keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Joulukuun elokuvat 2018

First Man - Ensimmäisenä kuussa
Ohjannut Damien Chazelle
USA & Japani 2018, 141 min.
Biografia, Draama, Historia
Pääosissa: Ryan Gosling, Claire Foy, Corey Stroll, Kyle ChandlerDamien Chazellen biografia kertoo käänteisen sankaritarinan Neil Armstrongin (Gosling) matkasta kuuhun. Ihmiskunnan suuren askeleen takaa paljastuu klaustrofobisia otoksia rakettien sisuksista ja sinnikästä työntekoa hengenvaarallisissa olosuhteissa. Vastentahtoisen sankarinviitan taakakseen saava Armstrong muistetaan myös kuvata perheenisänä, jonka arki on poikkeavan raskasta tyttären vakavan sairauden vuoksi. Kuvaotokset keskittyvät astronautin näkökulmiin myös aivan käytännössä: miltä tuntuu, kun raketin raskas luukku sulkeutuu ja vain koliseva, tutiseva koppero erottaa hauraan ihmisen loputtomasta avaruuden kylmyydestä?

Pisteytys: 8/10

Kingsman: Golden Circle - Kingsman: Kultainen kehä
Ohjannut Matthew Vaughn
Iso-Britannia & USA 2017, 141 min.
Komedia, Toiminta, Rikos
Pääosissa: Taron Egerton, Edward Holcroft, Julianne Moore
Menevän toimintakomedian Kingsmanin (2014) jatko-osassa brittiagentit joutuvat lähes sukupuuton partaalle. Viimeiset herrasmiehet ryhtyvät yhteistyöhän yhdysvaltalaisen agenttijärjestön kanssa kukistaakseen huumemoguli Poppy Adamsin (Moore) rikoskumppaneineen. Elokuvassa on paljon sitä, tätä ja tuota, mutta sekalaisten palojen keskeltä ei löydy kunnollista punaista lankaa. Keskinkertaisella huumorilla höyrytettyä ylipitkää kohellusta ja tylsämielisiä seksivitsejä.

Pisteytys: 3/10

Phantom Thread
Ohjannut Paul Thomas Anderson
USA & Iso-Britannia 2017, 130 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
Romanssi syttyy nuoren tarjoilijan Alman (Krieps) ja työlleen intohimoisesti omistautuneen pukusuunnittelijan Reynolds Woodcockin (Day-Lewis) välille. Phantom Thread on kertomus rakkauden samanaikaisesta täydellisyydestä ja epätäydellisyydestä sekä siitä oudosta näkymättömästä langasta, joka toisinaan yhdistää kaksi ihmistä. Ihmeellisen kaunis elokuva ansaitsi itselleen puvustus-Oscarin, mutta muihinkin olisi ollut rahkeita.

Pisteytys: 9/10

Kauas pilvet karkaavat
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi, Saksa & Ranska 1996, 97 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Kari Väänänen, Kati Outinen, Sakari KuosmanenVuoden mittainen "kuukauden Kaurismäki" -haasteeni päätyi komeasti Suomi-trilogiaan, jonka myöhemmät osat ovat Mies vailla menneisyyttä (2002) ja Laitakaupungin valot (2006). Sarjan avausosan aiheena on työttömyys: mies ja vaimo (Väänänen & Outinen) jäävät työttömiksi ja puolisot suhtautuvat ahdinkoonsa eri tavoin. Onneksi sinnikäs taistelu palkitaan ja toivon pilkahdukset jättävät hymyn huulille.

Pisteytys: 8/10

Mies vailla menneisyyttä
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi 2002, 97 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Markku Peltola, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen
Mies vailla menneisyyttä kertoo muistinsa menettäneestä miehestä (Peltola), joka löytää sentään hyvyyttä osattomien parista. Karuudessaan kaunis elokuva koskettaa ja naurattaa oikeissa kohdissa, ja näyttelijäntyö on kautta linjan erinomaista. Mies vailla menneisyyttä menestyi hyvin muun muassa Cannesissa ja pääsi kisaamaan myös parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista; sama kunnia olisi odottanut myös yllä arvioitua elokuvaa Kauas pilvet karkaavat, mutta tuolloin(kaan) Kaurismäki ei halunnut teostaan ehdolle akatemiakisaan.

Pisteytys: 9/10

3 kommenttia:

  1. Saitpas Phantom Threadin kuulostamaan yksinkertaiselta leffalta...! :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä saisi kyllä varsin rönsyilevänkin tekstin aikaiseksi ja silti jäisi jotain sanomatta, joten päätin vain vetää mutkat suoriksi. :D

      Poista