maanantai 23. maaliskuuta 2015

Helmikuun elokuvat 2015

Blackfish
Ohjannut Gabriela Cowperthwaite
USA 2013, 83 min.
Dokumentti

Koskettava dokumentti ottaa selvää siitä, miksi vankeudessa elänyt Tilikum-miekkavalas on käyttäytynyt aggressiivisesti ja tappanut erään hoitajansa. Dokumentissa ilmenee, yllättäen tai sitten ei, että eläin- ja vesipuistot ovat ihmisille hellyyttävää hupia, mutta villieläimille julmia vankiloita. Blackfish käsittelee tärkeää aihetta, mutta se voisi piikitellä ihmisten ahneutta ja itsekkyyttä kärkkäämminkin - tai ainakin tutkia ihmisten luontosuhdetta monipuolisemmin.

Pisteytys: 7/10

Monsters University - Monsterit-yliopisto
Ohjannut Dan Scanlon
USA 2013, 104 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Billy Crystal, John Goodman, Steve Buscemi
Monsterit Oy:n (2001) jatko-osassa tutustutaan päähenkilöiden Miken (Crystal) ja Sulleyn (Goodman) nuoruusvuosiin ja jenkkien - eikun siis monstereiden - yliopistoelämään. Elokuva on jatko-osaksi melko onnistunut, eli hetkittäin ihan hauska ja kivasti animoitu, mutta ei kuitenkaan mitenkään erityinen tai esiosan veroinen. Monsterimaailman ideassa on lähtökohtaisesti persoonallisuutta, mutta tämän kohelluspätkän sisältö on kuitenkin liian kliseinen toimiakseen. Elokuvan kohderyhmäkin on vähän hämärä, mutta tämä lienee tarkoitettu ekan osan faneille, joille yliopistomaailmakin ehkä on jo tuttu.

Pisteytys: 5/10

Thor: The Dark World
Ohjannut Alan Taylor
USA 2013, 112 min.
Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Christoper EcclestonThorin (2011) jatko-osassa löytyy salaperäinen muinainen pahuuden voima, joka tietenkin päätyy vääriin käsiin. Thorin (Hemsworth) täytyy siis pelastaa vaatimattomasti koko maailmankaikkeus. Jumalmaailmassa seikkailu toimii hauskan outona ja nättinä mäiskeenä: vähän kuin Star Warsin ja LOTRien sekoitusta seuraisi. Thor: The Dark World on aika ennalta-arvattava toimintaraina, mutta ihan hauskaa viihdettä. Sääli vain, että kiinnostavin hahmo Loki (Hiddleston) ei saa tarpeeksi aikaa valkokankaalla.

Pisteytys: 6/10

Captain America: The Return of the First Avenger
Ohjannut Anthony Russo & Joe Russo
USA 2014, 136 min.
Scifi, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett JohanssonCaptain American (2011) kakkososassa (alkuperäiseltä nimeltään The Winter Soldier) kapteeni (Evans) totuttelee nykypäivään ja etsii paikkaansa muuttuneessa maailmassa. Elämänmenoa ihmettelevän sankarin lisäksi elokuva pureutuu S.H.I.E.L.D:in toimintaan. Tämä juonellinen ratkaisu paikkaa hienosti kapteenin ongelmakohtia hieman tylsänä sankarina, ja samalla leffa viittailee ihailtavan rohkeasti ajankohtaisiin NSA-vakoiluteemoihin. Valitettavasti suurin osa elokuvasta on vain mäiskettä ja räiskintää. Sinällään ihan viihdyttävää, mutta lopulta aika pitkästyttävää.

Pisteytys: 6/10

Ted
Ohjannut Seth MacFarlane
USA 2012, 106 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa:  Mark Wahlberg, Seth MacFarlane, Mila KunisJohn Bennett (Wahlberg) asuu elävän nallensa Tedin (MacFarlane) kanssa, eikä osaa aikuistua. Nalle-idea on hölmöydessään melkein hauska, mutta harva juttu naurattaa. Perinteisiä ja ankean typeriä mies-nais-bestis -stereotypioita käsittelevä komedia olisi yksinkertaisesti vain sysipaska, jos Ted-nalle olisi korvattu jollain jackblackilla. Elokuvan tilannehuumori toimii muutamaan otteeseen ja hieman yllättäen tarinasta löytyy myös lämminhenkisyyttä. Lisäksi Mark Wahlbergin ainoa, alati hölmistynyt ilme sopii kerrankin johonkin rooliin täydellisesti.

Pisteytys: 4/10

The Stripes - Natsat
Ohjannut Ivan Reitman
USA 1981, 106 min.
Komedia
Pääosissa: Bill Murray, Harold Ramis, Warren Oates
Kaksi luuseria (Murray & Ramis) värväytyvät armeijaan, jossa syntyy tietenkin kaikenlaisia hupaisia tilanteita: naisia nauratetaan ja komentajia ärsytetään. Bill Murrayn lakonisuus on omaa luokkaansa, mutta se ei jaksa naurattaa oikeastaan alkua pidemmälle - jos sitäkään. Elokuvan juoni vyöryy loppua kohti älyttömyyksiin ja alkaa tuntua väkinäiseltä. Pitkäveteinen komedia, jossa onnistuneet sketsit ovat harvassa.

Pisteytys: 4/10

Silent Hill
Ohjannut Christope Gans
USA 2006, 125 min.
Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Radha Mitchell, Jodelle Ferland, Sean Bean, Laurie HoldenSamannimiseen selviytymiskauhupeliin perustuva Silent Hill on jälleen yksi todiste siitä, että mikä toimii upeasti pelatessa, ei välttämättä toimi lainkaan valkokankaalla. Pelin salaperäisen tunnelman täydellisesti vesittävässä elokuvassa epätodellisen hysteerinen äiti (Mitchell) kuskaa lapsensa (Ferland) hylättyyn Silent Hillin kaupunkiin, mutta he jäävätkin jumiin outoon kummitusmaailmaan. Kummituskaupungin ideassa on potentiaalia, mutta toteutus on joka suunnasta tarkasteltuna tahattoman koominen.

Pisteytys: 2/10

Virunga
Ohjannut Orlando von Einsiedel
Iso-Britannia & Kongo 2014, 100 min.
Dokumentti

Kongolaisessa kansallispuistossa Virungassa taistellaan ahneutta ja julmuutta vastaan. Henkensä uhalla työskentelevät metsänvartijat tekevät kaikkensa pelastaakseen ainutlaatuisen maailmanperintökohteen ja siellä asustavat uhanalaiset gorillat. Virunga aiheuttaa akuuttia maailmantuskaa, ja siksi se on syytä katsoa. Toki myös rakenne on toimiva: tapahtumat kiihtyvät dokumentin edetessä ja pieneltä paikalliskonfliktilta kuulostava tapaus kasvaakin elämän ja kuoleman kamppailuksi - kyse ei ole enää vain gorilloista, vaan jostain vielä suuremmasta.

Pisteytys: 8/10

Indiana Jones and the Temple of Doom - 
Indiana Jones ja tuomion temppeli
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1984, 118 min.
Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Harrison Ford, Jonathan Ke Quan, Kate CapshawIndiana Jones -trilogian toisessa osassa sankariarkeologimme (Ford) seikkailee Intiassa auttamassa kyläläisiä, joiden pyhä kivi on varastettu. Uhkaavasta pelottelutunnelmasta huolimatta Tuomion temppeli on koko alkuperäisen trilogian tylsin Indy. Tarina on vähän ontuva ja sivuhenkilöt hitusen typeriä - mutta katsoohan tämän silti vielä jokseenkin mielellään. Edeltäjänsä tapaan elokuva voitti Oscarin erikoistehosteistaan.

Pisteytys: 6/10

Indiana Jones and the Last Crusade -
Indiana Jones ja viimeinen ristiretki
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1989, 127 min.
Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Harrison Ford, Sean Connery, Denholm ElliottIndy-trilogia huipentuu kahden sukupolven yhteiseen seikkailuun, kun Jones-vanhempi (Connery) ja Jones-junior (Ford) metsästävät Graalin maljaa. Viimeinen ristiretki on aiempia osia mahtipontisempi, jännittävämpi ja eritoten hauskempi. Kuvauspaikat ovat huikeita, näyttelijöiden yhteispeli on saumatonta ja kässäri toimii. Mikä upea seikkailuklassikko! Tähän olisi ollut hyvä lopettaa menestyksekäs ja ikoninen sarja, mutta ei.

Pisteytys: 9/10

20 Feet from Stardom
Ohjannut Morgan Neville
USA 2013, 91 min.
Dokumentti
Vuoden 2014 parhaan dokumenttielokuvan Oscarin voittanut 20 Feet from Stardom kertoo upean tarinan taustalaulajista, musiikin tuntemattomista suuruuksista. Dokumentti on täynnä kiehtovia tarinoita kulisseista, mielettömiä laulusuorituksia ja täydellistä harmoniaa - mutta myös rasismia, epäonnea ja toteutumattomia unelmia. Mielenkiintoinen ja monipuolinen matka musiikin historiaan!

Pisteytys: 8/10

La lampe au beurre de yak - Rasvalamppu
Ohjannut Wei Hu
Ranska & Kiina 2014, 15 min.
Lyhytelokuva

Yllättävän mukaansatempaava Rasvalamppu oli Oscar-ehdokkaana lyhärikategoriassa 2015, mutta ei valitettavasti voittanut. Elokuvassa nuori valokuvaaja ottaa tiibetiläisistä perhekunnista potretteja, ja kameran takana toimitusta seuraava katsoja saa oivaltaa hauskoja asioita kulttuurien kohtaamisesta sekä maailman pienentymisestä!

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti