sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Maaliskuun elokuvat 2015

Paratiisin avaimet
Ohjannut Hamy Ramezan
Suomi, Saksa & Turkki 2014, 27 min.
Lyhytelokuva, Draama, Historia
Pääosissa: Salar Ashtiyani, Yazdan Akhoondi
Paratiisin avaimet on koskettava, surullinen ja kaunis tuokiokuva maailmasta, tarkemmin sanottuna vuoden 1984 Iranista. Kodittomat veljekset, 15-vuotias Majid (Ashtiyani) ja 10-vuotias Adel (Akhoondi) tekevät kaikkensa selviytyäkseen arjesta sotaa käyvässä maassa: käyvät koulua, tekevät töitä ja haaveilevat paremmasta tulevaisuudesta. Tarinassa on ainekset pidempäänkin elokuvaan, mutta oikeastaan tämä lienee pysäyttävämpi tällaisenaan.

Pisteytys: 10/10

Independence Day - Maailmojen sota
Ohjannut Roland Emmerich
USA 1996, 145 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Vivica A. FoxRoland Emmerichin paras elokuva kertoo koko maailmaa - eli Yhdysvaltoja - kohtaavasta täystuhosta. Valtavat avaruusoliot hyökkäävät maapallolle juuri Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän kynnyksellä, mutta onneksi jenkkien lentäjä-ässät ja niin ikään lentotaitoinen presidentti (Pullman) osaavat pelastaa tilanteen. Such wow! Jättimäisiä räjähdyksiä, jättimäisiä ufoja, huvittavia hahmoja ja riemukkaan mahtipontinen, mutta myös hellyyttävän kökkö tarina - eli kaikkinensa ihan kelpoa viihdettä. Aikansa menestyselokuva on ilmeisesti myös saamassa jatkoa lähivuosina, jäämme odottamaan jännityksellä.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 7/10

Girl with a Pearl Earring - Tyttö ja helmikorvakoru
Ohjannut Peter Webber
Iso-Britannia & Luxemburg 2003, 100 min.
Draama, Romantiikka, Historia
Pääosissa: Scarlett Johansson, Colin Firth, Cillian MurphyJan Vermeerin kuuluisimman maalauksen (Turbaanipäinen tyttö) inspiroima fiktiivinen tarina kertoo piikatytöstä 1600-luvun hollantilaisessa kaupungissa. Tronie-maalausten hengessä myös Peter Webberin elokuva on eräänlainen tutkielma Grietin (Johansson) henkilöhahmosta. Tyttö ja helmikorvakoru on kuvattu upeasti: läikehtivä valo ja satunnaisilta tuntuvat, mutta tarkkaan harkitut sommitelmat ovat kuin Vermeerin maalauksista. Tracy Chavalierin samannimiseen kirjaan perustuva tarina on lähtökohdiltaan kiinnostava, mutta jää kuitenkin jotenkin ohueksi ja etäiseksi.

Pisteytys: 7/10

Frogs - Sammakot
Ohjannut George McCowan
USA 1972, 91 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Ray Milland, Sam Elliot, Joan Van ArkFrogs on äärettömän hidastempoinen B-kauhu ja "luonto kostaa" -elokuva. Toivoin elokuvan olevan riemukkaan hauska, mutta voi pettymysten pettymys - hassuja kohtauksia oli ehkä kaksi tai kolme. Sammakkofobiasta kärsiville tämä saattaa toki aiheuttaa sydämentykytyksiä. Juonipaljastuksena täytyy kyllä kertoa, että sammakoiden rooli on vain kurnuttaa ja loikkia pahaenteisesti. Likaiset työt jäävät muiden eliölajien kontolle, ja selvää on, etteivät kummalliset kuolemat ole vahinkoja. Sammakot ovat selvästi kaiken takana.... Siis ihan konkreettisestikin, takana, edessä ja sivuilla - niitä on tosi paljon. Kaikkialla.

Pisteytys: 3/10

Pinocchio's Revenge
Ohjannut Kevin Tenney
USA 1996, 96 min.
Kauhu, Fantasia
Pääosissa: Rosalind Allen, Brittany Alyse Smith

Pinocchio's Revenge on hauskaa paskakauhua, jossa on muun muassa yllättävän yritteliäs juoni ja upean turha seksikohtaus. Elokuvassa kiireinen asianajajaäiti (Allen) tutkii murhakeissiä ja tuntee huonoa omatuntoa terapiassa ravaavan tyttärensä (Smith) laiminlyönnistä. Perhekriisi vyöryy kohti huipennustaan, kun lapsukainen ystävystyy riettaan ja pahoihin tekoihin yllyttävän Pinokkio-nuken kanssa. Epäselväksi tosin jäi, mitä ihmettä Pinokkio haluaa kostaa, ja kenelle.

Pisteytys: 5/10

Cutthroat Island - Kurkunleikkaajien saari
Ohjannut Renny Harlin
USA 1995, 124 min.
Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Geena Davis, Matthew Modine, Frank Langella
Surullisen kuuluisa Kurkunleikkaajien saari kertoo piraatista (Davis), joka etsii aarresaarta edesmenneen isänsä aarrekartan avulla - mutta saaliilla on tietysti muitakin tavoittelijoita. Lopputulos todellakin on aika surkea ja tahattoman koominen. Renny Harlinin ehkäpä kehnoin tekele on mainio malliesimerkki siitä, miten elokuvaa ei kannata tehdä: raha näkyy, mutta laatua ei silti ole. Lavasteetkin ovat täysin naurettavia. Huisista tapahtumasta toiseen touhotetaan kiivaalla tahdilla, mutta koko seikkailu tuntuu silti vain piinallisen tylsältä.

Pisteytys: 2/10

Populärmusik från Vittula -
Populäärimusiikkia Vittulajänkältä
Ohjannut Reza Bagher
Ruotsi & Suomi 2004, 105 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Max Enderfors, Andreas af EnehjelmMikael Niemen samannimiseen menestysteokseen perustuva Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on realismia ja fantasiaa yhdistelevä kuvaus nuoruudesta perähikiällä. Kirja itsessään on mainio, eikä tämä adaptaatiokaan huono ole. Elokuva jäljittelee kirjaa hyvin uskollisesti ja tiivistää sopivista kohdista, tuoden kirjan maailman visuaaliseen muotoon valkokankaalle. Erityisesti näyttelijävalinnat ja ajankuva toimivat. Jotain vähän omaperäisempiä ratkaisuja olisi kuitenkin ollut kiva nähdä, sikäli elokuva jää hieman persoonattomaksi toisinnoksi.

Pisteytys: 7/10

Awakenings - Heräämisiä
Ohjannut Penny Marshall
USA 1990, 121 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: Robin Williams, Robert De Niro, Julie Kavner
Tositapahtumiin perustuvassa draamassa ujo lääkäri (Williams) ratkoo mystisen unitaudin ongelmaa. Aihe on jo valmiiksi koskettava ja hämmästyttävä, joten käsittelytavaksi valittu korostettu sentimentaalisuus syö uskottavuutta hivenen. Kiinnostava moraalipohdinta lipeää liikaa koko perheen hempeilyelokuvaksi. Hyvä ja liikuttava draama tämä silti on, ja varsinkin Robert De Niro on loistava.

Pisteytys: 7/10

Wild - Villi vaellus
Ohjannut Jean-Marc Vallée
USA 2014, 115 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: Reese Witherspoon, Laura Dern
Omaelämäkerralliseen kirjaan perustuva Wild - Villi vaellus kertoo 26-vuotiaan Cherylin (Witherspoon) matkasta kohti parempaa elämää. Sadan päivän mittaisella rankalla vaelluksella Cheryl etsii itseään, käy läpi äitinsä kuolemaa ja sen jälkeistä irtosuhteiden ja huumeiden ryydittämää masennustaan. Idea tuntuu hieman kuluneelta, mutta Cherylin menneisyyttä välähdyksin avaava elokuva on rakennettu hyvin ja näyttelijät ovat loistavia. Jean-Marc Vallée todistaa jälleen taitonsa ohjata inhimillistä ja aitoa draamaa, vaikka muutamat yksityiskohdat tuntuivatkin hieman epärealistisilta.

Pisteytys: 7/10

Godzilla
Ohjannut Gareth Edwards
USA 2014, 123 min.
Scifi, Toiminta, Jännitys
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Elizabeth OlsenJapanilaisen hirviösaagan toisessa jenkkiviritelmässä armeija sankaroi, kun jättimäiset oliot nousevat merestä ja rymistelevät pitkin maita ja mantuja. Leffassa on hienoja efektejä ja idean hölmöyteen nähden myös ihan hyviä ideoita, mutta joku tässä vaan tökkii. Godzilla karjuu hienosti eikä elokuvalla ole kovin pitkästi kestoakaan, mutta silti se pitkästyttää ja pahasti. Ehkä tämmöiseltä lähtökohtaisesti aivottomalta karjuntaa & räjähdyksiä -leffalta odottaisi, että toiminnan ytimeen päästäisi nopeammin eikä koitettaisi väsätä liian kunnianhimoisia (ja silti niin kliseisiä) isä-poika -tarinoita. Been there, seen that - antakaa jo sen Godzillan karjua!

Pisteytys: 5/10

21 tapaa pilata avioliitto
Ohjannut Johanna Vuoksenmaa
Suomi 2013, 89 min.
Komedia
Pääosissa: Armi Toivanen, Essi Hellén, Riku Nieminen, Aku Hirviniemi
Elokuvateattereissa huikeita katsojalukuja kerännyt 21 tapaa pilata avioliitto on tuskallisen mielikuvitukseton suomileffa. Hyvät näyttelijät eivät pelasta tylsää käsikirjoitusta, jossa ei tunnu olevan yhtäkään omalaatuista oivallusta. Typerän epäuskottava idea kerrotaan vielä kaiken lisäksi kaavamaisen ennalta-arvattavasti. Muutamat, joskin sivujuonteiksi jäävät, sketsimäiset kohtaukset sentään hymyilyttävät.

Pisteytys: 3/10

Only Lovers Left Alive
Ohjannut Jim Jarmusch
USA 2013, 123 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Tilda Swinton, Tom Hiddleston
Vampyyriestetiikalla ja mustalla komedialla herkutteleva Only Lovers Left Alive kertoo vuosisatoja eläneestä vampyyripariskunnasta. Elämällä ei enää ole juuri mitään annettavaa, mutta siitä ei tohtisi luopuakaan. Ideassa on paljon potentiaalia, mutta toteutus on liiankin fiilistelyvoittoinen ja kokonaisuus tuntuu vain mitäänsanomattomalta väläytykseltä. Vuosisataista romanssia olisi voinut tarkastella monipuolisemminkin.

Pisteytys: 6/10

The Imitation Game
Ohjannut Morten Tyldum
Iso-Britannia & USA 2014, 114 min.
Draama, Historia, Biografia
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Allen Leech
Toisen maailmansodan aikaiseen Iso-Britanniaan sijoittuva draama tarkastelee ihmisyhteisöä ja sen sosiaalista vuorovaikutusta. Päähenkilö  Alan Turning (Cumberbatch) on nerokas matemaatikko, mutta sosiaalisilta taidoiltaan kömpelö töksäyttelijä. Turningin suuri sankariteko on ratkaista saksalaisten Enigma-salakirjoituskoneen arvoitus, mutta sosiaalisten tilanteiden mysteeriä hän ei osaa avata, eikä siksi lopulta saa arvostusta osakseen. Vaikka temaattisesti dramatisointi on toimiva ja jopa kekseliäs, henkilökuvana Turningin tarina jää harmillisen yksiulotteiseksi.

Pisteytys: 7/10

2 kommenttia:

  1. Jos jäi kaipaamaan lisää sammakkokauhua, niin kannattaa ottaa haltuun Hell Comes to Frogtown -postapohalppis. Frogs meets Texas Chainsaw Massacre! Mukana Roddy Piper ja Sandahl Bergman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, kuulostaa hyvältä! Täytyypä lisätä katselulistalle. :D

      Poista