maanantai 26. tammikuuta 2015

The Eagle - Kotka (1925)

Ohjannut Clarence Brown
USA 1925, 73 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Rudolph Valentino, Vilma Bánky, Louise Dresser, James A. Marcus

Avenge your faith!
Aleksandr Puskinin novelliin perustuva Kotka kertoo seikkailuihin joutuvasta Venäjän armeijan luutnantista, Vladimir Dubrovskysta (Valentino). Torjuttuaan keisarinnan (Dresser) iskuyrityksen Dubrovsky pakenee kotiseuduilleen, jossa paikallinen aatelinen Kyrilla (Marcus) tyrannisoi maanomistajia. Dubrovskysta tulee eräänlainen venäläinen Zorro tai Robin Hood, eli salaperäinen Musta Kotka. Naamiosankarina Dubrovsky yrittää kostaa Kyrillalle ja vieläpä vietellä tämän tyttären.

Puskinin tarina on hyvä, vaikka toteutus ei olekaan paras mahdollinen. Roolisuoritukset ovat tönkköjä ja huumorikin toimii parhaiten vain väliteksteissä. Myöskään autenttisuus ei ole elokuvan vahvuus, mutta toisaalta ideana ei olekaan esittää mitään rekonstruktiota menneisyydestä. Ytimessä on pikemminkin Rodolfo Valentino ja tämän ympärillä hullaantuvat sekä rakkaudessaan oikuttelevat naiset.

Rodolfo Valentino oli aikansa supertähti, eksotiikkaa huokuva romanttinen rakastaja, joka sai erityisesti naiset täysin tolaltaan. Tähteys ei niinkään perustunut Valentinon näyttelijäntaidoille, vaan pikemminkin ulkoiselle olemukselle ja karismalle. Valentinon kuolema kiteyttää hänen ympärilleen kehkeytyneen ilmiön: valtavat ihmismassat seurasivat tähden kuolemaan johtanutta sairastumista ja jälleen suuret joukot osallistuivat hautajaissaattoon nähdäkseen edes vilauksen edesmenneestä nuoresta hurmurista. Tiettävästi pari epätoivoista teki jopa itsemurhan traagisen tapauksen johdosta. Varhainen Hollywood loi pohjan nykypäivänkin julkkispalvonnalle: isot nimet myyvät edelleen ja karismaattisten henkilöiden yksityiselämää pidetään kiinnostavana. Kotka Valentino-kultteineen sijoittuu tämän tähtijärjestelmän syntyaikoihin, ja juuri siksi se on elokuvana mielenkiintoinen.

Pisteytys:
7/10

2 kommenttia:

  1. "paikallinen aatelinen Kyrilla (Marcus) tyrannisoi maanomistajia."

    Jotka vuorostaan tyrannisoivat maaorjia. Sellainen elämän tie -hommeli. Tosin ilman Anneli Saaristoa tai puhuvia leijonia.

    VastaaPoista