torstai 26. helmikuuta 2015

A Throw Of Dice - Prapancha Pash (1929)

Ohjannut Franz Osten
Saksa, Iso-Britannia & Intia 1929, 74 min.
Mykkäelokuva, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Seeta Devi, Charu Roy, Himansu Rai

Intia
1920-1930-luvuilla saksalainen ohjaaja Franz Osten vastasi maanmiestensä eksotiikankaipuuseen kuvaamalla liudan elokuvia mystisessä Intiassa. Yhteistyössä tuottaja-näyttelijä Himansu Rain ja käsikirjoittaja Niranjan Palin kanssa Osten loi visuaalisesti häikäiseviä elokuvia, jotka tosin jäivät unohduksiin toisen maailmansodan myllerrysten myötä. Vuonna 2006 yksi yhteistyön synnyttämä helmi, Prapancha Pash, kaivettiin esiin brittien elokuva-instituutin arkistosta restaurointia varten. Intialaistaustaisen Nitin Sawhneyn säveltämällä soundtrackilla varustettu uusi versio valmistui parahiksi itsenäisen Intian 60-vuotisjuhlille. Tuo soundtrack on muuten niin hyvä, että elokuva kannattaa katsoa jo ihan vain sen vuoksi.

Prapancha Pash kertoo tarinan, joka on peräisin intialaisesta suureepoksesta Mahabharatanista. Kertomuksessa kaksi vaurasta miestä, Ranjit (Roy) ja Sohat (Rai), rakastuvat kauniiseen Sunitaan (Devi). Uhkapelejä harrastavien Ranjitin ja Sohatin kamppailussa ovat vastakkain Ranjitin rehellisyys ja Sohatin äärimmäisyyksiin yltyvät huijausyritykset. Uhkapeli ei kannata, opettaa elokuva. Tarina ei ole kovin kummoinen ja monet juonta edistävät ratkaisutkin tuntuvat aika huvittavilta. Muutoin tämä Intiassa kuvattu elokuva on upea, erityisesti sen valloittavan visuaalisuuden vuoksi. Elokuvassa nähdäänkin ihan oikeaa viidakkoa ja aitoja villieläinparkoja, joten kyse ei ole mistään länsimaisesta studiokamasta.

Vaikka elokuva on saksalaisen ohjaama ja eurooppalaisille yleisöille suunnattu, sen voi myös liittää Bollywoodin alkuaikojen historiaan. Himansu Rai ja Niranjan Pal olivat varhaisia intialaisen ja bombaylaisen (nyk. Mumbai) elokuvan uranuurtajia ja popularisoijia: vuonna 1934 he perustivat Bombay Talkies -elokuvastudion, josta usea intialainen elokuva-alan suurnimi on aloittanut uransa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti