sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Pasazerka - Passenger (1963)

Ohjannut Andrzej Munk & Witold Lesiewicz
Puola 1963, 62 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Aleksandra Slaska, Anna Ciepielewska
 
I was humiliated.
 
Toisen maailmansodan päättymisestä on kulunut reilu vuosikymmen, kun Liza Kretschmer (Slaska) joutuu yllättäen kohtaamaan sota-ajan kauhut silmästä silmään. Huolettomalla luksusristeilyllä Liza tapaa Martan (Ciepielewska), jonka kanssa Liza jakaa yhteisen menneisyyden. Molemmat naiset olivat keskitysleirillä: Marta vankina ja Liza vanginvartijana. Nyt osat ovat vaihtuneet ja Martalla on käsissään kaikki valta paljastaa maailmalle Lizan synkkä menneisyys.

Passenger on todella kiehtova draama, jonka silmiinpistävin erikoispiirre on elokuvan keskeneräisyys. Ohjaaja-käsikirjoittaja Andrzej Munk (1920─1961) nimittäin menehtyi kesken kuvausten. Useiden apukäsien, kuten ohjaaja Witold Lesiewiczin, ansiosta elokuva kuitenkin saatettiin julkaisukuntoon. Elokuvan nykyhetkeen eli risteilyalukselle sijoittuvat kohtaukset ovat pelkkiä still-kuvia, mutta niissäkin on erikoista kerronnallista voimaa. Oikeastaan juuri keskeneräisyys tekee elokuvasta niin kiehtovan ja erityisen, vaikka hieno teos se varmasti olisi ollut muutenkin.

Cannesin FIPRESCI-palkinnolla huomioitu Passenger on saanut osakseen ylistystä. Holokaustin jälkipuinnin ja syyllisyyden tutkiminen on kiinnostavaa, sillä ne ovat teemoina monimutkaisia ja vaikeita, monenlaisia tunteita herättäviä. Entisten natsien, sotarikollisten, etsiminen ja tuomiolle saattaminen on jatkunut kiihkeänä aina näihin päiviin saakka. Samalla elokuva tulee kertoneeksi yleisinhimillisesti syvästä häpeästä, menneisyyden pakenemisesta ja uusien alkujen vaikeudesta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti