perjantai 22. toukokuuta 2020

Voskhozhdenie - Nousu (1976)

Ohjannut Larisa Shepitko
Neuvostoliitto 1976, 111 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Vladimir Gostyukhin, Boris Plotnikov

Judas.
Toisen maailmansodan itäisillä rintamilla vaeltaa pieni joukko nälkäänäkeviä siviileitä ja sotilaita. Kaksi nääntynyttä partisaania lähtee etsimään ruokaa, mutta pahaksi onneksi vastaan tulee saksalaisten partio. Kuoleman uhka häilyy vankisellissä ja kuulusteluhuoneessa, ja pelko nostaa päätään. Sairauden heikentämä Sotnikov (Plotnikov) osoittautuu isänmaalliseksi ja urheaksi mieheksi, mutta vahva Rybak (Gostyukhin) antaa periksi kauhun tunteelle.

Moraalia ja inhimillisyyttä tarkasteleva Nousu (engl. The Ascent) käsittelee teemojaan koskettavasti ja jättää katsojalle aikaa eläytyä keskeisten henkilöiden kokemuksiin. Näyttelijät ovat sitä paitsi aivan erinomaisia. Itse tarinassa toki on pieni häivä isänmaallista mahtipontisuutta, oletettavasti neuvostosensuurin liennyttämiseksi, mutta patrioottinen sankaruus jää onneksi vain sivujuonteeksi. Elokuva meinasikin jäädä julkaisematta, koska uskontoallegoria ja moraali korostuvat filmissä huomattavasti propagandaa enemmän.

Nousu jäi lupaavan ohjaajan Larisa Shepitkon (1938─1979) viimeiseksi teokseksi, sillä hän menehtyi auto-onnettomuudessa etsiessään kuvauspaikkoja seuraavalle projektilleen. Onneksi Shepitko ehti kuitenkin menestyä vielä elinaikanaan, sillä kaunis ja riipaiseva Nousu oli maailmanlaajuinen menestys. On universaali totuus, että sota on täynnä kärsimystä ja epätoivoisia tekoja ─ sankareista puhutaan paljon, mutta ovatko kärsivät ihmiset taipuvampia asettumaan Juudaan rooliin? Jos elokuvan teemat ylittävät valtakuntien rajat, ovat ne myös alati ajankohtaisia. Monien muiden Mosfilmin elokuvien tapaan myös tämä teos löytyy Youtubesta englantitekstityksin, joten elokuvasta pääsee onneksi nauttimaan helposti tänäkin päivänä.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti