tarkoituksellisen ailahteleva ja konkreettisestikin heiluva kerronta on välillä raskasta seurata, mutta toisaalta se tuottaa kyllä samaistumisen kokemuksia kovia kokeneen van Goghin elämään. Tietenkin teos tavoittaa myös kiehtovasti van Goghin taiteen voimakkaat värit ja ilmaisun henkilökohtaisuuden. Roolissaan upeasti eläytyvä Willem Dafoe sai työstään Oscar-ehdokkuuden ─ vuoden muihin ehdokkaisiin nähden Dafoe olisi kyllä ehdottomasti ansainnut itse palkinnonkin.

Pisteytys: 7/10

Utvandrarna - Maastamuuttajat
Ohjannut Jan Troell
Ruotsi 1971, 151 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Liv Ullmann, Max von Sydow, Eddie Axberg




Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat-kirjasarja (1958─1959) kertoo 1850-luvulla Yhdysvaltoihin muuttavasta ruotsalaisperheestä. Siirtolaisten muuttoaikeet ja vaivalloinen matka maailman toiselle laidalle kuvataan tyylikkäästi kirjasarjan nimikkoelokuvassa, joka menestyi hyvin ja sai jopa viisi Oscar-ehdokkuutta. Liv Ullmann ja Max von Sydow tulkitsevat loistavasti kirjojen päähenkilöitä: Kristina luottaa jumalaan, mutta Karl Oskaria johdattaa järki ja käytännön kokemus. Erilaisten, mutta toisilleen läheisten hahmojen kautta avartuu kiinnostava tarkastelukulma siirtolaisten kokemuksiin.

Pisteytys: 8/10

Nybyggarna - Raivaajat
Ohjannut Jan Troell
Ruotsi 1972, 102 min.
Draama, Historia, Lännenelokuva
Pääosissa: Liv Ullmann, Max von Sydow, Eddie Axberg




Raivaajat jatkaa siirtolaisperheen tarinaa siitä, mihin Maastamuuttajat jäi. Nilssonien perhekunta on päässyt Yhdysvaltoihin ja edessä on uudisraivaajien raskas arki. Elokuvan lopussa kirjoitetaan viimeinen kirje Ruotsiin: vanhemmista aika jättää ja heidän lapsensa ovat unohtaneet esi-isiensä kielen. Sivujuonessa kuvataan perhekuntaan kuuluvan nuorukaisen Robertin (Axberg) kovia kokemuksia lännen kultakentillä. Myös Raivaajat menestyi hyvin ja oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin saajaksi.

Pisteytys: 8/10

Apollo 11
Ohjannut Todd Douglas Miller
USA 2019, 93 min.
Dokumentti, Historia





Valtavasta aikalaismateriaalin massasta taitavasti koottu dokumentti vie Neil Armstrongin ja kumppaneiden matkassa kuuhun ja takaisin. Tarina on tuttu ja lopputulos tiedetään, mutta aikalaisten jännitys tarttuu silti! Elokuvan näkökulma on järkevästi rajattu vain tieteellisiin saavutuksiin, eikä elokuva pyrikään kertomaan kaikkea. Jos haluaa eläytyä astronautin asemaan tutisevassa kopperossa, Ensimmäisenä kuussa (2018) on aivan hyvä fiktio aiheesta, se sivuaa hieman (tiede)politiikkaakin.

Pisteytys: 8/10

Lion
Ohjannut Garth Davis
Iso-Britannia, Australia & USA 2016, 118 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: Sunny Pawar, Dew Patel, Nicole Kidman




Viisivuotias intialaispoika Saroo (Pawar) katoaa suurkaupungin vilinään, päätyy orpokotiin ja lopulta varttuu aikuiseksi ottovanhempien luona Australiassa. Aikuisena Saroo (Patel) etsii biologisen perheensä Google Earthin avulla. Tositapahtumiin perustuva tarina on hämmästyttävä ja siihen on kiinnostavaa tutustua, mutta ei se silti yksinään riitä kaksituntisen elokuvan materiaaliksi. Koska kokopitkä leffa on kuitenkin pitänyt vääntää, on pistetty isot viulut soimaan ja pullistettu nyyhkykertomus äärimmilleen. Lion olisi parempi elokuva, jos siinä oltaisi kunnianhimoisemmin yritetty kertoa jotain muutakin, vaikkapa sitten kansainvälisistä adoptioprosesseista tai intialaisesta yhteiskunnasta. Mutta koska pääosassa on sentimentaalisuus, Dev Patelin roolisuorituskin on lähinnä naurettavan pateettinen. Kummastuttaa, miten mokoma lässytys oikein sai kuusi Oscar-ehdokkuutta.

Pisteytys: 4/10

Godzilla: King of the Monsters
Ohjannut Michael Dougherty
USA 2019, Japani, Kanada & Meksiko 2019, 132 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown



Godzilla (2014) herätti tunnetun japanilaishirviön jälleen kerran henkiin ja nyt maanalaisten jättimonstereiden päiväunet ovat taas päättymässä. Siinä missä edellisleffa oli vielä jotenkin siedettävää hupia, tämä elokuva on surkeinta sontaa, mitä hetkeen olen katsonut. Godzilla: King of the Monsters nyhjöttää kuolettavan pitkiä ikuisuuksia sotilasbunkkereissa, joissa viritellään teennäistä draamaa. Pikselimössöiset hirviöt rääkyvät silloin tällöin ja murskaavat pari taloa, mutta ei niistäkään ole piristysruiskeeksi. Kelvollisten näyttelijöiden taidot menevät täysin hukkaan.

Pisteytys: 1/10

Aladdin
Ohjannut Guy Richie
USA 2019, 128 min.
Animaatio, Seikkailu, Musikaali
Pääosissa: Mena Massouri, Naomi Scott, Will Smith, Marwan Kenzari


Piirroselokuva Aladdinin (1992) uusintaversio kertoo tutun tarinan katurotasta (Massouri), lampun hengestä (Smith), prinsessasta (Scott) ja pahasta Jafarista (Kenzari). Kertomusta on päivitetty esimerkiksi muuttamalla Jasmin feministisemmäksi hahmoksi ─ nämä muutamat ideat ovat toki sinänsä ihan hyviä, mutta valitettavasti koko elokuvan toteutus on tuskastuttavan haparoiva. Heikon laadun kruunaa väsyttävän tylsämielinen huumori. Eikö näitä tismalleen samanlaisia vitsejä olla jo jankattu tarpeeksi? Will Smith onnistuu hyvin roolissaan lampun henkenä, mutta se ei paljoa pelasta.

Pisteytys: 3/10

Missing Link - Huippujengi Himalajalla
Ohjannut Chris Butler
USA 2019, 93 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Hugh Jackman, Zach Galifianakis, Zoe Saldana




Sir Lionel Frost (Jackman) on kunniaa kaipaava seikkailija, joka päätyy auttamaan yksinäistä isojalkaa (Galifianakis) seuranhakupuuhissa. Yhdenvertaisuutta käsittelevä tarina on moniulotteinen ja paikoin onnistuneen humoristinen, vaikka se sisältääkin omat kliseensä ja vauhtia on välillä liikaakin. Laika-studion animaatio on tuttuun tapaan hauskannäköistä ja huomioitiin Oscar-ehdokkuudella. Heikosti menestynyt leffa ei suinkaan ole studion parhaimmistoa, mutta ansaitsisi se silti enemmän kehuja kuin pyyhkeitä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti