lauantai 5. tammikuuta 2019

Doctor Zhivago - Tohtori Zhivago (1965)

Ohjannut David Lean
USA, Italia & Iso-Britannia 1965, 197 min.
Draama, Romantiikka, Sota
Pääosissa: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Alec Guinness, Tom Courtenay

Wouldn't it have been lovely if we'd met before?
Yuri Zhivago (Sharif) on herkkä ja runollinen nuori lääkäri, joka on varttunut aikamieheksi vauraassa kasvattiperheessään. Vakaa tulevaisuus on pedattu valmiiksi vaimoa myöten, mutta iloinen elämä Moskovassa päättyy suursotaan ja Venäjän vallankumoukseen. Yuri joutuu rintamalle, menettää kotinsa ja pakenee lopulta perheineen syrjäseuduille. Traagisten kohtaloiden ja suurten muutosten vuosien aikana yhteys säilyy vain elämän suureen rakkauteen ja ystävään Laraan (Christie), jonka luo Yurin polku vie yhä uudelleen maailman melskeistä huolimatta.

Tohtori Zhivago perustuu Boris Pasternakin samannimiseen romaaniin (1957), jota länsimaissa kehuttiin ja Neuvostoliitossa paheksuttiin. Neuvostokirjailija joutui luopumaan teokselleen kaavaillusta Nobelista, ja itse opus julkaistiin kotimaassaan vasta 1980-luvulla. Vaikka tarina pääpiirteissään sijoittuu 1900-luvun alkuun, sen teemat arvatenkin herättivät jos jonkinlaisia tunteita myös kylmän sodan aikana. Toisaalta poliittiset teemat jäävät elokuvassa taustaksi, sillä keskeiseen osaan pyrkii nousemaan Yurin ja Laran melodramaattinen romanssi maailman kuohujen keskellä.

Useita näyttäviä elokuvamammutteja ohjanneen David Leanin Tohtori Zhivago oli Palsternakin teoksen tapaan menestys: elokuva palkittiin viidellä Oscarilla, lipputulot olivat huikeat ja edelleen filmi keikkuu useilla laatuteosten listoilla. Menestyksen salaisuus jää tällä erää hieman mysteeriksi, vaikka komea teos jaksaakin kiinnostaa pitkän kestonsa verran. Tarina kuitenkin on paikoitellen sekava ja hahmojen motiiveja on toisinaan ärsyttävän vaikea ymmärtää. Näyttävä elokuva toimisi parhaiten valkokankaalta katsottuna, sillä visuaalinen maalailu on teoksen parasta antia.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti