keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Network - Kasvot kuvaruudussa (1976)

Ohjannut Sidney Lumet
USA 1976, 121 min.
Draama
Pääosissa: William Holden, Faye Dunaway, Peter Finch, Robert Duvall

I'm mad as hell!
Pitkän linjan uutisankkuri Howard Beale (Finch) uhkaa tehdä itsemurhan suorassa uutislähetyksessä. Mies on saanut kenkää alhaisten katsojalukujen vuoksi, mutta yllättävä tunteenpurkaus saakin lukemat taas rajuun nousuun. Tv-pomot haistavat rahan, eikä silloin väliä ole sillä, onko Beale totuuden torvi vai harhainen ja sairas. Bealen vanha työtoveri Max Schumacher (Holden) puolustaa asialinjaa ja inhimillisyyttä, mutta nyt puhaltavat uudet tuulet.

Ohjaaja Sidney Lumet ja käsikirjoittaja Paddy Chayefsky ovat pistäneet omakohtaista tunnetta peliin, sillä kummankin ura alkoi aikanaan juuri television parissa. Kasvot kuvaruudussa on melko rankkaa draamaa tiedonvälityksen kaupallistumisesta, vaikka tavallaan kai elokuvaa voi pitää satiirinakin. Joka tapauksessa elokuva puri kriittisellä sanomallaan aikalaisyleisöön ja palkittiin neljällä Oscarilla. Nerokkaan käsikirjoituksen lisäksi pystejä saivat näyttelijät, joiden kiivaat roolisuoritukset ja ärhäkät monologit ovat kyllä kehunsa ansainneet.

Elokuvan monitasoinen ja ajatteluun usuttava käsikirjoitus ohjaa pohtimaan lähdekriittisyyttä, ahneutta ja maailman muuttumista. Vaikka media on muuttunut rajustikin sitten 1970-luvun, eivät elokuvan teemat sinällään ole vanhentuneet. Väkisinkin mieleen nousee ajankohtaisesti Trumpin "fake news" -retoriikka ja ylipäätään yhdysvaltalainen pelotteluhenkinen uutisointikulttuuri, sosiaalisesta mediasta puhumattakaan. Tiedon paikkaansapitävyydestä voidaan hieman joustaa, jos on mahdollista vedota tunteisiin ─ niin tehdään rahaa ja komeita katsojalukuja.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti