torstai 10. maaliskuuta 2016

A Matter of Life and Death - Kysymys elämästä ja kuolemasta (1946)

Ohjannut Michael Powell & Emeric Pressburger
Iso-Britannia 1946, 104 min.
Fantasia, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: David Niven, Kim Hunter, Roger Livesey

One is starved for Technicolor up there!
Toisen maailmansodan tuoksinnoissa brittilentäjä Peter Carter (Niven) tekee kuolemaa. Tuonpuoleisessa tapahtuneen erheen vuoksi Peter jää kuitenkin elävien kirjoihin ja ehtii rakastuakin, ennen kuin kuolleiden valtakunnasta saadaan aikaiseksi lähettää joku korjaamaan harmillista virhettä. Peter ei tietenkään halua luopua onnellisesta elämästään, joten asiasta joudutaan järjestämään perusteellinen oikeudenkäynti.

Kysymys elämästä ja kuolemasta on Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin nokkela fantasiakuvaelma, jossa leikitellään nimensä mukaisesti elämällä, kuolemalla ja niiden rajapinnoilla. Toisin kuin Ihmemaa Ozissa (1939), tässä elokuvassa ihmeellinen satumaa on mustavalkoinen ja oikea elämä on kuvattu värikylläisenä Technicolorina. Kysymys elämästä ja kuolemasta on hersyvän hauska ja täynnä hupaisia oivalluksia, joissa on paikoittain myös kauneutta ja herkkyyttä. On myös mahtavaa, miten runsaasti filmi jättää tilaa tulkinnoille. Suurin kysymys lienee, ovatko visiot kuolleiden valtakunnasta oikeita vai pelkkää kuvitelmaa.

Kaikkinensa Kysymys elämästä ja kuolemasta on ainutlaatuinen klassikko, joka on täynnä visuaalista ja kerronnallista neroutta. Elokuvan jälkipuolella tunnelma hiipuu aavistuksen riemastuttavaan alkuun nähden, mutta muuta moitittavaa en keksi. Loppuun vielä kyseenalaisen tärkeä maininta siitä, että muun muassa Jurassic Parkista (1993) tuttu, toissavuonna edesmennyt Richard Attenborough nähdään elokuvassa sivuroolissa varsin hauskojen viiksien kera.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti