sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Traffic (2000)

Ohjannut Steven Soderbergh
USA & Saksa 2000, 147 min.
Rikos, Draama, Trilleri
Pääosissa: Michael Douglas, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones

It's all about the money.

Traffic punoo yhteen kolme kertomusta, joiden välillä kulkevat kovat huumeet. Meksikossa huumekyttä Javier Rodriguez (Del Toro) tekee hartiavoimin töitä katkaistakseen siivet huumekartellilta.  San Diegossa poliisit käräyttävät bisnesmiehen, jonka makeaan elämään tottunut vaimo Helena Ayalan (Zeta-Jones) joutuu pian käymään omaa sotaansa alamaailmaa vastaan. Lopulta jäljet johtavat Ohioon, jossa konservatiivituomari Robert Wakefieldin (Douglas) huumeiden vastainen sota saa takaiskun, kun hänen tyttärensä vakavaksi lipsuva viihdekäyttö paljastuu.

Steven Soderberghin rikostrillerissä piisaa pituutta ja monin verroin päähenkilöitä, mutta tarina on silti rakenteeltaan napakka ja taitavasti hallittu. Jokaisesta kolmesta tarinasta saisi syvennettyä oman filminsä, mutta tällaisena yhdistelmänä ne taitavat silti toimia parhaiten. Huumeet ovat globaali ilmiö ja sikäli kokonaiskuvassa voisi varmasti olla vielä lisääkin lankoja ─ mutta johonkin on rajattava! Elokuva perustuu brittiläiseen minisarjaan Traffik (1989), jossa huumeiden matkassa kuljetaan vielä pidempi matka aina viljelijältä käyttäjälle saakka.

Erinomaisen vastaanoton saanut Traffic voitti neljä viidestä Oscar-ehdokkuudestaan (mm. paras ohjaus) ja keräsi pystejä lukuisissa muissa palkintogaaloissa. Soderberghille elokuvavuosi oli varsinaista menestyksen nektaria, sillä alkuvuodesta ensi-iltansa saanut Erin Brockovich (2000) oli jo ehtinyt kohota hitiksi. Ohjaajan ura sai uutta pontta ja seuraavana vuonna ensi-iltaan tuli vielä suurempi yleisömagneetti Ocean's Eleven (2001). Trafficin suosio ei jäänyt unholaan, vaan sen ja alkuperäisen brittisarjan pohjalta syntyi kolmen jakson minisarja Traffic (2004).
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti