torstai 3. maaliskuuta 2016

The Postman Always Rings Twice - Kohtalon tuomio (1946)

Ohjannut Tay Garnett
USA 1946, 113 min.
Rikos, Draama, Romantiikka
Pääosissa: John Garfield, Lana Turner, Cecil Kellaway, Leon Ames

With my brains and your looks, we could go places.
James M. Cainin romaaniin Vahinko kello kaulassa (1934) perustuva tiivistunnelmainen film noir -elokuva kertoo kohtalokkaasta kolmiodraamasta. Kulkurina maata kiertävä Frank Chambers (Garfield) saapuu pikkukaupunkiin, jonne hän asettuukin hetkeksi aloilleen työskennelläkseen pienessä Twin Oaksin tienvarsikuppilassa. Frank rakastuu takahuoneessa keimailevaan Cora Smithiin (Turner), joka tosin on naimisissa kuppilan omistavan vanhan Nickin kanssa (Kellaway). Cora on kyllästynyt elämäänsä, joten rakastunut Frank suostuu auttamaan häntä Nickin murhassa. Tietenkään mikään ei mene suunnitelmien mukaan.

Tarina on erinomainen ja niinpä sitä on myös filmattu ahkerasti, tämän elokuvan lisäksi peräti viisi kertaa. Kohtalon tuomio on adaptaatioista tunnetuin, joskaan ei välttämättä paras. Luchino Viscontin Riivaajat (1943) teki ainakin allekirjoittaneeseen suuremman vaikutuksen, joskaan ei tämä Hollywood-versiokaan ole missään nimessä huono. Elokuvan katsoisi jo pelkästään Lana Turnerin huikean roolityön vuoksi, mutta on tässä toki muutakin ihailtavaa.

Cainin romaanin filmatisointi aiheutti päänvaivaa Hollywoodissa, sillä sensuurisäännösten takia intohimon, seksin ja raa'an rikoksen esittäminen oli jotakuinkin haastavaa. Sopivat kiertoilmaisut kuitenkin löytyivät, ja niinpä rohkean tarinan valkokangasversio on jo sinällään taidonnäyte. Antisankari-päähenkilön ja kohtalokkaan naisen välinen erotiikka tuntuu ajalleen hyvin uskaliaalta, ja myös rikostarina on jännittävä, vaikka loppuratkaisun karkeasti ottaen jo ennakkoon tietääkin. Miinusta tulee kuitenkin siitä, että ajoittain tarina ei kerta kaikkiaan tunnu etenevän ja tyhjäkäynti sen kun lisääntyy loppua kohden.
 
Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti