tiistai 31. maaliskuuta 2015

The Lady Eve - Nainen Eeva (1941)

Ohjannut Preston Sturges
USA 1941, 94 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Henry Fonda, Barbara Stanwyck, William Demarest, Charles Coburn, Eugene Pallette


You see, Hopsi, you don't know very much about girls...
Ammattimainen huijari ja miestennielijä Jean Harrington (Stanwyck) iskee rahojen toivossa kyntensä nyhveröön käärmetutkijaan Charles Pikeen (Fonda), kunnes yllättäen menettääkin miekkoselle sydämensä. Kun vastarakastunut pari ajautuu riitaan, rakkauspelien mestari Jean ottaa käyttöönsä parhaat silmänkääntötemppunsa hurmatakseen Charlesin takaisin itselleen. Neiti Eve Sidwichin roolissa Jean langettaa Charles-pololle mestarillisen ansan, jonka virittelyä ja laukeamista on kutkuttavan hauska seurata!

Nainen Eeva on ennen kaikkea loistavan käsikirjoituksen elokuva: dialogi on naseva, kuten kunnon screwball-komediassa kuuluu ollakin. Huumori on myös fyysistä ja visuaalista, ja osansa tekevät toki myös täydellisesti rooleihinsa sopivat näyttelijät. Eritoten Henry Fonda on vallan loistava nynny! Tarina on oivallisella tavalla älytön, mutta siinä on myös jotain sellaista näennäisesti todellista, joka tekee siitä uskottavan. Näennäisesti todellisella viittaan epämääräisesti niihin mentaliteetteihin ja käsityksiin, joita sukupuolirooleihin tai rakkauteen usein liitetään. Vässykkämies ja kieroileva, houkutuksen omenaa tarjoava nainen muodostavat yhden suorastaan rasittavan kliseisen stereotyypin, mutta tämä elokuva käsittelee kliseitäkin kiehtovasti ja railakkaasti hullutellen.

Tiukan sensuurin aikakaudella seksuaalisuuden kuvaus oli tietenkin kiellettyä ja paheellista, mutta se ei silti tarkoita sitä, että tämä synti olisi saatu ihmisistä kitkettyä. Elokuvissakin seksuaalisuutta käsiteltiin erinäisin kiertotein ja tämä komedia on siitä loistava esimerkki. Nainen Eeva on suorastaan hämmästyttävän rietas teos aikaansa nähden, vaikka nykymaailman alastonkuvastoihin verraten se on pikemminkin sofistikoitunutta rakkauskujertelua. Eleganttia huumoria, nokkelia piiloviittauksia ja kaikin puolin komea farssi!

Pisteytys:
9/10

1 kommentti:

 1. Hei,

  Olen Johanna ja toimin freelancerina online- mediatoimistolle.
  Katselin sivustoasi ja ajattelin kysyä olisitko kiinnostunut kirjoittamaan sivuillesi blogikirjoituksen kiinteää korvausta vastaan.
  Sen aiheena voisi olla vaikka 22.4 ensi-iltaan tuleva Avengers.

  Jos yhteistoiminta kiinnostaa, niin ota toki ottaa yhteyttä sähköpostitse, niin kerron mielelläni lisää.
  Jos sivulla on muitakin sivustoja, voit halutessasi antaa myös näiden sivujen osoitteet, niin voin tutustua niihinkin.

  Odotan innolla pikaista yhteydenottoanne.

  Aurinkoisin kevät terveisin
  Johanna
  johanna.pellavainen@gmail.com

  VastaaPoista