tiistai 18. kesäkuuta 2024

Phantom Thread (2017)

Ohjannut Paul Thomas Anderson
USA 2017, 130 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps

Kiss me, my girl, before I'm sick.

Arvostettu muotisuunnittelija Reynolds Woodcock (Day-Lewis) on vannoutunut poikamies. Kevyt suhde nuoren Alman (Krieps) kanssa kuitenkin syvenee yllättävällä tavalla, sillä kahden voimakastahtoisen ihmisen välille kehkeytyy väkevä valtapeli. Aluksi Alma joutuu taipumaan Reynoldsin piiruntarkkaan arkeen ja ulkopuolisuuden tunteeseen, mutta nainen ei anna periksi. Kun valta-asetelma muuttuu, rakkaus lujittuu. Mikä pariskunnan oikein pitää yhdessä?

Paul Thomas Andersonin rakkausdraamassa on mysteerin sävyjä, vaikka salaisuudet paljastetaankin katsojalle aivan suoraan. Tunnelma on kuitenkin sisäänpäinkääntynyt ja Woodcockin muotitalon umpimielinen ilmapiiri korostaa vaikutelmaa entisestään. Tarinaa tärkeämmässä osassa ovat kuitenkin elokuvan hahmot monine oikkuineen ja salaisuuksineen. Pääosaa näyttelevä Daniel Day-Lewis tekee tuttuun tapaan varman roolisuorituksen. Se tuntuu erityiseltä varsinkin siksi, että näyttelijä ilmoitti tämän jäävän viimeiseksi roolityökseen.

Phantom Thread on useaan kertaan nimetty yhdeksi ilmestymisvuotensa parhaista elokuvista. Menestystä tukivat kuusi Oscar-ehdokkuutta, joista voitto tosin tuli ainoastaan puvustuksesta. Millekään muulle elokuvalle tuo pysti tuskin olisi voinut mennä, sillä asut ovat häikäiseviä. Miljöö on muutenkin kiehtova ja kauniisti kuvattu. Esteettisesti tyylikäs ja kerronnaltaan kieroutuneen tunnelmallinen Phantom Thread on kehunsa ansainnut.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti