perjantai 4. maaliskuuta 2016

The Stranger - Muukalainen katosi (1946)

Ohjannut Orson Welles
USA 1946, 95 min.
Rikos, Trilleri
Pääosissa: Orson Welles, Edgar G. Ulmer, Loretta Young


I've never so much as even seen a Nazi!
Yhdysvaltoihin paennut natsitiedemies Franz Kindler (Welles) on juuri saanut uudella henkilöllisyydellä aloittamansa elämän asettumaan uomiinsa, kun tiedustelupalvelu viimein pääsee hänen jäljilleen. Etsivä Wilson (Ulmer) uskoo löytävänsä Kindlerin Harperin pikkukaupungista, ja tuota pikaa hän kohdistaa epäilynsä oudosti käyttäytyvään tuoreeseen sulhaseen, joka esiintyy nimellä Charles Rankin.

Muukalainen katosi  on Orson Wellesin kaupallisesti menestynein elokuva, joskin juuri siksi se on hieman heikko tekele. Welles oli pakotettu alistumaan studion sanelupolitiikalle, koska hänen edelliset elokuvansa omalaatuisine visioineen eivät olleet tuottaneet riittävästi tuohta. Visionääri-ohjaaja teki työtä käskettyä, mutta ei ollut tyytyväinen lopputulokseen. Siksipä voi varmaan hyvillä mielin sanoa, etten minäkään tästä elokuvasta mitenkään kamalasti innostunut, vaikka se onkin kelpo film noir.

Tarina piileskelevän natsin etsinnöistä on kiinnostava, mutta juonenkäänteet ovat myös jossain määrin naiiveja. Enkä oikein osaa sanoa, onko Wellesin oma näyttelijäntyö enemmän hyvällä tavalla creepya vai vaan vaivaannuttavan tönkköä. Ohjaajan persoonallinen tyyli on kuitenkin tunnistettavissa kautta linjan, ja niinpä tästäkin teoksesta irtoaa muutamia ikimuistoisia hetkiä, avainsanoina kellotornit ja holokaustikuvat.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti