keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Tammikuun elokuvat 2015

Fight Club
Ohjannut David Fincher
USA 1999, 139 min.
Draama, Toiminta, Trilleri
Pääosissa: Edward Norton, Bradd Pitt, Helena Bonham CarterUniongelmista kärsivä valkokaulustyöläinen Jack (Norton) ajautuu aloittamaan pienimuotoisen vallankumouksen, vaikka oikeastaan taisteleekin vain itseään vastaan. Ikea-kalusteet vaihtuvat nuhjuiseen ankeuteen, mutta mielen pimeys olevinaan valaistuu. Mustaa huumoria, mustaa kahvia, ajatuksia provosoivaa toimintaa ja yhteiskuntakritiikkiä - suoranaista satiiria.

Pisteytys: 9/10

Monsters Inc. - Monsterit Oy
Ohjannut Pete Docter, David Silverman & Lee Unkrich
USA 2001, 92 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: John Goodman, Billy Crystal, Steve Busceni
Pixarin suurmenestys Monsterit Oy sijoittuu monsterimaahan, jossa mitä erikoisemmat hirviöt pyörittävät maailmaansa lasten kiljaisuista saatavalla sähköllä. Seikkailu alkaa, kun supersäikyttelijä Sulley (Goodman) ja tämän ystävä Mike (Crystal) joutuvat tekemisiin ihka oikean, mahdollisesti myrkyllisen ja vaarallisen lapsen kanssa. Elokuvan idea on mainio ja sen luoma maailma tarjoaa mahtavat puitteet mielikuvitukselliselle seikkailulle. Toteutus ei ole kuitenkaan kovin timanttinen, vaan ihan vaan sitä perus-pixaria: hellyyttäviä hetkiä, kohellushuumoria ja jonkinlainen lattea sanoma.

Pisteytys: 7/10

Finding Vivian Maier - Vivian Maierin salaisuus
Ohjannut John Maloof & Charlie Siskel
USA 2013, 83 min.
Dokumentti, Biografia, Mysteeri
Pääosissa: John Maloof, Vivian Maier

Vuonna 2007 muuan harrastelijahistorioitsija John Maloof osti laatikollisen vanhoja negatiiveja. Laatikon sisältämät kuvat paljastuivat poikkeuksellisen upeiksi taideteoksiksi, ja niiden ottaja puolestaan aivan tavalliseksi ja jo edesmenneeksi lastenhoitajaksi. Kiehtova dokumentti yrittää selvittää, kuka Vivian Maier todella oli, ja miksei hän koskaan tuonut valokuviaan julkisuuteen. Vivian Maierin salaisuus on kiehtovasti avautuva mysteeri, joka jättää avoimeksi liudan mielenkiintoisia kysymyksiä. Miten määritellään taide tai taiteilija? Kiinnostavaa on myös tarkastella dokumentin henkilöiden suhdetta kuvaamiseen ja varsinkin kuvien jakamiseen.

Pisteytys: 8/10

Mr. Turner
Ohjannut Mike Leigh
Iso-Britannia 2014, 150 min.
Draama, Historia, Biografia
Pääosissa: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey
Kuuluisasta brittitaiteilija J.M.W. Turnerista (Spall) kertova Mr. Turner on viehättävä ajankuva 1800-luvun Iso-Britanniasta. Lavasteet, puvustus ja upea värimaailma vievät katsojan romantiikan ajan valousvaan sekä lähelle sitä arkista todellisuutta, jossa tämän tyylisuunnan taidetta luotiin. Ennen kaikkea Mr. Turner on kuitenkin monipuolinen henkilökuva: Timothy Spall on loistava tyypitellessään roolihahmonsa eriskummallisia piirteitä! Elokuvassa käytetään myös hauskasti hyödyksi Turneriin liitettyjä legendoja. Tunnelma syntyy vähitellen, turhia kiirehtimättä, mutta se on myös elokuvan suurin heikkous: liki kolmituntinen spektaakkeli tuntuu auttamattomasti liian pitkältä.

Pisteytys: 8/10

Milk
Ohjannut Gus Van Sant
USA 2008, 128 min.
Draama, Biografia, Historia
Pääosissa: Sean Penn, James Franco, Josh Brolin
Seksuaalivähemmistöjen etuja ajaneen Harvey Milkin (Penn) elämää juhlistava Milk tarttuu tositapahtumiin miltei dokumentaarisella otteella. Elokuvan traditionaalinen kerrontatyyli yrittänee pehmitellä kauhistuttavaa aihepiiriä, sillä onhan ihmisoikeuksien toteutuminen aina jollekulle raivostumisen paikka. Positiivinen tunnelma ja loistavat näyttelijät ovat elokuvan parasta antia, mutta heikkouksiakin löytyy. Sivuhenkilöt jäävät todellakin sivuun ja muutoinkin henkilöiden käsikirjoittaminen tuntuu jääneen puolitiehen. Mielenkiintoinen elokuva, joka kertoo korostuneesti enemmän ilmestymisajastaan, kuin 1970-luvun todellisuudesta.

Pisteytys: 7/10

Aladdin
Ohjannut Ron Clements & John Musker
USA 1992, 90 min.
Animaatio, Seikkailu, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Scott Weinger, Robin Williams, Linda Larkin, Jonathan FreemanAladdin on yksi Disneyn kultaisen 1990-luvun kirkkaimmista tähdistä. Tuhannen ja yhden yön tarinohin perustuvassa animaatiossa köyhä Aladdin (Weinger) tutustuu lampun henkeen (Williams) ja lähtee valloittamaan prinsessa Jasminin (Larkin) sydäntä, taistellen pahaa Jafaria (Freeman) vastaan. Huikeasti animoitu, jännittävä ja taianomainen elokuva on aina ollut yksi disney-lemppareistani. Huumori ei ole väkinäistä ja suomi-dubbauksetkin ovat erittäin onnistuneita, joskin tällä kertaa katsoin tämän alkuperäiskielellä. Aladdin tursuilee hölmöjä arabi-stereotypioita, mutta eivät ne kuitenkaan pilaa kokonaisuutta.

Pisteytys: 9/10

The Lunchbox
Ohjannut Ritesh Batra
Intia, Ranska, Saksa & USA 2013, 104 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Irrfan Khar, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui
Tarkasti toimiva ruokalähettien palvelu tekee harvinaisen virheen, ja nuoren kotiäidin Ilan (Kaur) lounaslähetys päätyy yksinäiselle Saajanille (Khar). Pari ryhtyy kirjeenvaihtoon, joka auttaa kumpaakin etenemään elämässään. Mumbain kaoottiselta vaikuttavan elämänmenon seuraaminen on jo sinällään kiehtovaa, mutta toki tarinakin on viehättävä. Sattumanvaraiset kohtaamiset ja kasvoton viestintä kertovat paljon vuorovaikutuksesta nykymaailmassa: miljoonakaupungissakin voi erakoitua, mutta silti löytää ystäviä yllättävin tavoin.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti